Ormandaki yıkım ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Ormandaki yıkım ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

BEYKOZ'a bağlı Elmalıköy'de ormanlık araziye yapılan evler hakkında alınan yıkım kararı dün gerçekleştirilemedi. Şirindere Mahallesi'nde 6831 Sayılı Orman Yasası'na aykırı olduğu gerekçesiyle yıkılması gereken 11 evin yıkımı 15 gün sonraya ertelendi. Orman Bakanlığı tarafından alınan erteleme kararı, gerginliğin tırmandırılmaması ve evi yıkılacak olan ailelerin barınma ihtiyacını 15 gün içinde karşılaması için verildi.

Yıkım sırasında çıkacak herhangi bir çatışmayı önlemek için dün sabah saat 07.30'da üç jandarma bölüğü Şirindere Mahallesi'ne gelerek önlem aldı. Evleri yıkılacak olan aileler ise mahalle girişine iki kamyonla barikat kurdu. Evi hakkında yıkım kararı alınan birkaç kişi Vali'den telefonla yardım istedi. Jandarma birliğinin komutanı Vali'den gelecek cevabın öğrenilmesi için saat 09.30'a kadar ailelere mühlet tanıdı. Saat 09.30'da bir bölük asker mahalleye girdi. Bu arada ailelerin bir bölümü jandarmaya sözlü tepkide bulundu. Validen gelen, yıkımın 15 gün erteleneceği haberi üzerine ortalık yatıştı ve jandarma da bölgeden ayrıldı. Böylece dört yıldır süren ‘‘yıkım tartışması’’ bir kez daha ertelendi ama evleri hakkında yıkım kararı alınan aileler evlerini asla boşaltmayacaklarını, sonuna kadar direneceklerini söylüyorlardı.

Belediye rahatsız

Beykoz Belediyesi ise bu gelişmeden endişeli. Bir belediye yetkilisi 15 günlük süreçte yaşanabilecekleri şöyle sıraladı: ‘‘Orman Bakanlığı yıkımı ya bugün yapsaydı ya da hiç yıkacağım diye ortaya çıkmasaydı. Şimdi yük Beykoz Belediyesi'nin sırtına bindi. 15 gün içinde oradaki aileler bölgede başka kaçak inşaatlar yapmaya kalkışabilir. Sıkı bir denetim yapmamız ve bu sürede bölgeyi korumamız gerekiyor. Yani yük bizim sırtımıza bindi.’’

6831 Sayılı Orman Yasası'na muhalefet ettikleri için yıkım kararı verilen Şirindere Mahallesi 260 haneli. Mahalle sakinlerine yıkım tarihi ve evlerini boşaltma tarihi bir hafta önce bildirilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!