Önlem almayanın cebi iki kez yanabilir

Güncelleme Tarihi:

Önlem almayanın cebi iki kez yanabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2014 11:41

Doğal afetler sonucu oluşan hasarlar genelde sigorta kapsamında olmakla birlikte, bu her sigortası olan kişinin zararının tamamen karşılanacağı anlamına gelmiyor. Sigorta poliçelerinde yazmayan ancak sigorta sahibinin sorumluluğunda olan ve genelde bilinmeyen hususlar konusunda Avukat Bilgehan Ulukuş önemli uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Almanya son iki gündür fırtına, dolu, yağmur ve yıldırım düşmesi sonucu oluşan hasarları tespit etmekle meşgul. İlk gelen bilgilere göre sadece Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti’nde oluşan maddi hasar 100 milyon Euro’yu aşmış durumda. Meteorolojiye göre fırtına önümüzdeki günlerde Almanya’nın diğer eyaletlerinde de etkili olabilir.

KİŞİ ÖNLEM ALMAKLA YÜKÜMLÜ
Hamm’da hukuk bürosu bulunan Bilgehan Ulukuş’un uyarılarının başında, kişinin kendi sorumluluğunda olan “önlem alma zorunluluğu” geliyor. Meteorolojinin fırtına ya da dolu yağması konusunda uyarıda bulunması durumunda kişinin buna karşı alabileceği önlemleri yapmakla yükümlü olduğunu kaydeden Avukat Ulukuş, “Örneğin garajınız varsa ve fırtına geleceğini biliyorsanız, arabanızı garaja koymakla yükümlüsünüz. Hele sigorta yaptırırken, garaj bildirimi yapıldıysa ve siz arabanızı garaja koymadıysanız, zararın tazmini konusunda sigorta şirketiyle sorun yaşanabilir” uyarısında bulundu.
Aynı şekilde fırtına durumunda evin kapı ve pencerelerini kapatarak önlem alınmasının kişinin sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Ulukuş, yapılmadığı takdirde oluşacak hava akımının yol açacağı zararın da sıkıntı yaratabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

HEMEN SİGORTAYA BİLDİRİN
Örneğin dolu yağarken durup önlem almak yerine, hızla devam edilmesi durumunda da doğacak zararlar konusunda kişinin sorumluluğunun olacağına dikkati çeken Bilgehan Ulukuş, kişinin sorumluluğunu yerine getirdiği halde zarar oluşmuşsa, atılması gereken adımlar konusunda şunları söyledi:“Öncelikle zarar durumunda en kısa zamanda sigorta şirketine durum bildirilmelidir. Sigorta şirketi tarafından hasar tespiti yapılmadan herhangi bir adım atılmamalı. Bu esnada zararı belgelemek adına bol bol fotoğraf çekilmeli. Anlaşmazlık durumunda bunlar gerektiğinde mahkemeye delil olarak sunulabilir.”
Sigorta şirketinin olur vermesi durumunda tamirat ve tadilata başlanmasını öneren Ulukuş, “Şayet araç sigortasında sigorta şirketinin göstereceği tamirhanede tamir yapılması şartı varsa, mutlaka oraya gidilmesi gerekir. Aksi takdirde sigorta masrafın tamamını ödemeyebilir” dedi.

Haberin Devamı

SİGORTA POLİÇENİZ AKTÜEL OLSUN
Yıldırım düşmesi sonucu evdeki elektronik aletlerin zarar görmesi hususunun yeni poliçelerde “yüksek voltajdan doğan zarar” kapsamında sigortalı olduğunu vurgulayan Ulukuş, yıllar öncesinden yapılmış sigortalarda yıldırımın doğrudan elektronik alete çarpması durumunda zararın karşılandığını hatırlattı. Yıldırımın doğrudan bir elektronik aleti vurmasının hemen hemen imkansız olduğuna dikkati çeken Ulukuş, eski sigortası olanların sigorta şirketiyle konuşarak, sigorta poliçelerini güncellemelerini önerdi.

İZİNDEYKEN BİRİ İLGİLENEBİLİR
Tatil sezonunun yaklaşması nedeniyle Türkiye’ye gidecekleri de uyaran Bilgehan Ulukuş, kişinin tatildeyken herhangi bir zarar ortaya çıkması durumunda, zararın büyümemesi konusunda önlem almakla yükümlü olduğunu söyledi. Ulukuş,”Böyle bir durumda ya kişi Almanya’ya dönüp durumla kendisi ilgilenmeli, ya da görevlendireceği bir kişi işleri onun adına sigortayla halletmek durumunda” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!