Onların hepsi "Boyalı Kuş"tu...

Güncelleme Tarihi:

Onların hepsi Boyalı Kuştu...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2011 00:00

Bugün İkinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin 66’ıncı yıldönümü. Askeri ve sivil olmak üzere yaklaşık 50 milyon kişinin hayatını kaybettiği savaşta ölenler, müttefik ülkelerde düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılıyor. En anlamlı anma törenleri ise savaşa 20 milyon kurban veren Ruslardan geldi.

Haberin Devamı

Ruslar,Nazi Almanya’sının 9 Mayıs 1945’te teslim olmasıyla gelen zaferin yıldönümünün arifesinde, geçmişte benzeri görülmemiş bir anma töreni düzenledi. Aylar süren çalışmalar sonucu Nazilere karşı savaşırken ölen isimsiz askerler toprak altından çıkarılarak, törenle mezara verildi.

 

Rus araştırma ekipleri Velikiy Novgorod şehrinin 40 km ötesindeki Myasnoy Bor köyünden 337, St. Petersburg’un 50 km uzağındaki Sinyavino’dan ise 500 Kızıl Ordu askerinin kemiklerini çıkardı.

 

1942-1944 yıllarında o zamanki adı Leningrad olan St. Petersburg ve civarında yaşanan çatışmalarda 500 binden fazla asker ölmüştü. Her iki köyden çıkarılan Rus askerlerine ait kemikler, 9 Mayıs’ın arifesinde düzenlenen törenle gömüldü. İsimsiz askerlerin canlanan anıları, İkinci Dünya Savaşı'nda sahip olduğu her şeyi kaybeden bir çocuğun öyküsünü anlatan "Boyalı Kuş" kitabını hatırlattı.

Haberin Devamı

 

RUS ASKERLERİ BÖYLE GÖMÜLDÜ / Foto Galeri

 

GÖZYAŞLARI SEL OLDU

Sinyavino’da Nazilere karşı savaşırken ölen Grigory Melnikov’un 78 yaşındaki kızı Antonina, kazılarda bulunan babasına ait eşyaları tutarken gözyaşlarına hakim olamadı. Kazı ekibinde yer alan Nikolay Makarov, bir askerin “Lenigrad’ı savunurken gösterdiği başarı sebebiyle verilen madalyasını” gösterdi.

 

Sinyavino’daki askerler, Ortodoks rahiplerin yönettiği cenaze töreniyle toprağa verildi.

 

Dün gerçekleştirilen anma törenlerinde, Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin, Moskova’daki Meçhul Asker Anıtı’nda ölen askerler için saygı duruşunda bulundu. 

 

RUS ASKERLER TOPRAKTAN BÖYLE ÇIKARILDI / Foto Galeri

 

Haberin Devamı

Öte yandan, Fransızlarda İkinci Dünya Savaşı’nda kaybettiklerini andı. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, başkent Paris’te bulunan Charles de Gaulle anıtında düzenlenen anma törenine katıldı. Binlerce Fransız, Fransızların efsanevi generali ve sonradan cumhurbaşkanlığını yapan Gaulle’in anıtı önündeki saygı duruşuna katıldı. Almanya'da ise binlerce kişi başkent Berlin'deki İkinci Dünya Savaşı Anıtı'nda toplandı.  

 

Bir askere Leningrad'ı savunurken gösterdiği başarı için verilen madalya.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!