Operasyon değil alerji

Güncelleme Tarihi:

Operasyon değil alerji
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2011 00:00

Beyaz Saray’da Obama ve ekibinin Bin Ladin’e yönelik operasyon anını izleyişini kamuoyuna göstermek için seçilen tarihi fotoğraf Dışişleri Bakanı Clinton’ı rahatsız etti. Hillary Clinton, fotoğrafta ağzını kapatmasının operasyonla ilgili endişelerden değil, bahar alerjisinden kaynaklandığını söyledi.

Haberin Devamı

ABD askerlerinin Japonların elindeki Iwo Jima Adası’na bayrak dikerken gösteren ve 2’nci Dünya Savaşı’nın sembolü olan ünlü fotoğrafın günümüzdeki eşdeğeri geçen pazar gecesi Beyaz Saray’da çekildi. ABD’nin 10 yıldır aradığı en azılı düşmanı Usame bin Ladin’in yok edilişini naklen izleyen Başkan ve ekibinin görüntüsü şimdiden tarihe geçti. Herkes bu tarihi fotoğrafta yer almanın gururunu yaşarken Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tepkili. Çünkü Clinton fotoğrafta bir “acı ve keder” ifadesini akıllara getirecek şekilde ağzını kapatırken görülüyor.

Bunun kamuoyuna bir “acizlik” gibi yansımasından endişe duyan Clinton dün Libya Temas Grubu görüşmeleri nedeniyle gittiği Roma’da İtalyan muadili Franco Frattini ile ortak basın toplantısında konuya açıklık getirdi. “Son derece yoğun 38 dakikalık bir toplantıydı. Fotoğrafın çekildiği saniyenin binde biri kadarlık zamanda kendimin veya diğerlerinin neye baktığı hakkında hiçbir fikrim yok. Sadece bahar alerjisinden kaynaklanan öksürük nöbetini bastırmaya çalışıyordum. Yani bunun bir önemi yok” diye konuştu.

Sert konuştu

Haberin Devamı

Clinton Roma’da fotoğraftaki görüntüsünü yalanlamak istercesine sert açıklamalar yapmaktan da geri durmadı: “Bin Ladin’in ölümünden sonra kararlılığımız daha da artacak. Çünkü bunun Afganistan’da savaşanları etkileyeceğini biliyoruz. Unutmayalım ki, El Kaide ve işbirlikçileri
bir ölümle bitmez.”

Ajanlar ‘düğün’ peşinde

Usama bin Ladin ile birlikte 11 Eylül’den beri el Kaide hakkında en değerli kanıtları elde eden ABD istihbaratı, evde ele geçirilen beş bilgisayar ve ondan fazla sabit disk, DVD, CD ve elyazısı notlar üzerinde harıl harıl çalışmaya başladı. Uzmanlar Ladin’in üzerindeki bu telefon numaralarının izini sürüyor. İncelemelerde ‘patlayıcı’ ya da ‘düğün’ gibi anahtar sözcükler kullanarak dosyalar taranıyor. El Kaide tarafından sık sık bombalı saldırı anlamında kullanılıyor.


Baskından notlar

Kapıdan duvar çıktı SEAL komandoları bin Ladin’in evinin avlusuna indikten sonra açtıkları ilk kapıda bir sürprizle karşılaştılar. Kapı aralığına duvar örülmüştü. Duvarı kırarak giren komandolar üçüncü kattaki bin Ladin’in yatak odasına ulaşıncaya kadar birkaç barikat daha aşmak zorunda kaldı. 

Haberin Devamı

Kalaşnikof vardı Bin Ladin’in baskında silahlı olup olmadığına dair açıklamalar yine değişti. Son açıklamalara göre bin Ladin’in odasında, El Kaide liderinin “elinin uzanabileceği” noktada bir Kalaşnikof tüfek ve Makarov marka tabanca vardı. Bin Ladin teslim olacağına ilişkin en ufak bir sinyal vermedi, karanlık odada epey hareketlilik oldu ve bu hareketlilik, askerler için kafa karıştırıcıydı. Bu nedenle de ateş açtılar.

Ailesi Yemen’e gönderilecek Usame bin Ladin’in hayatta kalan aile üyelerinin Ravalpindi’deki bir askeri hastanede tedavileri sürüyor. Pakistan’ın gizli servisi ISI’dan bir yetkili bin Ladin ailesinin tedavilerinin tamamlanır tamamlanmaz Yemen’e gönderileceğini söyledi. Bin Ladin’in beşinci eşi Emel el Sadah’ın Yemen asıllı olduğu biliniyor. Bin Ladin’den üç çocuğu bulunan el Sadah, Usame’nin başka eşinden olma 12 yaşındaki kızın da velayetini aldı.
      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!