Oscar'da heyecan dorukta

Güncelleme Tarihi:

Oscarda heyecan dorukta
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hepsi Türkiye’de oynadı

Bu yılki Oscar ödül töreninin sunuluk görevi ünlü yıldız Whopi Gooldberg'e verldi. Uzun süredir ilk kez Oscar törenini böylesine kıyasıya bir çekişmeye sahne olduğu bildiriliyor. En iyi film adayları Kraliçe Elizabeth, Er Rain'ı Kurtarmak, Hayat Güzeldir, Aşık Shakespeare ve İnce Kırmızı Hat filmlerinin hepsi Türkiye sinemalarında gösterime girmiş filmler.

Dünya sinemasının en büyük ödülü kabul edilen 71'inci Oscar Ödülleri için geri sayım başladı. 21 Marttaki tören, bu yıl ilk kez pazar günü Los Angeles Dorothy Chandler Müzik Salonu'nda yapılacak ödül törenine üç gün kala heyecan doruğa çıktı. Oscar heykelciğinin kimlerin alacağı merakla beklenirken, jüri üyelerinin dünya ile ilişkileri kesildi. Bu arada her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli dedikodular ve söylentiler basın organlarında geniş yer aldı.

Pazar gecesi dünya sinemasının merakla beklenen en büyük ödülleri sahiplerini bulacak. Oscar ödüllerini verecek jüri üyelerinin tören öncesi, telefon görüşmeleri, film şirketlerinin parti ve resepsiyonlarına katılmaları, filmleri izlemeleri tamamen yasaklandı.

Beyazperdenin en büyüklerini belirleyen dev tören arifesinde bağımsız Miramax firması ile Spielberg'in film şirketi Dreamworks arasındaki rekabet de çığrından çıktı ve rakipler, birbirlerini kıyasıya eleştirdiler. Aday listesinin ağır toplarından ve favorilerinden Spielberg'in ‘‘Er Ryan'ı Kurtarmak’’ filminin ödülleri toplaması beklenirken Miramax firmasının ‘‘Aşık Shakespeare’’ ve ‘‘Hayat Güzeldir’’ ile atağa geçmesi Spielberg ekibini müthiş rahatsız etti.

KAZAN'A PROTESTO

Bu arada bu yıl ‘‘Özel Oscar Ödülü’’ne layık görülen Kayseri doğumlu ünlü yönetmen Elia Kazan'ın protesto edileceği söylentileri, organizasyon komitesini endişelendirdi. McCarthy döneminde komünist arkadaşlarını ele veren Elia Kazan'ın ödülünü almak üzere sahneye çıktığında yuhalanacağı ve ıslıklanacağı belirtiliyor. Kazan aleyhinde kampanyanın önderlerinden senarist Abraham Polonsky, ‘‘Umarım sahnede onu vururlar’’ derken aktör ünlü Rod Steiger, ‘‘Kazan'a Oscar vermek için kimse sahneye çıkmasın’’ çağrısında bulundu. Kazan'a ödülünü verecek sanatçı krizi yaşanırken organizasyon komitesi, ünlü yönetmen Martin Scorsese'yi ikna etmeyi başardı.

Yaklaşık 30 milyon dolar harcayarak ‘‘Er Ryan'ı Kurtarmak’’ filmini karalayan Miramax film şirketinin bu girişimi centilmenliğe aykırı bulundu. Spielberg, herkesin kendisinden korktuğunu açıkladı. Ama Spielberg, tam 7 Oscar ödülüne aday gösterilen İtalyan yapımı ‘‘Hayat Güzeldir’’ filminin yarısında sıkılıp çıkmak istediğini, ancak eşinin ‘‘Ayıp olur’’ uyarısı üzerine izlediğini belirterek yönetmen Roberto Benigni'ye çamur atmaktan da geri kalmadı.

Öte yandan bazı jüri üyelerinin ve özellikle de bayanların ‘‘Er Ryan'ı Kurtarmak’’ filminin ilk 23 dakikasındaki kanlı savaş sahnelerini izlemek istemedikleri, bu sahnelerin Spielberg'e puan kaybettirdiği yorumları yapıldı.

İtalyan Roberto Benigni'nin ‘‘Amerikan Komedyenler Birliği’’nin en iyi komedyen ödülünü kazanması en iyi aktör kategorisinin iddialı adayları Tom Hanks ve Nick Nolte'yi rahatsız etti.

Bu arada Los Angeles'ta yaşayan İtalyan asıllı Amerikalılar, Beverly Hills sokaklarına ‘‘Forza Benigni’’ (Haydi Benigni) afişleri astılar.

Hazırlık notları

71. Oscar ödül törenini bu yıl Whoopy Goldberg sunacak. Goldberg, görevi törenin sunuculuğunu yıllardır yapan Billy Crystal'dan devralacak.

Los Angeles'in göbeğindeki ‘‘Dorothy Chandler Müzikholü’’ etrafında büyük güvenlik önlemleri alındı. Müzikhole giden tüm yollar araçlara kapatılmış durumda. Ana binaya ancak 4-5 polis kontrolünden geçildikten sonra girilebiliyor.

Bazı jüri üyelerinin oylarının henüz Organizasyon Komitesi'ne ulaşmadığı belirtiliyor.

Bazı bayan jüri üyeleri, şiddet ve savaş sahneleri içeren ‘‘Er Ryan'ı Kurtarmak’’ filminin ilk 23 dakikasını izleyemediklerini itiraf ettiler. Yönetmen Steven Spielberg, bu söylenti karşısında oylamanın adil olmayacağını öne sürdü.

Ödülleri dağıtacak bazı isimler belli oldu. İşte isimlerinden bazıları: Robin Williams, Harrison Ford, Denzel Washington, Kim Basinger, Jack Nicholson, Jennifer Lopez, Robert De Niro, Kevin Costner, Jim Carrey, Gwyneth Paltrow, Sophia Loren.

AerosmIth topluluğu, Celine Dion-Andrea Bocelli, Peter Gabriel-Randy Newman, Whitney Houston-Mariah Carey ve Allison Morisette ödül töreninde konser verecekler.

21 Mart pazar günü yerel saatle 17:30, Türkiye saati ile 02:30'da başlayacak Oscar şöleni 57 ülke televizyonundan naklen yayınlanacak.

Amerikan ABC televizyonu tarafından naklen yayınlanacak tören sırasında 30 saniyelik reklam vermenin bedeli 1 milyon dolar (362 milyar TL). Tören daha fazla izleyici çekebilmek için pazar gecesine alındı.

Oscar elbiseleri açık artırmada

New York'taki Christie's Müzayede Salonu'nda yapılan ve ünlü yıldızların Oscar ödül törenlerinde giydiği elbiselerinin satışa sunulduğu açık artırmada Elizabeth Taylor'ın 1969'da giydiği elbise, 167 bin 500 dolara (yaklaşık 60 milyar 500 milyon TL) alıcı buldu. Açık artırmanın geliri AIDS araştırmaları için kullanılacak. Taylor'un bu elbiseyi 1969 Oscar ödül töreninde en iyi film seçilen ‘‘Geceyarısı Kovboyu’’nu sunarken giydiği bildirildi.

Tören öncesinde rüşvet skandalı

Oscar töreni öncesi Los Angeles, Miramax şirketinin yol açtığı skandalla çalkalanıyor. Bu yıl Oscar'ın en iddialı filmlerinden ve 13 dalda aday gösterilen ‘‘Aşık Shakespeare’’ ile ‘‘Hayat Güzeldir’’ filmlerinin dağıtımcısı Miramax'ın jüri üyelerine armağanlar ve partiler verdiği öne sürüldü. Kuralları çiğneyen şirket hakkında soruşturma açıldığı belirtildi.

Oscar Ödülleri Organizasyon Komitesi Başkanı Ric Robertson, Oscar heykelciği için su gibi para döken Miramax'ın yöneticilerinin yakın takibe alındığını ve soruşturma açıldığını duyurdu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!