'Osmanlı Devleti Yalova'da kuruldu'

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı Devleti Yalovada kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2009 12:20

Yalova Belediye Meclisi, Prof. Dr. Halil İnalcık tarafından gündeme getirilen Osmanlı Devleti'nin, 1302 yılında Yalova'da kurulduğuna dair iddiayı destekleme kararı aldı.

Haberin Devamı

Haziran ayı olağan toplantısını Belediye Başkanı Yakup Koçal yönetiminde yapan Yalova Belediye Meclisi, Osmanlı Devleti'nin Yalova'da kurulduğu yönündeki iddiayı gündemine aldı.

İlk olarak geçmişte tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık tarafından ortaya atılan, “Osmanlı Devleti'nin 1302 yılında Hersek Çobankale mevkisinde Bizanslılar ile yapılan savaş sonrası devlet niteliğini kazandığına” dair iddiayı ele alan meclis, bu görüşün kanıtlanması için yürütülecek çalışmalarda etkin rol oynamayı kararlaştırdı.
Yalova Yerel Gündem 21'den gelen talebi incelediklerini dile getiren Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, iddianın dünyaca ünlü bir tarihçi tarafından belgelerle ortaya atıldığını belirterek, bu konuda Yalova Üniversitesinin 27 Temmuzda bir sempozyum düzenleyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Koçal, şöyle konuştu:
“Osmanlı'nın Yalova'nın Çobankale mevkisiinde devlet statüsünü kazandığı yönündeki iddia Prof. Dr. Halil İnalcık tarafından ortaya atıldı ve birçok tarihçi tarafından da kabul görüyor. Ben de bu iddianın doğruluğuna inananlardan biriyim. Sempozyum sonrasında Türkiye'de ezber bozulacak. Tarih kitaplarında önemli değişiklikler olacak. Yalova'nın tanıtımına ve öne çıkmasına büyük katkı sağlayacak olan bu konuya meclisimizin de destek vereceğine eminim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!