Orkinos isyanı

Güncelleme Tarihi:

Orkinos isyanı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2002 02:04

Assos'un Kuruoba sahiline kurulan orkinos balık çiftliği, yöre halkında büyük tepki uyandırdı. Balık çiftliğinin cennet kıyıları kirleteceği ve deniz trafiğini tehlikeye sokacağını iddia eden yöre halkı, Bergamalı köylüler gibi mücadeleye hazırlanıyor.

ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı cennet Assos sahillerinde orkinos yetiştirmek için balık çiftliği kurma girişimleri köylülerin tepkisini çekti. Eyleme hazırlanan köylüler, antik dönemdeki adı Assos olan yörenin bakir ve temiz kıyılarının, çiftlikle kirleneceğini, deniz trafiğinin de tehlikeye düşeceğini öne sürdü. Merkezi İstanbul'daki Akuadem Deniz Mahsulleri Üretim ve Pazarlama Limited Şirketi, iki hafta önce Kuruoba Köyü sahilinden yaklaşık 600 metre açıkta çalışma başlattı, iki dev kafes yerleştirildi. Gelişmelerden habersiz köylüler, daha sonra şirketin bir balık çiftliği kuracağını öğrenince tepki gösterdi. Kuruobalılar ve çevredeki Behramkale, Korubaşı, Bektaş ve Sivrice Köyü'nde yaşayanlar, Bergama'da Normandy şirketinin siyanürle işlediği altın madenine karşı uzun soluklu bir mücadele veren Bergamalılar gibi kampanya başlatıp, Çanakkale bölgesinin ilk balık çiftliğine karşı duracaklarını söyledi.

KİRLETMEYİZ

Akuadem Şirketi'nde görevli Su ürünleri mühendisi Betül Katırcıoğlu ise kıyıya uzak, açıkta yapılan bir üretim şeklini uygulayacaklarını söyledi. Bu sistemin sağlıklı, çevreci üretim olduğunu belirten Katırcıoğlu, ‘‘Burada orkinos yetiştireceğiz. Denizde canlı olarak yakalanıp, çiftlikte besiye alınacaklar. Çipura ve levrek çiftliklerinde suni yem kullanılır. Biz canlı ve doğal yem kullanacağız. Doğal olarak atık sorunu yaşanmayacak. Beslenme dalgıç kontrolünde gerçekleşecek, fazla yem atılması da sözkonusu olmayacak’’ diye konuştu. Şirket ortağı Engin Gürdeniz de çevreye saygılı olduklarını belirtti. Gürdeniz, ‘‘Hatta Greenpeace örgütüne de üye olmayı düşünüyorum. Bizim burada çevreye katkımız olur, zararımız olmaz. Nükleer santral kurmuyoruz. İnsanlara şantajla bir yatırım yapmıyoruz. Doğal besicilik yapacağız. İnsanlara, çevreye zarar vermeyeceğiz. Aynı yöntemle üretim yaptığımız Çeşme Ildırı'daki çiftliğimiz de buna örnek’’ dedi. Ayvacık Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, çevredeki köylülerin tepkili olduğunu, ancak kaymakamlık olarak birşey yapamayacaklarını söyledi.

DAVA AÇILIR

Güldibi, şirket yetkilileriyle de konuştuğunu ifade etti, ‘‘Yöre halkına çalışmalarınızı anlatın dedim. Ayrıca kurdukları işletmede herşey kanuna, nizama uygun. İzinleri alınmış. Çevre, Tarım, Kültür Bakanlıkları ve Denizcilik Müsteşarlığı gibi birimlerden gereken işlemler yapılmış. Vatandaş idari yargıda hakkını arayabilir. Dava açar, yürütmeyi durdurma ister’’ diye konuştu.

Bölge kirlenecek

Kuruoba Köyü'nde yazlığı olan emekli Hazine Müsteşarları'ndan Bülent Yavuz, denizde yaklaşık 20 metre derinlikte başlatılan çalışmaları önce deprem araştırması sandıklarını söyledi. Yavuz, ‘‘Kafesler dizilince olay anlaşıldı. Balık çiftliği bu bölgeyi kirletecek’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!