Osmanlı döneminden kalma saray okul oldu

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı döneminden kalma saray okul oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2013 17:21

Savaşın küçük bedenleri, ruhları ve hayatları parçaladığı Suriye’nin Halep şehrinde, Osmanlı döneminden kalma bir saray okul olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı

Halep’in silahlı isyancılarının elindeki bir kesiminde bulunan saray, savaşın yıktığı şehirde duvarları sağlam kalmış nadir yerlerden biri. Okul olarak kullanılmasının nedeni de bu.

Abu Salim Mustafa ismini kullanan bir teoloji mezunu öğretmen binanın okul olarak kullanılma nedenini “Bu bölge pek güvenli değil. İki sokak ötede çatışmalar var. Ancak binanın duvarlarının çok yüksek ve sağlam olması, çocukları havan toplarından koruyor“ şeklinde açıklıyor.

29 yaşındaki öğretmen, silahlı muhaliflerin şehrin kuzeyindeki okulları askeri üs ve baraka olarak kullanmaya başlamalarının ve bu nedenle okulların rejim güçlerinin hedefi haline gelmesinin ardından, buraya okul açmaya karar vermiş.

Şimdi Suriyeli çocuklar top ve mermi sesleri arasında matematik öğrenmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Mustafa, “Çocuklar savaştan korkmuyor” diyor ve ekliyor: “Tam tersine bir jet ya da helikopter sesi duyduklarında ona el sallamak için çatıya çıkıyorlar. Ama biz onlar için korkuyoruz, çünkü şehir keskin nişancılarla dolu.”

Mustafa ve onun gibi gönüllü öğretmenlerin hepsi genç ve üniversite mezunu.

Fransız AFP ajansının haberine göre, şehirde bunlar gibi başka okullar da var. Camiler de okul olarak kullanılan yerler arasında.

Mustafa “Amaçlarımızdan biri onlara son aylarda yaşadıklarını unutturmak. Pek çoğu sevdikleri insanları kaybetti, insanların öldüğünü gördü. Çoğunun psikolojik sorunları var ve nedensiz yere ağlamaya başlıyorlar” diyor.

Havan toplarının geçtiğimiz günlerde okullarda üç kişiyi öldürmesinin ardından velilerin bir kısmı çocuklarını bu sonradan yapılma okullara göndermemeye başlamış.

Ailelerin çocuklarını bu okullara göndermeye korktuğunu söyleyen Mustafa “Ama normal hayatlarımıza devam etmeliyiz, korkunun hayatımıza yön vermesine izin veremeyiz” diyor.

İsmini Ebu Ahmed olarak açıklayan 23 yaşındaki eski bir kimya öğrencisi, çocuklara matematik dersi veriyor ve okulları müfredatına göre değil, sağlamlığına göre değerlendiriyor: “Çok güvenli bir yer. Zemin katta bombalanma ihtimaline karşın bir sığınağımız bile var.”

Haberin Devamı

Dersler her sabah dörder saat sürüyor.

16 yaşındaki öğrenci Muhammed Assun’un tek bir hayali var. Savaşın yıktığı evleri yeniden inşa edebilmek için mimar olmak…

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!