Onun işi, çürümüş cesetlere gelen böcekleri inceleyerek cinayeti çözmek

Güncelleme Tarihi:

Onun işi, çürümüş cesetlere gelen böcekleri inceleyerek cinayeti çözmek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2006 00:00

Polis Akademisi mezunu Ersin Karapazarlıoğlu (29), Samsun Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri ve İnceleme Şubesi’nde görevli genç bir komiser. Cinayetlerin böcekler yardımıyla çözülmesinde, yani adli entomoloji (böcek bilimi) dalında doktora tezi hazırlıyor.

Üstelik bunları teoride bırakmıyor, pratiğe geçirerek cinayetleri çözüyor. Karapazarlıoğlu, ayrıca Avrupa Adli Entomoloji Birliği’ne Türkiye’den katılan ilk üye. Çalışmaları Emniyet Genel Müdürlüğü’nce takdirnameyle ödüllendirilmiş.

Cinayetleri araştırırken böceklerin size yardımcı olabileceklerini ne zaman ve nasıl öğrendiniz?

-
2001 yılında öğrendim. Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü’nde, ileri düzeyde olay yeri inceleme kursu veriliyordu. Orada böceklerin, ölüm zamanı ve ölüm sebebinin tespitinde kullanıldığını anlattılar. Otopsilerde tam ölüm zamanı kesin olarak söylenemiyor. O nedenle adli entomoloji üzerinde çalışmaya karar verdim.

Ne tür çalışmalar yaptınız?

- Önce internet üzerinden araştırma yaptım, topladığım bilgileri Türkçe’ye çevirdim. Daha sonra bu alanda bilimsel çalışma yapmak için gereken entomoloji birikimi oluşturmaya yöneldim. Yüksek lisans yapmak üzere 19 Mayıs Üniversitesi’nde bitki koruma bölümünde dersler almaya başladım.

KAMPUS CİNAYETİNİ BÖCEKLERLE ÇÖZDÜK

Sizin alanınıza tam olarak uydu mu peki ders programı?

- Henüz üniversitelerimizde adli entomoloji bölümü yok. Bu alana en yakın ders programını seçtim. Yüksek lisansın yanı sıra lisans düzeyindeki derslere girdim. Tezimi yazmak için dünyada bu alanda çalışan ulaşabildiğim herkese e-mail gönderdim. Ceset üzerine gelen böceklerin sırasının tespiti amacıyla domuzlar üzerinde deneysel bir çalışma yaptım. Şu anda doktora tezimi hazırlıyorum.

Deney için niçin domuzları seçtiniz? Rastgele seçilmiş bir denek mi?

- Çürüme süreci insana en yakın canlı, domuz. Olay yerinde elde edilen böceklerin, cesede çürümenin hangi aşamasında geldiğinin tespiti için, bu böceklerin cesede geliş sırasının bilinmesi gerekir. Biz de böceklerin bu geliş sıralamasını tespit etmek amacıyla, kampus içerisinde ormanlık arazide, iki adet domuzu çürümeye bıraktık. Sadece kemik kalana kadarki süreçte gelen böcekleri sırayla tespit ettik. Bazı böcekleri türlerinin teşhisi için yurtdışındaki uzmanlara gönderdik. Tüm bu verileri kaydettik, hatta bir cinayeti araştırırken de kullandık.

Hangi cinayeti?

- Yine üniversitenin kampusunda yaşanan bir cinayetti. Elimizdeki verilerle cinayetteki bulguları karşılaştırdık ve böceklerden faydalanarak maktulün 35 gün önce öldürüldüğünü tespit ettik.

Türkiye’de bu yöntem kullanılarak çözülmüş başka bir cinayet var mı peki?

- Ben bilmiyorum. Adli entomoloji, Türkiye için henüz yeni bir alan. Bu alanda onlarca çalışma yapılması gerekiyor. Örneğin İsviçre’de polis ve üniversite birlikte çalışıyor. Ayrıca Kanada, Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve İspanya bu konuda en fazla çalışmaları yapan ülkeler.

EŞİM EVDEKİ DENEYE İZİN VERMEDİ

Bu konuda uluslararası bir deneyiminiz oldu mu?

- Yurtdışındaki bilim adamlarıyla tanışmak için Avrupa Adli Entomoloji Birliği’ne üye oldum. Türkiye’den birliğe üye olan ilk kişiyim. Birliğin 2005 Nisanı’nda İsviçre’deki toplantısına katıldım, uzmanlarla tanıştım. Ünlü uzman Prof. Dr. N.Haskell, birlikte çalışmak ve bilgimi artırmak amacıyla Amerika’ya davet etti. Ancak maddi kaynak bulamadım, gidemedim.

Bazılarına göre iğrenç bir işle uğraştığınız muhakkak. Ama siz böyle güzel güzel anlatıyorsunuz.

- Bu alanda çalışmaktan zevk alıyorum ama işimi anlattığımda kimse dinlemiyor. Çalışmaya ilk başladığımda, ilk küçük deneyimi evin balkonunda yapmıştım. Küçük bir et parçasının çürümesini izlemek istemiştim. Kokusu tüm evi sardı, eşim kokuya dayanamadığı için deneyi yarıda kestim. İster sevelim, ister sevmeyelim ölüm ve çürüme hayatın gerçeği. Ne kadar iğrensek de çürümede rol alan böcekler bizim için çok önemli deliller. Yeter ki onları konuşturmayı bilelim.

BÖCEKLER ÖNCE KAFAYA VE EĞER VARSA YARAYA YERLEŞİR

2004 yılında ormanlık arazide çürümüş bir kadın cesedi bulduk. Cinayet olayının meydana geldiği yerin, daha önceden domuzlar üzerinde yaptığımız çalışma alanına yakın olması bizim elde ettiğimiz bilgilerin doğruluğunu kuvvetlendirmiş oldu. Yani yaptığımız deneyin pratikte uygulamasını yaptık. Cesetteki böcekleri, domuzlar üzerinde yaptığımız deneyde elde ettiğimiz böceklerin geliş sırasına göre karşılaştırdığımızda, ölüm zamanını bir iki gün farkla tespit ettik. Böceklerin ceset üzerindeki yeme davranışlarından ve tüm vücutta homojen bir çürüme olmasından dolayı da, cesedin kesici veya delici bir alet kullanılmadan, yani vücut üzerinde açık bir yara oluşmadan öldürüldüğünü tespit ettik. Eğer ölümden önce vücutta açık bir yara oluşmuşsa böcekler kafa bölgesi ile birlikte bu yaralara yerleşirler. Cinayette kullanılan delici alet veya silahın izini, eğer kemiğe isabet etmemişse, ölümün üzerinden belli bir süre geçtikten sonra otopside tespit etmek neredeyse imkansızlaşır. Ancak böceklerin cesede yerleşme, yeme davranışları incelenerek tespit edilebilir. Nitekim bu olayda, daha sonra yakalanan katilin 45 dakika boyunca maktulü boğarak öldürdüğü ortaya çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!