Orada bir kampus var uzakta

Güncelleme Tarihi:

Orada bir kampus var uzakta
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 02, 2011 10:49

Geçtiğimiz hafta bir reklam filmi yayınlandı, yer yerinden oynadı. 4 farklı televizyon kanalında 49 saniye yayınlanan tanıtım filmi için yapılan eleştiriler 'nasıl olur da bir devlet üniversitesi reklamını yapar' şeklindeydi. Ve bu gelişmelerin hemen ardından YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, mensubu olduğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi - ODTÜ'ye inceleme başlattı. Ve inceleme kararından; 'Reklam filmi mevzuata uygun' sonucu çıktı.

Haberin Devamı

ODTÜ'NÜN OLAY OLAN REKLAM FİLMİ

Biz ODTÜ'yü incelerken üniversitenin Eylül 2005 yılından itibaren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hizmet veren bir kampusu olduğunu öğrendik. O an yaşadığımız tam bir 'orada bir üniversite var uzakta' vakasıydı.

ADADAKÄ° TEK TÃœRKÄ°YE ÃœNÄ°VERSÄ°TESİ Â

Şimdiye kadar alışık olduğumuz üniversite kuruluş hikayelerinden çok başka bir öyküsü var ODTU-KKK (Orta Dogu Kuzey Kıbrıs Kampusu)'nin.

Hikaye şöyle başlıyor;

Aslı ARDA YURTSEVEN
hurriyet.com.tr

2000 yılında Türkiye Cumhuriyeti dönem bakanlarından Şükrü Sina Gürel ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanı Mehmet Atur ortak bir karar alır. Aldıkları karar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ODTÃœ'den bir tane daha oluÅŸturmaktır. ODTÃœ Rektörlüğüne iletilen bu karar ile KKTC'de ODTÃœ kurulmasına karar verilir. Ä°ki ülke meclisinin de onayından geçerek yasa haline gelir. 2003 yılında baÅŸlanılan okul inÅŸaatı Eylül 2005 yılında tamamlanarak eÄŸitime baÅŸlanır.Â

Haberin Devamı

ÇOK ÖZGÜN BİR YAPI

FOTOĞRAFLARLA ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU

6 akademik yılını geride bırakan ODTÜ - KKK Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, Kuzey Kıbrıs Kampusu'nun çok yerleşkeli üniversitelerin Türkiye'deki ilk örneği olduğunu söylüyor ve şu önemli bilgileri bizimle paylaşıyor;

"Üniversitemiz aslında bir proje olarak hayata geçirildi. Başlarda ODTÜ kamuoyu belli çekincelerle yaklaştı bu projeye. Çekinceler 'acaba imaj zedelenmesi olur mu' şeklindeydi. Biz bir fakülte gibi çalışıyoruz. Merkeziyetçi bir yapımız var. Yani Ankara'daki ODTÜ'nün alt akademik birimi gibiyiz. Görevimiz, 50 yıllık ODTÜ kalitesini, kültürünü, topluma hizmet anlayışını Yavru Vatan’a taşımak. Kampusumuzda bir senatomuz yok. Bizim senatomuz Ankara'daki senato. Türkiye'deki mevzuat çerçevesinde fakülte yönetim kurulu kararları kampusumuzda da geçerli."

SORU: Öğrenciler ve iş verenler arasında Ankara ODTÜ mezunları ile ODTÜ - KKK mezunları arasında kampusun ücretli olmasından da kaynaklanan bir fark endişesi var mı?

Orada bir kampus var uzakta

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer

CEVAP: Bu endişe ilk yıllarda elbette vardı. Ancak artık mezun vermeye başladık. Mezun istatistiklerine bakıldığında bunun böyle olmadığı zaten görülüyor. Biz geçtiğimiz dönem 1000'in üzerinde mezun verseydik bu soruyu soramazdınız. Hele hele kampusun ücretli olmasıyla böyle bir kategorizasyona gidilmesinin hiç bir anlamı yok. Olayı bir tek para- parasızlık konusunda tartışılmasında hiç bir rasyonal göremiyorum. Biz farklı düzeyde öğrenci alıp da aynı seviyede mezun ediyoruz. Hangisi daha büyük hizmet? Hangisi daha büyük başarı? Daha düşük puanla alınan öğrenci ile yakalanan başarı bence daha büyük başarıdır. Bu kampusta en gurur duyduğumuz şey farklı puanlarla öğrenci alıp aynı seviyede mezun etmektir.

Haberin Devamı

"ANKARA STANDARDINDA EĞİTİM VERİYORUZ"

ODTÜ - KKK Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, geçtiğimiz Temmuz ayında 192 mezun verdiklerini belirterek bize ilettiği şu rakamlarla Ankara standardında bir eğitim verdiklerini söylüyor;

Mezun sayısı: 192 - 2010 mezun sayısı 

%49: İşe başlayan (Hemen hepsi özel şirketlerde)

%32: Yüksek Lisansa başlayan: (ODTÜ Ankara, ABD, Avrupa, Boğaziçi, vb.)

%19: Askerlik yapan, iÅŸ arayan vb.

Erasmus / Uluslararası Değişim: 20

ODTÜ-Ankara’da Eğitim (Yatay Geçiş, Değişim, vb.): 49

TÃœM KONTENJANLARI BURSLU

Bu yıl ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda T.C. uyruklu öğrencilere ÖSYS kontenjanlarının tamamı burslu kontenjanlardan oluşuyor. Bu kontenjanlara yerleştirilen öğrenciler, 1 yıl İngilizce Hazırlık Sınıfı ve 5 yıl lisans eğitimi süresince başarı durumuna bakılmaksızın, 2011-2012 ders yılı için 12.800 TL olarak belirlenen öğrenim ücretinin %100, %50 veya %25’inden muaf tutulacak.

Haberin Devamı

Sonraki yıllarda ise öğrenim ücretindeki artışların, TÜFE oranını aşmayacağı bildirildi. Ayrıca belli bir ÖSS başarı sıralamasını sağlayan öğrenciler Yurt Bursu, lisans programlarında belli başarı düzeyini yakalayan öğrenciler ise Akademik Başarı Bursu alabilecekmiş. Kampus, yeni öğrencilerine ilk iki yıl yurtlarda yer garantisi veriyor.  

www.twitter.com/ArdaYurtseven

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!