Onlar köpeğinize baksın siz at binin,kitap okuyun

Güncelleme Tarihi:

Onlar köpeğinize baksın siz at binin,kitap okuyun
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Şehir hayatının tekdüzeliğinden ve stresinden uzaklaşmak isteyenler için doğayla içiçe olabilecekleri yemyeşil bir mekan var artık. Beykoz Ayazma Mahallesi'nde 17 dönüm arazi üzerine kurulu Village Park, binicilik okulu, restoranı ve köpek bakım merkeziyle tek olma özelliği de taşıyor.

KUŞ sesleri, kavak ağaçlarının verdiği serinlik ve bitmek bilmeyen bir yeşilin içinde kurulan Village Park'ın işletmecileri Serdar ve İzlem Mine Saruhan çifti, altı ay gibi kısa bir sürede gerçeğe dönüştürdükleri hayallerini, kendileri gibi hayvanları ve doğayı sevenlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorlar.

Zaten tanışmaları da köpek sevgisiyle gerçekleşmiş. Amerika'da tıp eğitimi alan Mine hanım, dalmaçyalı köpeğinin eğitimini Serdar beye emanet ettiğinde bir gün evleneceklerini ve yıllar sonra da birlikte bir çiftlik açacaklarını elbette düşünmemiş. Kimya mühendisliği eğitimi alan Serdar Saruhan da köpekleri çok sevdiği için Amerika'da ''K-9 Eğitmenlik'' diploması alarak hayatını köpek bakımına adamış. Bu genç çift önce yaşamlarını birleştirip sonra da yıllar içinde hayallerini gerçekleştirmişler.

Kapsamlı bir mekan

Türkiye'de ilk köpek pansiyonunu açtığı dönemde büyük zorluklar yaşadıklarını hatırlatan Serdar Saruhan; ''O yıllarda böyle bir eğitim ve bakım merkezi olabileceğini kimseyi inandıramıyorduk. Zamanla oturdu. Köpek satılmaya, mama gelmeye başladı. Daha sonra Park Orman'da bir yer açtık. Bakım, eğitim, malzeme satışı yapıyorduk. Daha sonra Orman Bakanlığı orayı kapattı. Biz de daha kapsamlı bir yer yapalım, insanlar haftasonu geldiklerinde yemek yiyebilecekleri, hayvanlarla zaman geçirebilecekleri bir yer olsun istedik. Buranın açılma amacı da o oldu işte. Bir de atı ekleyelim, dedik. Çünkü biniciliğe de büyük talep başladı. Onların hepsinin birarada olacağı bir yer açmaktı bütün amacımız. Bir de oldukça yeşil bir yer istiyorduk. Ben betondan nefret eden bir insanım. İstanbul'da yaşayıp çalışan herkesin birtakım sıkıntıları var. Şehir hayatında yaşamak, trafik ve iş stresinden herkes bıkmış durumda. Hiç değilse insanlar hatfasonları yeşille içiçe olabilsinler.''

Haftasonlarında çiftliğe gelen aileler köpeklerinin bakımı gerçekleşirken ister yemek yiyorlar, isterlerse ata binebiliyorlar. Dere kenarında bulunan piknik alanındaki hamaklarda uzanıp kitap okumak da mümkün. Serdar Saruhan, çiftliklerinin dünyada da tek olduğunu iddia ediyor: ''Bu kadar kapsamlı bir köpek çiftliği, binicilik yeri ve restoranın olduğu bir yeri ben yurtdışında bile görmedim.''

Köpek bakımının önemi

Köpeklerin cinslerine göre farklı farklı eğitildiğini söyleyen Saruhan, asıl önemli noktanın köpek sahiplerinin bilinçlenmesi olduğunu vurguluyor; ''Bence Türkiye'de kişilerin en fazla eğitilmesi gereken yönü köpek hakkında bilinçlenmeleri. Bu bilinç olmadıktan sonra biz istediğimiz kadar eğitelim önemi yok. Ben çoğu müşterilerime köpek satmadan önce, nerede yaşadığını, bahçesi olup olmadığını, çocuğu var mı gibi soruları sormak zorundayım. Bakamayıp sonra sokağa bırakmanın bir anlamı yok. İşte gidip Bodrum'a bakın. Sokaklar bakılamayan köpeklerle dolu.''

Village Park'ta binicilik eğitimini de Mahir Başdoğan ve ekibi gerçekleştiriyor. Her yaş grubuna özel programlar hazırlanmakla birlikte kısa bir süre sonra küçükler için iki ponny de çiftliğe katılacak.

Temel eğitim üç hafta

Yedi yıldır Türkiye'de bulunan American Kennels K-9 Academy Animal Services, şimdi de Village Park bünyesinde hizmete devam ediyor:

İngilizce köpek anlamına gelen canine'in kısaltılmış hali olan K-9 polis köpeklerine verilen isim.

Eğitim süresi, köpeğin cinsine göre değişiyor.

Her cins her eğitimi alacak diye bir kural yok. Her cinsin kendine göre karakteri, olumlu olumsuz yönleri var.

Normal şartlarda bir köpeğin temel eğitimi üç haftalık bir süre. Ondan sonraki eğitimi de yine cinsine ve ne amaçla kullanılacağına göre değişiyor.

Eğitimler 750 dolardan başlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!