Oramiral Tümer topraÄŸa verildi

Güncelleme Tarihi:

Oramiral Tümer toprağa verildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 15:54

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü ‘Darbe Soruşturması’ kapsamında ifade vermesi beklenirken, kanser tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Oramiral Mehmet Nejat Tümer (87) toprağa verildi.

Haberin Devamı

12 EYLÜL KOMUTANINA ASKERİ TÖREN / FOTO GALERİ

ORAMÄ°RAL TÃœMER SON YOLCULUÄžUNA UÄžURLANDI / WEB TV

1980 ile 1983 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yapan ve bir süredir İstanbul GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde kanser tedavisi gören emekli Oramiral Mehmet Nejat Tümer için ilk tören, saat 11.00 ’da Tuzla’daki Deniz Harp Okulunda düzenlendi. Tören basına kapalı gerçekleştirildi. Törene katılım hakkında bilgi verilmedi. Ancak Deniz Harp Okuluna iniş yapan iki askeri helikopter dikkat çekti. Deniz Harp Okulu’nda yapılan törenin ardından emekli Orgeneral Tümer’in cenazesi Selimiye Camii’ne götürüldü.

ORAMİRAL TÜMER İÇİN İLK TÖREN / WEB TV

Oramiral Tümer’in cenazesi öğle namazından önce cenaze arabasıyla camiye getirildi. Cenaze musalla taşına konulurken, aile adına taziyeleri eÅŸi Melahat Tümer, oÄŸulları Yalçın Tümer, Çetin Tümer ile torunu Aslı Tümer kabul etti.      Â

Cenazeye, Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetler Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Donanma Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Ege Ordusu Komutanlığı, Harp Akademileri Komutanlığı, 1’inci Ordu Komutanlığı, 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Milli Savunma Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Güney Deniz Saha Komutanlığı, Büyük Kulüp Yönetim Kurulu ile çok sayıda kişi çelenk gönderdi.

Cenaze namazının ardından Tümer’in tabutu top arabasına konuldu. Askeri törenin tamamlanmasının ardından cenaze Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

KOMUTANLAR DA KATILDI

Cenazeye Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun aralarında bulunduğu çok sayıda komutan da katıldı. Genelkurmay eski başkanlarından Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Orgeneral İlker Başbuğ ile emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Orgeneral İsmail Koçman ile başbakanlardan Bülent Ulusu da cenazeye geldi.

ORAMÄ°RAL M.NEJAT TÃœMER

1924 yılında İstanbul’da doğan Tümer, 15 Aralık 1941 tarihinde girdiği Deniz Harp Okulundan 15 Ocak 1944 tarihinde Asteğmen rütbesiyle mezun oldu. Tümer, 1944-1948 yılları arasında "TCG Demirhisar" ve "TCG Ayancık" gemilerinde seyir subaylığı görevlerinde bulundu. 1948-1949 yıllarında, ABD’de açılan torpido kursuna katılan Tümer, 1949 yılında aynı ülkeden alınan "TCG Gemlik" gemisine torpido subayı olarak atandı ve 1951 yılına kadar bu görevini sürdürdü.

1955 yılında Deniz Harp Akademisinden kurmay subay olarak mezun olduktan sonra "TCG Marmaris" , "TCG Edremit" ve "TCG Gemlik" komutanlıkları ile "TCG Savarona" 2. Komutanlığı görevinde bulunan Tümer, 1961-1965 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı karargahında Genel Sekreterlik ve Harekat Başkanlığı Plan Şube Müdürlüğü görevlerini, 1965-1966 yılları arasında I. Muhrip Filotilla Komodorluğu, 1966-1967 yıllarında Donanma Komutanlığı Harekat Grup Başkanlığı görevlerini yürüttü. Tümer, 1967 yılında da Tuğamiralliğe terfi etti.

Bu rütbede Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanlığı, Navsouth Plan Daire Başkanlığı görevlerinde bulunan Tümer, 1970 yılında Tümamiralliğe yükseldi. Tümamiral olarak Harp Filosu Komutanlığı, Deniz Eğitim Komutanlığı görevlerinde bulunan Nejat Tümer, 1974 yılında Koramiralliğe terfi etti. 1974-1976 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevinde bulunan Tümer, 1976 yılında başladığı Donanma Komutanlığı görevinde iken 1978 yılında Oramiralliğe terfi etti. 1980-1983 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini sürdüren Oramiral Tümer, 6 Aralık 1983 tarihinde emekli oldu.

Evil ve iki çocuk babası Tümer, 1980-1989 yılları arasında Milli Güvenlik Konseyi ve Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeliği, görevinde bulundu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!