Öncüler geleceğin fotoğrafını çekti

Güncelleme Tarihi:

Öncüler geleceğin fotoğrafını çekti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2004 15:12

İletişim teknolojilerinin öncüleri, Dr. İlhan Akyıldız, Dr. Leonard Kleinrock ve Dr. Imrich Chlamtac, Ericsson Türkiye tarafından düzenlenen Facing the Future “Gelecekle Yüzleşmek” toplantısında Ericsson müşterileri, akademisyenler ve basın mensuplarıyla buluştu.

Haberin Devamı

“Gelecekle Yüzleşmek” toplantısının konukları Dr. İlhan Akyıldız, Dr. Leonard Kleinrock ve Dr. Imrich Chlamtac’ın ortak özelliği, iletişim dünyasındaki önemli kırılma noktalarının onların liderliğindeki çalışmalarla gerçekleşmiş olması. Ortaya koydukları vizyon, bugün Internet’ten kablosuz ağlara kadar birçok teknolojinin gelişmesine zemin hazırladı.

 

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Jan Kemvall, toplantının açılış konuşmasında, “Endüstri ile akademi dünyasının her zaman elele olması, bizleri iletişimi çok daha güçlü bir dünyaya taşıyacak” dedi.

Haberin Devamı

 

Internet’in gelecekteki 3 evresi

 

Toplantının ilk konuşmacısı, Internet’in babası olarak bilinen Dr. Leonard Kleinrock oldu. Paket anahtarlamanın temel ilkelerini daha MIT’de yüksek lisans öğrencisiyken ortaya çıkarmış olan Kleinrock, “1969 yılında hazırlamış olduğum Internet vizyonu şöyleydi: Internet teknolojisi her yerde olacak, her zaman erişilebilir ve kesintisiz olacak. Bu vizyonu gerçeğe dönüştürdük. Şimdi ise yeni adımlar atmak üzereyiz; Hedef, herkesin istediği yerden herhangi bir cihazla Internet’e bağlanabilmesi. Bu vizyonu biraz daha genişlettiğimizde ise son nokta, Internet’in gerçekten küresel bir sinir sistemi haline gelmesi olacak” dedi. Kleinrock, Internet’in gelecek 3 evresini ise şöyle sıraladı: “Nomadic (göçebe, hareket halinde) Computing, Gömülü (Embedded) Teknolojiler ve Ubiquitious Computing; Nomadic Computing, herhangi bir yerden sisteme girdiğinizde hiçbir parametre ayarı yapmadan sistemin sizi tanıması ve Internet’e erişebilmeniz anlamına geliyor. Embedded Teknoloji ise, çeşitli mekanlara yerleştirilen akıllı cihazlarla Internet’e erişime olanak sağlıyor. Son nokta olan Ubiquitious Computing sayesinde ise, dünyanın neresinde olursanız olun, her şekilde Internet’e erişebiliyorsunuz.”

Haberin Devamı

 

Anahtarlamadan, dinamik bağlantılara

 

Dalga boyu yönlendirme için temel mekanizma olan ve WDM ağ bilgi işlemi için anahtar bir optik teknoloji olan “lightpath” kavramını bulan kişi olan Dr. Imrich Chlamtac, konuşmasında optik ağlarının geleceğinden bahsetti. Chlamtac, “Bugün artık temel anahtarlamalardan dinamik bağlantılara geçiyoruz. Veri ve ışın katmanları arasında güçlü bağlara ihtiyacımız var. Geleceğin optik sistemleri rekabetçi ortamda var olmayı sürdürmeli” şeklinde konuştu.

 

Gelecek nesil kablosuz Internet’te herşey var

 

Networking alanında dünyadaki liderlerden olan Georgia Teknoloji Enstitüsü Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi Geniş Bant ve Kablosuz “Networking” Laboratuvarı Başkanı Dr. İlhan Akyıldız ise, gelecek nesil kablosuz Internet’i şöyle tanımladı: “WLAN, 2G/3G Uydu Ağları gibi kablosuz sistemlerin biraraya toplandığı, her zaman her yerde yüksek veri erişimi sağlayan, çokluortam ve IP tabanlı altyapı”. Akyıldız ayrıca, telekom sektörü için yeni bir teknoloji olan WiMAX’ten (Worldwide Interoperatability for Microwave Access) de bahsetti. Akyıldız’ın verdiği bilgilere göre WiMAX,geliştirilmekte olan ve bir noktadan çoklu noktaya kablosuz ağ sağlayan standart olmakla birlikte, IEEE 802.16 standardının geliştirilip ticarileştirilmesinden oluşuyor. Akyıldız, WiMAX’in kablo ve DSL erişim sağlanan alanlarda katma değerli, alternatif ve tahminen daha ucuz bir erişim sağlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

 

Akyıldız’ın sunumunda en ilgi çekici konulardan biri de son zamanlarda üzerinde çalıştığı “Gezegenlerarası Internet” oldu. Akyıldız bu alanda, sabit iletişim altyapısı, gezegenler arası uzaklığın sinyal şiddeti ve protokol tasarımına etkisi, haberleşme donanımı ve protokol tasarımı için güç, kütle, boyut ve maliyet sınırlamaları gibi sıkıntılar olduğunu belirtti.

 

Etkinlik sonrası kendisiyle konuştuğumuz Dr. İlhan Akyıldız, başarısının ardındaki felsefeyi şu sözlerle özetledi: “Bu konuda hayatım boyunca edindiğim tecrübelerle kısa bir protokol oluşturdum. HIP-T şeklinde bir kısaltma elde ettim. Burada H, çok çalışma karşılığı hard working, I,doğruluk ve dürüstlük karşılığı integrity, P, sabır ve sebat karşılığı persistency ve son olarak T, kabiliyet karşılığı talent anlamında. Hedeflerinize ulaşmak için, karşınıza çıkan zorluklarla mücadele etmeniz gerekli. Birçok yenilgi, ret, kötü muamele ile karşılaşabilirsiniz. Kabiliyetiniz olsa da çok çalışmasanız, yine başarılı olamazsınız. Ancak yılmadan HIP-T protokolünü kullanarak başarıya ulaşabilirsiniz.”

Haberin Devamı

 

Ortaokulu İstanbul Avusturya lisesinde tamamlayan Akyıldız, lise ve üniversite eğitimini Almanya’da tamamlamış. Başarılı olduğu için Alman devleti tarafından eğitim ve konaklama masrafları karşılanan ve doktorasını Nürnberg’de tamamlayan İlhan Akyıldız, bir süre öğretim görevlisi olarak Almanya’da yaşadıktan sonra ABD’ye gitmiş.  

 

Türkiye’den ABD’ye giden başarılı öğrencilere akademik sahada yardımcı olan Akyıldız, NASA ve NSA’e uzmanlık alanıyla ilgili danışmanlık da yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!