Operasyonun ardından cezaevleri

Güncelleme Tarihi:

Operasyonun ardından cezaevleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2000 00:00

'Hayata Dönüş' operasyonunun arkasından 19 cezaevinde başlatılan nakil işlemleri tamamlandı. Bazı cezaevlerinde arama çalışmaları sürürken, bazılarında da onarım işlemlerine geçildi.

Çanakkale

Çanakkale E Tipi Cezaevi'ndeki mahkumların, değişik cezaevlerine nakilleri tamamlandı.

71 mahkum Edirne, diğer mahkumlar Kütahya, Buca ve Manisa'daki cezaevlerine nakledildiler. Arama çalışmaları sürerken cezaevinin yarın gazetecilere gezdirilmesi bekleniyor.

Çanakkale E Tipi Cezaevi'nde üzerine tiner dökerek kendini yaktığı bildirilen Fidan Kalşen ile İlker Babacan, Sultan Sarı ile kaldırıldığı Çanakkale Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitiren Fahri Sarı'nın cesetleri Bursa Adli Tıp Kurumu'na getirildi.

Bayrampaşa

Bayrampaşa'dan Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'ne nakledilen 19 kadın tutuklu ve hükümlü, eylemlerini burada sürdürüyor.

İl Jandarma Komutanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Bayrampaşa Cezaevi'nden nakledilen 19 kadından 16'sı açlık grevi, 3'ü de ''ölüm orucu'' eylemine devam ediyor. Kadın örgüt üyelerinden 3'ünün, bugün, ''ölüm orucunda'' 60. güne girdikleri belirtildi.

Aydın

Aydın E tipi Kapalı Cezaevi'nde onarım çalışmalarına başlandı. Operasyon sırasında zarar gören 1, 3 ve 15. koğuşlarda zararın 500 milyon civarında olduğu ve onarım çalışmalarının iki gün içinde tamamlanacağı belirtildi.

Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Adagül, cezaevlerindeki operasyonlar içinde en hafif zararın Aydın'da olduğunu belirtti.

Bu arada, 69 kişinin Ankara-Sincan'daki F Tipi cezaevine sevkedildiği ve Aydın E Tipi Cezaevi'ne başka illerden tutuklu ve hükümlü nakli olduğu ifade edildi.

''Hayata Dönüş Operasyonu'' sonrası Aydın Devlet Hastanesi'ne kaldırılan 6 hükümlünün sağlık durumlarında da bir değişiklik olmadığı öğrenildi.

Aydın Devlet Hastanesi yetkilileri, mahkum koğuşunda halen Burhan Gardaş, Sinan Eren, Suat Karabulut, İlhan Demirel, Barış Kaya ve Murat Çoban isimli hükümlülerin yattığını, bunlardan 5'inin tedaviyi kabul etmediğini belirtti.

Tedaviyi kabul ettiği öğrenilen bir hükümlünün doktorlara, ''Ölüm orucu emri yukarıdan geldi. Bu eyleme katılmasaydık, öldürülecektik. Ben yaşamak istiyorum. Beni kurtarın'' dediği öğrenildi.

Uşak

Operasyon sırasında müdahale edilen Uşak E Tipi Cezaevi ile ölüm orucundaki 5 kadın tutuklu ve hükümlünün kaldırıldığı Devlet Hastanesi çevresinde bugün de sıkı güvenlik önlemleri uygulanıyor. Hastanede bulunan tutuklu ve mahkumlar, tıbbi tedaviyi kabul etmiyorlar.

Edirne

Bayrampaşa Cezaevi'nden Edirne F Tipi Cezaevi'ne nakledilen terör örgütü DHKP-C'nin üst düzey sorumlusu Şadi Özpolat'ın, avukatı ve aynı zamanda babası Halil Özpolat'ın, oğlu ile görüşme isteği, yerleştirme işlemleri sürdürüldüğü gerekçesiyle kabul edilmedi.

Edirne F Tipi Cezaevi'nde halen Sabancı suikastı sanığı Ercan Kartal ile terör örgütü TİKKO'nun sorumlularından Teslim Töre de bulunuyor.

F Tipi Cezaevi'ne şu ana kadar, Bayrampaşa, Bursa ve Çanakkale Cezaevi'nden getirilen toplam 313 tutuklu ve hükümlü konuldu. Edirne F Tipi Cezaevi kapasitesinin 373 olduğunu belirten yetkililer, 60 kadar yeni tutuklu ve hükümlünün getirilmesinin beklendiğini bildirdiler.

Ceyhan

Ceyhan Özel Tip Cezaevi'nde ele geçirilen malzemeler, İl Jandarma Komutanlığı'nda basına gösterildi. Operasyon sonrası cezaevinde yapılan aramalar sonucu ele geçirilen malzemeler şunlar:

400 adet siyasi içerikli kitap, 120 adet siyasi içerikli kaset, 8 adet pankart, çok sayıda illegal dergi ve gazete, 1 adet kartondan yapılmış kalaşnikof şarjörü, 70 adet ajanda, 80 adet örgüt mensuplarına ait mektup, 1 adet Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait istihbarat bülteni, 4 adet örgüt mensuplarına ait fotoğraf albümü, 150 adet fotoğraf, 1 adet cep telefonu adaptörü, 10 adet şiş, 3 adet kama,çok sayıda kesici-delici alet.

Öte yandan, koğuşların içinin hala su dolu olması nedeniyle ayrıntılı aramanın bugün yapılmaya başlandığı belirtildi.

Ele geçirilen malmezeler arasında, DHKP/C örgütü lideri olduğu bildiren ve kendisini yaktığı için halen Balcalı Hastanesi'nde tedavisi süren Halil Önder'in operasyon günü, Osmaniye ve Niğde cezaevlerine çektiği fakslar da bulunuyor. Halil Önder, Niğde Cezaevi kadınlar koğuşuna ve Osmaniye Cezaevi'ne çektiği fakslarda, şöyle diyor:

''Kendileri kararlıysa biz de kararlıyız. Ölüm orucu direnişçileri olarak kendi bedenlerimizi yakacağız. Hapishanelerden yüzlerce cesedimiz çıkacak. Eğer yüzlerce yanmış cesetle karşılaşmak istiyorlarsa gelsinler.''

Malatya

Malatya E Tipi Cezaevi, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Habip Yalanış ve Cezaevi Savcısı gözetiminde basın mensuplarına gezdirildi.

Cezaevinde, gazetecilere yapılan yazılı açıklamada, cezaevinde yapılan aramada bol miktarda delici ve kesici alet, örgütsel doküman ile silahlı eğitim için kullanılan silah ve el bombaları maketleri ele geçirildiği belirtildi.

Bursa

Bursa Özel Tip Cezaevi'nde, operasyonun ardından yapılan aramalarda ele geçirilen saldırı amaçlı aletler ile çok sayıda örgütsel doküman basına gösterildi.

Koğuşlarda ele geçirilen malzemeler arasında, kesici ve delici alet niteliği taşıyan şiş ve demir çubuklar, molotofkokteylleri, pet şişeden yapılmış gaz maskeleri, parçalanmış bir adet cep telefonu, yarım kilogram kibrit barutu, sapanlar, silah maketleriyle ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlülerin koğuşlarında bulunduğu ifade edilen vitamin ve gıda maddeleri bulunuyor.

Basın mensuplarının koğuşları gezme talebi ise ''fazla tahribat olmadığı'' gerekçesiyle kabul edilmedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!