Otomotiv endüstrisi 33 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyor

Güncelleme Tarihi:

Otomotiv endüstrisi 33 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2007 11:51

Mercedes Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası Direktörü Hans Ulrich Maik, Aksaray Kamyon Fabrikası'nın 2005 yılında 11 bin 610, 2006 yılında 13 bin 9 adet kamyon üretimi ile büyük bir başarı elde ettiğini vurgulayan Maik, bu yıl da üretimleriyle isim yapacaklarını söyledi.

Aksaray Valisi Sebati Buyuran, Aksaray milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun ve Osman Ertuğrul, İl Jandarma Komutanı Ali İnlek, Belediye Başkanı Nevzat Palta, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Sağlam, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Baydilli, Mercedes Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası'nı gezdi.

Burada, brifing veren fabrika direktörü Hans Ulrich Maik, 1994-1995 yıllarındaki ekonomik kriz dönemlerinde fabrikanın kapatılmasının düşünüldüğünü, ancak şimdilerde fabrikanın üretim rekorları kırdığını kaydetti.

Aksaray Fabrikası'nın yapılan yatırımlarla büyüdüğünü belirten Maik, kamyon, Ünimog, çift kabinli itfaiye araçları ve parça imalatı ile her yıl ihracat rekorları da kırdığını bildirdi.

2006 yılında dünyada otomotiv pazarının liderinin Japonya, ikincinin ABD olduğunu vurgulayan Maik, şunları kaydetti:
“Her zaman üçüncü sırada olan Almanya yerini Çin'e bırakarak 4. olurken, Türkiye 1 milyon üretimle 16. sırada yer aldı. Otomotiv endüstrisi 2008 yılında 18 milyar dolar, 8-10 yıl sonra ise 33 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşmayı hedefliyor. Genel seçimler nedeniyle Türkiye'de otomotiv sektörünün pazar payı yüzde 18 ile 20 düzeyinde daraldı, 2005-2006 yılında 42 bin olan üretim rakamları, seçimler nedeniyle 35-36 binlere geriledi. Bunun kesinlikle yükselmesi gerekiyor.”

Mercedes Benz olarak kendi pazarlarını artırdıklarını, geçen yıla göre daha fazla üretim gerçekleştirdiklerini dile getiren Maik, Mercedes Benz'in Türkiye'nin en büyük 15. sanayi kuruluşu, hızlı büyüyen 3. şirketi ve en çok vergi veren 9. şirketi olduğunu söyledi.

FABRİKANIN YATIRIMLARI VE ÜRETİMLERİ...

Aksaray Fabrikası'nda çalışan sayısının 1400'ü bulduğunu, bu çalışanlardan 974'ünün Aksaraylı olduğunu dile getiren Maik, şöyle devam etti:
“2005 yılında bin 100, 2006 yılında bin 250, 2007 yılında ise çalışan sayımız bin 400'ü buldu. Fabrikamız yeni yatırımlarla sürekli büyüyor. Yatırımlarla eğitim merkezimizi genişlettik. Yeni yatırımlarımız arasında bulunan 'Fonksiyon Testi Alanı' içinde 1,6 milyon avroluk yatırım yapılacak. Yine 350 bin avroluk CNC laser kesme makinesi alarak yeni makineler içinde yatırımlarımızı devam ettirdik. Yatırım için alanlarımız daralıyor. Daha çok alana ihtiyacımız olacak. Bu konuda da yardım ve destek bekliyoruz. Aksaray'a yatırımlarımız devam ediyor.”

Aksaray Kamyon Fabrikası'nın 2005 yılında 11 bin 610, 2006 yılında 13 bin 9 adet kamyon üretimi ile büyük bir başarı elde ettiğini vurgulayan Maik, bu yıl da üretimleriyle isim yapacaklarını bildirdi.

Batı Avrupa'da Almanya'dan sonra en çok Mercedes kamyonlarının satıldığı ülkenin Türkiye olduğunu dile getiren Maik, “Bizim bu başarımızda önemli faktörlerden bir tanesi de kalitemizdir. Bütün kalite sertifikalarına sahibiz. Aksaray'da üretilen kamyonlar, an az Almanya'da üretilen kamyonlar kadar kaliteli üretilmektedir. Biz sadece kamyon üretmiyoruz Almanya ve Brezilya fabrikalarına parça üretimi de yapıyoruz” dedi.

Daha sonra Mercedes Benz Aksaray Kamyon Fabrikası'nda üretilen kamyon ve Unimog araçların tanıtımını yapan Hans Ulrich Maik, üretim ve ihracat rekorlarını kırmaya devam edeceklerini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!