Örümcek Adam ve Yıldız Savaşları Ladin'i sildi

Güncelleme Tarihi:

Örümcek Adam ve Yıldız Savaşları Ladini sildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2002 01:33

Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan terör saldırıları sonrasında ağır yara alan Hollywood, Örümcek Adam ve Yıldız Savaşları 2 ile kendine geldi.

130 milyon dolara malolan Örümcek Adam, şimdiden 300 milyon dolar, 100 milyon dolara malolan Yıldız Savaşları 2 ise 183 milyon dolarlık gişe hasılatı yaptı.

USAME Bin Ladin'in El Kaide'yle 11 Eylül'de gerçekleştirdiği terör saldırılarıyla birlikte ağır krize giren Amerikan film endüstrisi, geçtiğimiz haftalarda gösterime giren ‘Spider Man’ (Örümcek adam) ve ‘Star Wars: Episode 2’nin kısa zamanda sağladığı rekor hasılatlarla birlikte yeniden yükselişe geçti.

İkiz Kuleler'e yapılan terör eylemleriyle birlikte yas ilan eden Amerika'da yapımı yüzlerce milyon dolar olan filmlerin vizyona giriş tarihi ertelenmiş ve bu yüzden film şirketleri büyük zarara uğramışlardı. Amerika'daki tüm sinema işletmecileri de yeni filmlerin ertelenmesinden dolayı zor günler yaşayarak bazı sinemaların kepenklerini indirmek zorunda kalmışlardı.

Ancak 2002 yılı ile 11 Eylül'ün yaralarını sarmaya başlayan Amerika'da ekonominin yeniden canlanmaya başlamasıyla birlikte film şirketleri de harekete geçti. Başta Columbia Pictures ve Fox Film olmak üzere bir çok büyük film şirketi gösterimini erteledikleri filmleri sırayla vizyona sunmaya başladı.

Sony'in sahibi olduğu Columbia Pictures tarafından yapımı 130 milyon doları bulan ve 11 Eylül öncesinde gösterime hazır olan Spider Man (Örümcek Adam), yaklaşık 20 gün önce Amerika'da 7 bin 500 sinemada gösterilmeye başlandı. Yapım maliyeti dışında tanıtımı için ise 50 milyon dolar harcanan Spider Man gösterime girdiği ilk üç günde 115 milyon dolar gişe hasılatı ile tüm zamanların en fazla seyredilen filmi oldu.

EN PAHALI ÖRÜMCEK

Gösterime girmesinden bu yana geçen 20 günde 300 milyon dolarlık bir gelir elde eden filmin önümüzdeki haftalarda sadece Amerika'da 400 milyon dolarlık gişe gelirini geçmesi bekleniyor. Filmin tüm dünyada gösterime girmesiyle de elde edilecek gelirin ise uluslararası film endüstrisinde rekor olacağı kaydediliyor.

Spider Man'in arkasından geçtiğimiz hafta gösterime giren Star Wars: Episode 2'de ilk dört günde 116 milyon dolar gişe hasılatı elde ederek Spider Man'in rekor hasılatına yaklaşmış oldu. Fox Film tarafından 100 milyon dolarlık bir maliyetle gerçekleşen film için 30 milyon dolarlık da bir tanıtım harcaması yapıldı. Amerika'da 6 bin sinemada gösterilen filmin tüm dünyada ise 76 ülkede gösterimine başlandı. Star Wars'ın tüm dünyada gösterime girdiği ilk gün elde ettiği gelir ise 183 milyon doları buldu.

ÜRÜN SATIŞLARI

Spider Man ve Star Wars'un elde ettiği başarılar sadece hasılat geliriyle değil, filmin kahramanlarının yer aldığı ürünün satışlarının da patlamasına yol açtı. Tişörtten bardağa, oyuncaklardan çeşitli şapka ve anahtarlık gibi bir çok aksesuvarda filmlerin isimlerinin ve kahramanlarının geçtiği ürünler Amerika'da milyonlarca dolarlık satış grafiklerinin oluşmasına neden oldu. Şehir merkezlerinde her yer şu an Spider Man ve Star Wars'un dev maketleri, afişleri ve reklamlarıyla kaplanmış durumda. Sinema önlerinde uzun kuyruklar oluşturan her iki filmin 7'den 70'e izleyicisinin olması gelirlerin artmasına sebep oluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!