Ormanı yok edip dereyi dolduruyorlar

Güncelleme Tarihi:

Ormanı yok edip dereyi dolduruyorlar
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 17, 2013 00:00

Antalya’nın Finike ilçesine bağlı Kızılcık Yaylası’nda, dünya mirası olarak kabul edilen ve koruma altında olduğu için bir tek dalını kırana dahi hapis cezası verilen sedir ağaçlarının yok olmasına yol açan taş ocaklarının, doğa katliamının yanı sıra dere yataklarını doldurarak muhtemel bir selde, yörede can ve mal kayıplarının da sorumlusu olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Yöre halkının ÅŸikâyeti üzerine Devlet Su Ä°ÅŸleri (DSÄ°) 13’üncü Bölge Müdürlüğü ekiplerince, Adalya Mermer adlı firmanın ocak sahasının yanından geçen AÅŸağıköy Deresi yatağına pasa malzemesi (Mermer ocağından çıkan artıklar, moloz) depolayarak dere yatağının bazı kısımlarını tamamen doldurduÄŸu, bazı kısımlarını ise daralttığı belirlendi. Dere yatağındaki dolguyu fotoÄŸraflayan DSÄ° ekipleri, olası taÅŸkınların, dere yatağının sol sahilindeki AÄŸlasın Köyü ile Turunçova arasında köylülerce kullanılan stabilize yolun zarar görmesine, yol güzergâhındaki tesisler, ÅŸantiye binaları ve konutlarda can ve mal kaybına sebep olabileceÄŸi uyarısında bulundu. Ekiplerin yazdığı raporda, bölgede olası taÅŸkınlarda can ve mal kaybının önlenmesi için dere yatağının doÄŸal akış mecrasının acilen temizlenmesi, aksi halde oluÅŸabilecek can ve mal kayıplarından taÅŸocağını iÅŸleten firmanın sorumlu olacağı vurgulandı.     Â

Ä°NCELEME

Haberin Devamı

TÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şubesi Başkanı ve Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz ile Antalya Kent Konseyi Tüketici Hakları Çalışma Grubu Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun girişimleriyle bir araya gelen doğa severler, Alacadağ Köyü sınırları içinde faaliyet gösteren taşocaklarının bulunduğu bölgede inceleme yaptı.
Taşocakları nedeniyle yüzlerce ağacın kesildiğini ve doğanın yok edildiğini belirten çevreciler, ortaya çıkan görüntüleri alkışlarla protesto etti. El ele tutuşarak insan zinciri oluşturan doğa severler, ‘Maden Yasası’nın değişmesini istiyoruz’, ‘Bu ormanlar bizim, koruyacağız’ diye slogan attı. Çevreciler daha sonra Finike Belediyesi Toplantı Salonu’nda, eylem planı için komite oluşturdu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!