Öney ve Murtezaoğlu'ndan yeni albüm

Güncelleme Tarihi:

Öney ve Murtezaoğlundan yeni albüm
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2012 16:06

Tebriz doğumlu Cavit Murtezaoğlu ile Konya doğumlu Feryal Öney'in öncülüğünde, İranlı ve Türkiyeli müzisyenlerin bir araya gelerek oluşturduğu, "Tebriz'den Toros'a" projesi, iki yıllık konser deneyimini bir albümde topladı. Kalan Müzik tarafından yayınlanan albüm, bir BGST (Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu) projesi olarak hayata geçti.

Haberin Devamı

Proje, zaman ve mekândan yola çıkarak, müzikal bir anlatımla Tebriz’den Toroslar’a (İran'dan Anadolu’ya) doğru, bu geniş coğrafyanın kültürel, müzikal izlerini sürüyor:  "Şems’ten Mevlâna’ya, Nesîmi’den Fuzûli’ye,  Şah Hataî’den Yunus Emre’ye, Pîr Sultan’dan Çekiç Ali’ye, Balım Sultan’dan Ali Ekber Çiçek’e, Neşet Ertaş’tan Âşık Mahzunî'ye, Afe Bacı"ya uzanan projede, bu coğrafyanın güçlü ezgilerini dinlerken, bu ezgilerin hangi düşünsel iklimden beslendiğini de görmek mümkün oluyor.

Öney ve Murtezaoğlundan yeni albüm

Bölgelerin dil ve tarzlarında farklılıklar olsa da  hakikatin dili ve rengi değişmiyor. “Tebriz’den Toros’a” projesi, bu coğrafyanın güçlü edebi, müzikal geleneklerinin izini sürerken, yaşadıkları çağlarda “yeni kapılar açmak” peşinde olan değerli isimleri tekrar gündeme getirerek, kendine alternatif bir yol çizmeyi hedefliyor.

FERYAL ÖNEY

Haberin Devamı

1970'de Akşehir’de dünyaya gelen Feryal Öney, üniversiteye kadar yaşamını Konya Ereğli’sinde sürdürdü. Lise yıllarında, okuldaki amatör müzik faaliyetlerinin yanında, Ereğli Sanatseverler ve Musikî Cemiyeti’ne devam etti. 1987'de Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde okumak üzere geldiği Boğaziçi Üniversitesi’nde, Folklor Kulübü (BÜFK) bünyesinde yürütülen müzik çalışmalarına katıldı. Folklor Kulübü’ne çalıştırıcı olarak gelen Şebnem Başar, Özcan Sönmez gibi eğitmenlerden ve sonraki yıllarda da Fidan Kasımova’dan şan dersleri aldı.İlk olarak 1996'da Azeri müzisyenlerle birlikte hazırladığı ve solistliğini yaptığı “Hardasan-Azeri Şarkıları” (Güvercin Müzik, 1996) albümünde; sonraki yıllarda Kalan Müzik etiketiyle sunulan “Kardeş Türküler”, “Kardeş Türküler-Doğu”, “Vizontele Film Müziği”, “Kardeş Türküler-Hemâvâz”, “Vizontele Tuuba Film Müziği” ve “Kardeş Türküler-Bahar” albümlerinde; aynı zamanda Kardeş Türküler konserlerinde solist / vokalist olarak yer aldı. Şu an Kardeş Türküler projesinde çalışmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Feryal Öney, Bulutlar Geçer konser projesinde seslendirilen şarkıların bir bölümünün yer aldığı “Bulutlar Geçer” albümünü Kalan Müzik etiketiyle yayınladı. Şu anda, kendisinin vokal eğitmeni de olan İran’lı müzisyen Cavit Mürtezaoğlu’yla birlikte oluşturdukları ”Tebriz’den Toros‘a” konser projesinin yürütücülerindendir.

CAVİT MURTEZAOĞLU

Cavit Murtezaoğlu, İran’ın Tebriz şehrinde doğdu. Tebriz’de müzik çalışmalarına başlayan Murtezaoğlu, genç yaşlarında hem solistlik hem de öğretmenlik çalışmalarına başladı. Çeşitli yerlerde verdiği dersler ve imza attığı müzik çalışmalarından sonra Bakü’de konservatuar okumaya karar verdi ve Bakü’ye yerleşti.

Bakü Devlet Konservatuarı’nda okudu. İslam Rızayev’ in öğrencisi oldu. Yeni bir ses sistemi oluşturarak, Azerbaycan makamlarına Neva makamını Trio olarak ekledi. Bakü’deyken ‘Tebrizim’ adlı bir albümü yayınlandı. Azerbeycan’a giderek burada “Şah Hatai İrfan Derneği”nin kuruculuğunu yaptı. İran’a döndükten sonra ‘Senli Günler’ ve ‘Susmam’ adlı iki albüm çıkardı. Aynı zamanda film ve belgesel müzikleri hazırladı. 'O 3’ (Leyla-Mecnun) adlı bir müzikale imza attı. İran’da video klip birinciliğini kazanan Cavit Murtezaoğlu, İran’da Azerbaycan Sanatçılar Sendikası’nın kuruluğunu ve başkanlığını yaptı. "101 Nefes" adlı bir şiir kitabı yayınlandı.

Haberin Devamı

Felsefi yazılarıyla dikkat çekti ve İran, Avustralya, Azerbaycan, Almanya ve Türkiye’de felsefi seminerler verdi, sempozyumlara katıldı."Kimdir Bu Gelen" adıyla ikinci şiir kitabı Azerbaycan’da yayınlandı. Türkiye’de “Virtüözler ve Cavit Murtezaoğlu” adlı bir albüme imza attı. 20 yıla varan eğitim tecrübelerini, İstanbul’da kendi metoduyla ses eğitimi dersleri verdiği, ‘Ses Atölyesi’nde yoğunlaştırdı ve beş kitaptan oluşan doğu ve batı sentezli, ilk vokal metodunu yayına hazırladı. Ayrıca Beykent Üniversitesi'nde "Şan-Solfej ve Sahne Organizasyonu" dersleri verdi. Ses Atölyesi’nin kurulması ile müzik eğitimi anlayışında var olagelmiş olan anlayışın dışında bir sistem geliştirdi. “Ses Üretmek” gibi yeni bir başlık açarak eğitim sisteminin temeline bu anlayışı oturtarak ses eğitmenliğini sürdürdü.

Haberin Devamı

Ses eğitmenliği dışında Türkiye’de bazı sanatçılarla ortak çalışmalara imza atmış olan Cavit Murtezaoğlu halen Tebriz’den Toros’a adlı projede, Türkiye’nin önde gelen müzik gruplarından, Kardeş Türküler’in üyesi olan Feryal Öney ile çalışmasını sürdürmektedir. “Tebriz’den Toros’a” projesi, zaman ve mekândan yola çıkarak, Tebriz’den Toroslar’a doğru bu coğrafyanın düşünürlerinin izini sürüyor, onların öğütlerini saz ve sözle anlatmayı amaçlıyor.

Cavit Murtezaoğlu’nun müzik anlayışı ‘içe dönük’ olarak tanımlanabilir. Bu müziği yaparken temelde sanat yapmanın yanı sıra insanların kendi iç yolculuklarında onlara bir fener tutabilmek ve bu inançla müzik yolculuğuna devam etmek yatıyor. Bu yolculukta, zaman zaman duygu dünyasının derinliğinde, bazen blues etnik, makam veya avantgarde müziği Cavit Murtezaoğlu’nun performanslarında görmek mümkündür.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!