Organ bağışla hayat bağışla

Güncelleme Tarihi:

Organ bağışla hayat bağışla
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2006 10:57

Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi Basın-Yayın Tekniği Ana Bilim Dalı Başkanı ve Organ Bağış Kampanyası Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, organ bağışı konusunda eğitim ve bilgilendirme arttıkça, bağışın da arttığını bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin, organ bağışı sayesinde 8 kişiye yeniden yaşam hakkı verebildiğini belirtti. Mart ayında kamuoyu önderleriyle başlattıkları “Organ Bağışı, Hayat Bağışıdır” kampanyasına yeni bir boyut getirerek, “Organ Bağışla, Hayat Bağışla” sloganını kullanmaya başladıklarını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, son aylarda, öğrencilerden ve esnaftan büyük destek gördüklerini söyledi.

Yapılan anket çalışmalarında İzmirli esnafın yüzde 62'sinin “organlarımı bağışlarım” dediğini belirten Oğuzhan Kavaklı, şöyle dedi:

“Gösterilen ilgi bizi umutlandırdı. Organ nakli, bütün ümitlerin tükendiği, hayallerin karardığı noktada yaşama açılan penceredir. Hayata yeniden 'merhaba' diyebilmenin ön koşuluysa uygun bir organ bulunmasıdır. Gelişmiş ülkelerde organ naklinin yüzde 30'u canlıdan, yüzde 70'i kadavradan yapılırken, Türkiye'deyse yüzde 75 nakil canlıdan, yüzde 25 kadavradan yapılıyor. İzmir'de kadavradan nakil oranı yüzde 62'ye çıktı. Organ bağışı konusunda eğitim ve bilgilendirme arttıkça, bağış da artıyor.”

BAŞARI YÜZDE 98

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde organ ve doku nakli konusunda yüzde 98 gibi dünya standartlarının üzerinde başarı yakalandığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, “80 kişilik bir ekip, organ nakli için görev yapıyor” dedi.
Çeşitli ülkelerden öğrenci, asistan ve öğretim görevlisinin İzmir'e gelerek organ nakli konusunda eğitim aldığını bildiren Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, Türkiye'de 28 organ nakli merkezi bulunduğunu belirtti.

SAĞLIK TURİZMİ

İzmir'de nakillerin artışıyla birlikte sağlık turizminin de canlandığını ifade eden Kavaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üzerinde 'Organ bağışla, hayat bağışla' yazısının yer aldığı tişörtler yaptırdık. Ünlülerin yer aldığı 4 çeşit afiş çalışması yaptık. Bunları belediye otobüslerine ve halka açık yerlere astık. Organlarını bağışlayan insanlar için koyu yeşil renkli, üzerinde organ bağışı yazılı bilezikler yaptırdık. İl Sağlık Müdürlüklerine organ bağış senetlerinin verilmesi yönünde çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmalar sayesinde, Türkiye'de 1 milyon kişide 3 kadavra donör elde edilirken, Ege Bölgesi'nde bu rakam milyonda 9'a, İzmir'de ise milyonda 35'e çıktı. “

İnsanların en büyük çekincesinin 'Acaba ölmeden organlarımı alırlar mı?' olduğunu, bu nedenle organ bağışına sıcak bakmayanların bulunduğunu anketlerde tespit ettiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, tıbben beyin ölümü gerçekleşmeden ve organ bağışında bulunmuş bile olsa kişinin yakınlarından onay alınmadan organların çıkarılmasının mümkün olmadığını ifade etti.

EHLİYETİN YANINDA ORGAN BAĞIŞ CD'Sİ

Oğuzhan Kavaklı, İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Oğuz ile görüşme yaptıklarını, İzmir'de ehliyet almaya gelenlere, hazırladıkları organ bağışı CD'si izlettireceklerini, organ bağışında bulunmak isteyenlere de form düzenleyeceklerini bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, organ nakli ekiplerine en büyük yardımın, Ege Ordusu Komutanlığı tarafından yapıldığını, çıkarılan organların İzmir'e getirilmesinde çoğu zaman askeri helikopterin kullanıldığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!