‘Osmanlı Yalova’da kuruldu’ iddiasına tepki

Güncelleme Tarihi:

‘Osmanlı Yalova’da kuruldu’ iddiasına tepki
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2009 16:44

BİLKENT Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İnalcık’ın, Osmanlı Devleti’nin Yalova’da kurulduğu iddialarına Bilecik Şeyh Edebali Derneği Başkanı Salim Yaşar tepki gösterdi. Yaşar, iddialarının Söğüt’teki diriliş ruhunu gerçekleştiren Osmanlı’nın kurucularının ruhlarını incittiğini söyledi.

Bilecik Şeyh Edebali Derneği Başkanı Salim Yaşar yaptığı yazılı açıklamada Prof. Dr. Halil İnalcık’ın Osmanlı Devleti’nin Bilecik’in Söğüt ilçesinde değil, Yalova’da kurulduğu şeklindeki iddialarını eleştirdi. İddiaların Yalovalıları sevindirdiğini, ancak Bileciklileri çok üzdüğünü anlatan dernek başkanı Yaşar şöyle konuştu:
“Osmanlı’nın ilk Kadısı Dursun Fakıh hazretleridir. Kabri Söğüt’tedir. Osman Gazi adına hutbe okuyan da Dursun Fakıh’dır. Osmanlı Söğüt’teyken devlet değildi de bu kadıyı kim neden atadı? Bilecik fethedilince, Osman Gazi, Aynı zamanda kayınpederi olan Şeyh Edebali’yi Bilecik’e kadı olarak tayin etti. Gerek Ertuğrul Gazi, gerekse Osman Gazi, Söğüt’teyken Bizans tekfurlarıyla oturdu anlaşmalar yaptı. Osman Gazi kendisi fetihler yaptı, topraklar aldı, ganimetler aldı. Bu yıl 727’ncisi düzenlenecek olan Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri bile başlı başına bir belgedir. Söğüt Şenlikleri, 727 yıldır kutlanan Türk Milletinin en eski geleneğidir. Yalova’da böyle bir şenlik var mı?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!