Otogaz istasyonlarına af yasası teklifi

Güncelleme Tarihi:

Otogaz istasyonlarına af yasası teklifi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2006 10:29

Lisans alamadığı için 13 Haziran 2006'dan sonra kapanma durumundaki otogaz istasyonlarının önemli bir kısmının faaliyetine devam edebilmesine yönelik, af yasası teklifi hazırlandı.

Haberin Devamı

AKP'li 5 milletvekili tarafından hazırlanarak AK Parti grup başkanlığına sunulan, buradan da TBMM'ye sevk edilen ve önümüzdeki hafta TBMM genel kurulunda görüşülmesi beklenen LPG Yasası'nda değişiklik yapan kanun teklifiyle, eksikliklerini tamamlayamayan 900 kadar otogaz istasyonundan 300-400 kadarı kapanmaktan kurtuluyor.
Değişiklik sayesinde bu tür istasyonlar, işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan 3 yıla kadar çalışabilme imkanına kavuşuyor.

13 Haziran'a kadar eksik evraklarını tamamlayamadıkları için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) bayii lisansı alamayacakları için kapanmak zorunda kalacak otogaz istasyonlarının, 3 yıla kadar daha çalışabilmesine yönelik kanun değişikliği hazırlandı.

LİSANS BAŞVURULARI 13 HAZİRANDA SONA ERECEK

Geçtiğimiz yıl yasalaşan Sıvılaştırmış Petrol Gazları Kanunu'na göre piyasada faaliyet gösteren şirketlerin, çevre ve toplum güvenliği açısından risk oluşturmadığını ispat eden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı gibi belgelerle EPDK'ya başvurarak lisans alma zorunluluğu getirilmişti.

Haberin Devamı

Bu kapsamda LPG piyasasında faaliyet gösteren 5 bin 700'ü otogaz istasyonu olmak üzere 6 bin kadar şirket 13 Mart 2006 tarihine kadar EPDK'ya lisans başvurusu yapmıştı. EPDK kanunun verdiği yetki ile başvurusunu yaptığını halde evrakları eksik olan şirketler için 3 aylık ek süre vermişti. Edinilen bilgiye göre, bugüne kadar eksikliklerini tamamlayan yaklaşık 4 bin 100 otogaz istasyonu EPDK'dan lisans almaya hak kazandı.

Lisanssız faaliyet göstermenin yasaklandığı 13 Haziran 2006 tarihi itibariyle bu rakamın 4 bin 700'e ulaşması bekleniyor. Bu durumda bin kadar bayiinin eksiklerini tamamlayamadığı için başvuru dosyaları iade edilecek. Akaryakıt piyasasında olduğu gibi yapılan denetimlerde lisansı olmadan çalıştığı belirlenen otogaz istasyonları hem mühürlenecek hem de ağır para cezaları ile karşılaşacaklar.

400 İSTASYON KURTULACAK

13 Haziran tarihine kısa bir süre kala, 25 Mayıs 2006 tarihinde AK Partili 5 milletvekili tarafından hazırlanarak AK Parti grup başkanlığına sevk edilen, ardından da TBMM'ye sunulan ve 13 Haziran tarihine kadar yasalaşması beklenen kanun teklif evraklarını tamamlayamayıp lisans alamayan bayilerin çalışmasına imkan tanıyor.
Teklif ile getirilen düzenleme şöyle:

Haberin Devamı

“Kurulduğu zamanda mücavir alan dışında olup sonradan mücavir alana dahil olmuş olan otogaz istasyonları ve LPG tesislerinin bu kanun gereği güvenlik ve lisans gereklerine uyduğu TSE tarafından belirlendiği halde, imar planlarının henüz yapılamamasından dolayı işyeri açma ve çalışma ruhsatlandırma işlemleri sonuçlandırılamıyorsa, imar planlarının tamamlanmasına kadar toplam üç yılı geçmemek üzere birer yıllık süre ile faaliyet izni alırlar. İmar planlarının tamamlanması ile birlikte işyeri açma ve çalışma ruhsatı izni alabileceklere faaliyet lisansı verilir. Diğerleri faaliyetten men edilir.”

Düzenlemeyi eleştiren LPG ve petrol piyasası dağıtım sektörü temsilcilerinin, geçen hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TBMM'nde kanun değişikliğinin bu şekilde yapılmaması için girişimlerde bulundukları öğrenildi.
Sektör temsilcileri, bu değişiklikle lisans alamayan 900 kadar otogaz bayisinden 300 ile 400 kadarının, lisansı olmadığı halde 3 yıl kadar çalışmaya devam edeceğini, bunun da kanunun mantığına aykırı olduğunu belirttiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!