'Osmanım'a iyi hal indirimi

Güncelleme Tarihi:

Osmanıma iyi hal indirimi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2018 23:54

Danıştay saldırısı davasında Alparslan Arslan’a ağırlaştırılmış müebbet, 72 yıl hapis cezası çıktı. Kanlı baskını planlamakla suçlanan ve aralarında ‘Osmanım’ diye bilinen, Ergenekon davasının gizli tanığı Osman Yıldırım’ın da bulunduğu üç sanığa ise ‘iyi hal indirimi’ uygulandı.

Haberin Devamı

17 Mayıs 2006’da hâkim Mustafa Yücel Özbilgin’in öldürüldüğü Danıştay saldırısına ilişkin, ‘adam öldürme ve ruhsatsız silah bulundurma’ suçlarından açılan dava, Yargıtay'ın bozma kararından sonra yeniden görülmeye başlanmıştı. Davanın karar duruşması dün Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davanın bir numaralı sanığı Alparslan Arslan ve Erhan Timuroğlu duruşmaya cezaevinden SEGBİS sistemi ile bağlanırken, 'silah temin etmek' suçlamasıyla yargılanan sanık Mustafa Güzel salonda hazır bulundu. Sanık Osman Yıldırım dahil diğer sanıklar karar duruşmasında yer almadılar.

BERAATLARINI İSTEDİLER
Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal duruşmaya sanıkların ve sanık avukatlarının mütalaaya ilişkin beyanlarını alarak başladı. Alpaslan Arslan ve diğer sanıklar suçlamaları kabul etmeyerek, beraatlarını talep ettiler. Sanık avukatlarının savunmaların ardından mahkeme heyeti, tarihi davaya ilişkin kararını açıkladı.

Mahkeme davanın bir numaralı sanığı Alpaslan Arslan’a hâkim Mustafa Yücel Özbilgin’i tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme suçundan 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, diğer 4 Danıştay üyesini öldürmeye teşebbüs suçundan ise 72 yıl hapis cezası verirken, iyi hal indirimi yapmadı.

Kamuoyunda, o dönem bazı savcıların hitabından dolayı ‘Osmanım’ sıfatıyla olarak bilinen, Ergenekon davasının gizli tanığı sanık Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır’a, baskında hâkim Mustafa Yücel Özbilgin’i öldürmeye yardım etme suçlarından önce 17 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, iyi hal indirimi uygulayıp cezayı 14 yıl 2 aya indirdi. Diğer 4 Danıştay üyesini öldürmeye teşebbüse yardım etme suçundan ise sanıklara ayrı ayrı 25 yıl hapis cezası çıktı. Böylece Danıştay saldırısının planlamasından rol aldığı iddia edilen 3 sanık toplamda 39’ar yıl ceza almış oldu.

Sanık Süleyman Esen'in bütün suçlar yönünde beraatına karar veren mahkeme, sanıklar Aykut Metin Şükre, Kenan Özbay, Selçuk Özkan hakkında 'ruhsatsız silah bulundurma' suçundan açılan davanın zaman aşımı nedeniyle düşmesine karar verdi. Sanıklardan Mahmut Güzel ve Erkan Ayyıldız ‘silah ticareti yapmak’ suçundan 5 yıl hapis ile 375 lira adli para cezasına çarptırıldı.

Yargılama sırasında hayatını kaybeden Salih Kurter hakkındaki dava düşürüldü.

Daha önce Yargıtay tarafından bozulan kararda Alparslan Arslan 2 kez ağır müebbet ile 68 yıl 9 ay hapis, Osman Yıldırım ise bir kez müebbet ve 43 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

KAÇARKEN YAKALANDI
DANIŞTAY davasında dün 39 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılan Osman Yıldırım, Yunanistan’a kaçmak isterken yakalandı. Edirne İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Elçili köyünde sırt çantasıyla sınıra doğru giden bir şüpheliyi yakaladı. İl Jandarma Komutanlığı’na götürülen şüphelinin, Danıştay davası sanıklarından Osman Yıldırım olduğu belirlendi. Jandarmadaki sorgusunun ardından adliyeye getirilen ve “Yunanistan’a mı kaçıyordunuz?” sorusu üzerine, ”Kaçmadım, Türkiye’deyim” diyen Yıldırım, mahkemece tutuklandı.

BİRLİKTE PLANLADILAR
SAVCILIK esasa ilişkin mütalaasında, mahkemenin iyi hal indirimi uyguladığı sanıklar Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır’ın, Alpaslan Arslan ile birlikte türban kararı nedeniyle Danıştay saldırısını gerçekleştirmeye karar verdiklerini, bu amaçla cinayetten bir gün önce Ankara’ya gidip keşif yaptıklarını iddia etmişti.

BAKMADAN GEÇME!