ÖSYM'de asrın rezaleti

Güncelleme Tarihi:

ÖSYMde asrın rezaleti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sınav sonuçlarındaki hata sayısının ÖSYM'nin açıkladığından çok daha fazla olduığu ortaya çıktı. Sınav sorularının çalınmasıyla başlayan asrın rezaleti, değerlendirmede yapılan hatalarla artarak sürüyor.

Hürriyet'in ortaya çıkardığı ÖSS skandalı büyüyor. ÖSYM, 364 okulda 875 öğrencinin, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının yanlış hesaplandığını ve 92 öğrenci için yeniden işlem yapıldığını açıkladı. Ancak, olayın, 875 adayla sınırlı kalmadığı ve boyutunun hergün genişlediği ortaya çıktı.

ÖSYM'nin büyük hatası, tercih formu dolduran 737 bin 707 öğrenciyi isyan ettirdi. Gazetemizi faks ve telefon yağmuruna tutan veli ve öğrenciler, ÖSYM'ye olan güvenlerinin sarsıldığını söylediler. Kamuoyu, her geçen gün yeni boyut kazanan skandalın kökten çözümünü istediler.

ÖSYM'nin 875 öğrenciyi kapsadığını savunduğu hata listesine yeni isimler de eklendi. Skandal, şimdilik Eskişehir Fatih Fen Lisesi'ni de içine alırken, listede bulunan Ankara Yenimahalle Alpaslan Süper Lisesi'nde başka öğrencilerin de ağırlıklı puanlarının yanlış hesaplandığı belirlendi.

17 PUANLIK HATA

ÖSYM'nin incelemeye aldığı okullar arasında bulunmayan Eskişehir Fatih Fen Lisesi'nde de büyük yanlışlık ortaya çıktı.

Yanlış, fen kolu öğrencisi Osman Nuri Samantır'ın en az 17 puan kaybına neden oldu. Samantır için Ortaöğretim Başarı Puanı'nı (OBP) 33.629 olarak saptayan ÖSYM, bu öğrencinin yerleştirmede kullanılacak Sayısal Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nı (AOBP) 41.144 olarak hesapladı.

ÖSYM, aynı okuldan Tuba Yüksel'in OBP'sini, Samantır'dan daha düşük ve 30.976 olarak belirledi. Ama Yüksel'in yerleştirmede kullanılacak Sayısal AOBP'si ise 57.742 hesaplandı.

Sonuçta, ÖSS sayısal puanı 184.099 olan Samantır'ın yerleştirme puanı 204.671'e çıktı. Bu puanla 14'üncü tercihine yerleştirilebilen Samantır, Marmara Üniversitesi İngilizce Çevre Mühendisliği'nde okuma hakkı kazandı.

Yüksel ise Samantır'dan daha başarısız olmasına karşın AOBP'si yüksek hesaplandığı için 178.057 olan ÖSS puanı 206.928'e fırladı. Yüksel, bu puan ile 6. tercihi olan Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği'ne yerleştirildi.

BAŞARIYA DÜŞÜK PUAN

ÖSYM'nin inceleme kapsamına aldığı ve 2 öğrenciyle ilgili yeniden işlem yaptığı Yenimahalle Alpaslan Süper Lisesi'nde, yine hata çıktı. Bu okuldan Berfin Gürsoy'un AOBP'si de düşük hesaplandı.

Buna göre, OBP'si 43.570 olan Gürsoy'un Ağırlıklı Sözel Puanı 56.776, Ağırlıklı Sayısal Puanı 58.387, Ağırlıklı Eşit Ağırlıklı Puanı ise 57.602 olarak hesaplandı. Aynı okuldan, OBP'si 42.341 olan Pelin Akar'ın Ağırlıklı puanları da Gürsoy'dan daha yüksek Sözel'de 57.012, Sayısal'da 58.388 ve Eşit Ağırlıklı'da 57.619 olarak hesaplandı. Her iki öğrenci de herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilemedi.

PUANI DEĞİŞTİ AMA YETMEDİ

ÖSYM, Hürriyet'in başvurusu üzerine Gürsoy için yeniden puan hesapladı. Ancak, ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, Gürsoy'un AOBP'sinde değişiklik olduğu halde yeni puanının da herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleştirmeye yetmediğini söyledi.

24 öğrenci nerelere yerleşti

ÖSYM'nin, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı hatasını gidermek için yaptığı yeniden yerleştirme işlemi sonunda, hiçbir yere yerleştirilemeyen 24 öğrenci üniversiteli oldu.

Ahmet Aksoy (İstanbul Zeytinburnu M.İ. Mermerci Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi)- Balıkesir Üniversitesi Turizm Otelcilik Yüksek Okulu Seyahat İşletmeciliği

Alkan Arslan (İstanbul Özel Moda Lisesi)- Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Sağlık Eğitimi

Cihan Bozer (Samsun Bafra Anadolu Lisesi)-KTÜ Makina Mühendisliği

Kamile Budak (Kırıkkale Anadolu Lisesi)- KTÜ Fen Edebiyat Fakültesi-Fizik

Aysun Doğan (Edirne Uzunköprü Muzaffer Atasay Anadolu Lisesi)- Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik

Hatice Nur Er (Çankırı S.Demirel Fen Lisesi)- Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji

Ali Fidan (Ordu Aybastı İmam Hatip Lisesi)- KTÜ Rize İlahiyat Fakültesi

Hakan Gevher (İstanbul Özel Evrim Lisesi)- Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat (İkinci öğretim)

Erkılıç Gültekin (Vefa Anadolu Lisesi)- Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Selcan Karabıyıkoğlu (Eskişehir Cumhuriyet Lisesi)- Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği

Serkan Kolat (Çankaya S. Mehmet Paşa Süper Lisesi)- Kırıkkale Üniv. İktisadi İdari Bilimler Fak. Uluslararası İlişkiler

Selçuk Küçükaslan (Kırıkkale Anadolu Lisesi)- Erciyes Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme

Abdullah Cem Mercan (Gaziantep Fen Lisesi)- Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

Gökhan Paçal (Çankaya Seyranbağları Süper Lisesi)- Selçuk Üniversitesi Karaman İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat

Aysun Seymen (Bursa Mustafa Kemal Paşa Ticaret Meslek Lisesi)- Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Alaplı Meslek Yüksekokulu Bankacılık

Mustafa Sözdinler (Özel Alanya Erkek Lisesi)- Kırıkkale Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi

Hayriye Taşbulut (Osmaniye Kadirli Atatürk Sağlık Meslek Lisesi)- GATA Hemşirelik Yüksekokulu

Meltem Tüdeş (Uşak Şehit A. Kılavuz Anadolu Öğretmen Lisesi)- Dokuzeylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği

Umut Uydaş (Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi)- Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji

Alev Yakın (Özel Fatih Anadolu Lisesi)- Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otelcilik

Alptekin Yıldırım (Samsun Bafra Anadolu Lisesi)- Selçuk Üniversitesi İktidasi İdari Bilimler Fakültesi İktisat



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!