Onlar ne karışırmış ki

Güncelleme Tarihi:

Onlar ne karışırmış ki
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2009 00:00

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nce Darfur’da soykırım suçu işlediği gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı olan Sudan Devlet Başkanı El Beşir’in İstanbul’daki İSEDAK zirvesine katılacak olması AB ve ABD’de rahatsızlık yarattı.

AB diplomatik girişimde bulunurken, Cumhurbaşkanı Gül, “Onlar ne karışırmış ki. İslam Konferansı Teşkilatı çerçevesinde bir toplantı bu. İkili ziyaret değil” dedi.

ULUSLARARASI Ceza Mahkemesi’nce (UCM) hakkında ‘soykırım suçu’ndan tutuklama kararı bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in, İslam Ekonomik ve Ticari Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) pazartesi günü İstanbul’da yapılacak liderler zirvesine katılacak olması Türkiye ile AB arasında krize neden oldu. AB Dönem Başkanı İsveç’in Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı U. Anderson, önceki gün Dışişleri Bakanlığı’na giderek, El Beşir’in Türkiye’ye gelecek olmasından duyulan rahatsızlığı diplomatik girişimle iletti. Türk diplomatik kaynaklar, AB’nin girişimini doğruladı, ancak rahatsızlığın nota yoluyla yapılmadığını söylediler. ABD de, diplomatik kanallar aracılığıyla El Beşir’in ziyaretinden rahatsızlık duyulduğunu Ankara’ya iletti.

Gül: İkili ziyaret değil

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Elazığ’dan ayrılmadan önce gazetecilerin, AB’nin, El Beşir nedeniyle ‘nota verdiği’ şeklinde soru sormaları üzerine gülerek, “Onlar ne karışırmış ki. Kim kime nota veriyormuş” dedi. Gül, El Beşir’in katılacağı İSEDAK toplantısının bölgesel bir toplantı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “İslam Konferansı Teşkilatı çerçevesi içerisinde yapılan bir toplantı bu. İkili bir ziyaret değil. Bunlar çok taraflı ziyaretler, milletlerarası bir örgütün üyeleri olarak herkes ziyaret ediyor. Dolayısıyla da herkesin böyle görmesi, böyle anlayışla davranması gerekir.”

UMC: İzin vermeyin

Bu arada Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu, El Beşir’in Türkiye’deki zirveye katılmasına izin verilmemesini istedi. Koalisyon’un dün yaptığı yazılı açıklamada, şöyle denildi: “Bu karar, El Beşir’in Darfur’da insanlığa karşı suçlar ile savaş suçları işlediği iddiasına dayanmaktadır ve Beşir, uluslararası adaletten kaçan bir kişidir. Beşir’in Türkiye’de yargılanması mümkündür. Davos’ta ‘Gazze’de çocukları öldürenleri alkışlamanın insanlık suçu olduğunu’ söyleyen bir Başbakan’ın, Darfur’da gerçekleştirilen suçlarla hesap vermekten kaçan bir kişiye ev sahipliği yapıyor olması hiçbir koşulda kabul edilemez. Türkiye, El Beşir’in zirveye katılmasına izin vermemeli ve bu ziyaret gerçekleşirse Beşir, UCM’ye teslim edilmelidir.”

Anıtkabir’deki skandal

SUDAN Devlet Başkanı Ömer Hasan Ahmet El Beşir’in 23 Ocak 2008 tarihinde Anıtkabir ziyareti de bir skandala neden olmuştu. El Beşir’in sözcüsü Mohagab Fadul Badry, kapüşonlu olarak Anıtkabir özel defterine yazmıştı. El Beşir, sadece yazının altını imzalamakla yetinmişti. Sözcü, Türkiye’ye ve Atatürk’ün Türkiye’ye kattığı önemli adımlara çok saygılı olduklarını vurgulamış, amacının saygısızlık olmadığını söylemişti. Badry, “Olayın bu kadar büyüyeceği aklıma gelmedi” derken, bir diplomatik kaynak sözcünün üşüdüğü için Anıtkabir’de kapüşon taktığını öne sürmüştü.

Tutuklama kararından sonra ilk kez geliyor

EL Beşir, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UMC) Darfur’da soykırım suçu işlediği gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı vermesinden sonra ilk kez Türkiye’ye gelecek. El Beşir’in karar alınmadan önce 2008 başında Cumhurbaşkanı Gül’ün resmi davetlisi ve geçen yıl yaz aylarında yapılan Afrika Zirvesi için Türkiye’ye gelmesi de, Ankara ile Batı arasında krize neden olmuştu. Türkiye UCM’ye taraf olmadığı için El Beşir’i tutuklama yükümlülüğü bulunmuyor. Ancak Batı dünyası UCM’ye taraf olmasa da Türkiye’den yakın işbirliği yapmasını istiyor.

Elazığ neşesi
/images/100/0x0/55ea3fb7f018fbb8f873e29d


CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Elazığ’daki temasları çerçevesinde Fırat Üniversitesi ve belediyeyi ziyaret etti. Vatandaşların alkışları ve “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganlarıyla karşılanan Gül, belediye civarında toplanan vatandaşların yanına giderek selamlaştı.

Reuters: Türkiye yine cephede

LONDRA merkezli uluslararası haber ajansı Reuters, Sudan ve İran devlet başkanlarını İslam Konferansı Örgütü zirvesine davet eden Türk hükümetinin “İslam alemiyle ilişkileri derinleştirdiğini, ancak bazı yeni dostlarının geleneksel müttefiki Washington’ın zevkine hitap etmediğini” belirtti. Uluslararası Kriz Grubu’nun kıdemli analisti Hugh Pope ajansa şunları söyledi: “Bu zirve Türkiye’yi İran ve Ömer El Beşir konusunda yeniden cephe hattına koyacak. Angajman ve işbirliği, otokratik devletleri uluslararası sisteme entegre etmenin bir yolu olabilir. Ancak Türkiye’nin önündeki zorluk, bu ülkelerin davranışlarının değiştiğine dair sonuçlar göstermesi gereğinden kaynaklanıyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!