Onlar şimdi artist

Güncelleme Tarihi:

Onlar şimdi artist
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Çandır Beldesi'nde dünyaca ünlü film şirketlerinden Golden Horn tarafından Hollywood'a rakip olacak şekilde kurulan Antalya Studios, belde halkının yaşantısını bir anda değiştirdi. Çandırlılar, filmde figüran olarak rol alıyor ve herkes ‘‘artist’’ olmaktan çok memnun.

Serik'in Çandır beldesi'nde kurulan dev stüdyo, yöre halkının yaşam biçimi değiştirdi. Çandırlılar, hem yaşamlarına katılan yeni renkten, hem de yeni bir geçim kaynağı bulmaktan son derece mutlular. Golden Horn firması, ‘‘Arabian Night’’ (Arabistan Geceleri, diğer adıyla Binbirgece Masalları) isimli filmin çekimlerine 15 kasımda kapadokya'da başladı. Filmin Antalya'daki çekimlerinin başlamasıyla birlikte yıllardır seracılık yapan Çandırlılar da bir anda ‘‘artist’’ oldular. Yöre halkı filmde 3 milyon 300 bin lira gündelikle figüran olarak rol alıyorlar. Üreticilikten sanatçılığa ilk adımı atan belde halkı, filmin ilk bölümü olan ‘‘Ali Baba ve Kırk Haramiler’’de hiç acemilik çekmeden rollerini başarıyla sürdürüyor.

YEVMİYE 3 MİLYON

Dünya sinemasının merkezi olarak kabul edilen Hollywood'a rakip olacak biçimde inşa edilen Antalya Studios, yörenin ekonomisini değiştirdi. Serik İlçesi'ne bağlı Çandır Beldesi'nde dünyaca ünlü film şirketlerinden Golden Horn tarafından 25 milyon dolarlık harcamayla yaptırılan ve yöre halkı tarafından ‘‘Çandırwood’’ olarak adlandırılan stüdyolarda ‘‘Arabian Night’’ filminin çekimine başlandı. Seracılık yaparken kendilerini bir anda sinema sanatının içinde bulan yöre halkı, 3 milyon 300 bin lira yevmiye ile ‘‘Ali Baba ve Kırk Haramiler’’de, haramiler olarak rol alıyor. Filmin şubat ayında tamamlanacağı bildirildi.

DOĞUŞTAN SANATÇIYIZ

İlk aşamada 400 Çandırlının figüranlık yaptığı ‘‘Ali Baba ve Kırk Haramiler’’ bölümünde rol alanlar, günlük yaşantılarında, oynadıkları rollerle ilgili tartışmaları da kendi aralarında yapıyorlar. Filmin figüranlarından 44 yaşındaki İdris Toman, 51 yaşındaki Hasan Ali Kılıç, 65 yaşındaki Abdullah Durmaz ve 27 yaşındaki İbrahim Acar, belde halkının dilinden düşmüyor. Oturdukları kahve köşelerinde bile rollerinde çektikleri sıkıntıları anlatan ve asıl mesleği berber olan figüranlardan İdris Toman, ‘‘Aslında biz doğuştan sanatçıymışız. İyi ki bu stüdyolar kuruldu. Hem kendi işlerimizi, hem de sanatçılığımızı geliştiriyoruz’’ diye konuştu.

Aldığı rolden sonra adı Çandır'da ‘‘Artiz İbo’’ya çıkan İbrahim Acar ise sanatçılığı benimseyen belde halkının başında geliyor. Acar, ‘‘Bekârım ve seracılık yapıyorum. Sanatçılığı çok sevdim. Yıllardır benim hayalimde de bu tür işler vardı. Herkes bana şimdi artiz diyor. Ben de öyle davranıyorum. Kendimi kanıtlayabilirsem başka filmlerde de oynamak istiyorum’’ dedi.

BAŞKAN GURURLU

Figüran belde halkı ile gurur duyduğunu ifade eden Çandır Belediye Başkanı Cahit Öztürk ise belediye olarak stüdyo yapımı için 180 dönümlük arazinin dönümünü yıllık 240 dolardan 25 yıllığına kiraya verdiklerini belirtti. Öztürk, ‘‘Tarla olarak kiraya verseydik yılda 1.5 milyar gelirimiz olacaktı. Stüdyo için kiraya verirken, hem kiradan kazancımız oldu, hem de beldemizin yaşantısını, ekonomisini ve kültürünü geliştirmiş olduk. Çandır dünya çapında tanınmaya başlandı. Bunun yanında hemşerilerimiz de sanatçı olmaya başladı’’ diye konuştu.

Bu arada Çandır'da çobanından yayladaki çadırda yaşayan Yörük kadınına kadar herkes filmlerde oynayabilmek için teklif beklemeye başladı.

BİR FİL ARANIYOR

Önümüzdeki şubat ayına kadar çekimi devam edecek filmde oynatılacak fil, maymun ve yılan bulunamaması ise büyük sorun oldu. Golden Horn yetkilileri, acilen 4 fil, 10 küçük maymun, 5 kobra veya piton yılanına ihtiyaç duyduklarını söylediler. Yetkililer, en çok fil ve yılan konusunda zorlandıklarını vurgulayarak vatandaşlardan bu konularda yardım talebinde bulundu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!