Önce Karayalçın ardından SHP

Güncelleme Tarihi:

Önce Karayalçın ardından SHP
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 00:00

CHP Genel Başkanı Baykal, dün baş başa görüştüğü SHP Genel Başkanı Karayalçın’ın CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğunu açıkladı. Mutabakata göre, önce Karayalçın partisinden istifa edip CHP’li olacak, sonra SHP CHP’ye katılacak.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın, CHP Genel Merkezi’ndeki dünkü buluşmasından, "Önce Karayalçın’ın CHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması, ardından da SHP’nin CHP’ye katılması" mutabakatı çıktı.

YTP modeli örnek

Baykal’ın daveti üzerine gerçekleşen görüşmede, "’Solda birlik’ diyerek yola çıkmak bir ’tümdengelim’ yöntemidir. Bu yöntem çok da başarılı sonuçlar vermemektedir. Bunun yerine somut bir adım atarak önce ’Ankara adayı kim olacak?’ sorusuna yanıt verilmedir" değerlendirmesi yapıldı. İki liderin görüşmesinde Karayalçın’ın belediye Başkan adaylığı kararı alındı. Kararın her iki partinin yetkili kurullarında görüşülmesinin ardından Karayalçın’ın SHP’den istifa ederek, CHP’ye üyelik süreci başlatılacak. ’YTP’nin CHP’ye katılımı’ modelinin örnek alınacağı süreçte, yerel seçimlerin ardından ’SHP’nin CHP’ye katılım’ sürecine start verilecek.

Süreç başlamıştır

Başbaşa görüşmenin ardından Baykal’la birlikte medyanın karşısına çıkan Karayalçın, varılan mutabakatı, "Gelişmeleri 2009 yerel seçimleri ile 2012 genel seçimleri arasında bir köprü olarak değerlendirmek gerekiyor" sözleriyle özetledi. Baykal ise Karayalçın’ın adaylığıyla ilgili bir soruya "Böyle bir açıklamanın beni hiç şaşırtmayacağını söyleyebilirim" yanıtı verdi. Baykal, adaylık açıklamasının ne zaman ve nerede yapılacağına ilişkin soruyu, "Birden, ne zaman bu gerçekleşti diye, sonra siz düşünüp bakacaksınız. Süreç başlamıştır" diye yanıtladı. Baykal, "Sayın Karayalçın çok yaşamsal, önemli bir karar alıyor, bu kararı kendi arkadaşlarıyla çevresiyle paylaşmalıdır, değerlendirmelidir. Birlikte bir oluşumu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Kendi aramızda herhangi bir sorun bir sıkıntı yoktur" dedi.

DEHAP ile ittifak

Baykal ile Karayalçın’ın görüşmesinde, SHP’nin 2004 yerel seçimlerde DEHAP ile yaptığı seçim ittifakı da gündeme geldi. Karayalçın, "Arzu edilen sonuçları vermedi. Ancak, toplumsal barış adına iyi niyetle atılmış bir adımdı" değerlendirmesi yaptı.

Ankara özlemişti

BAYKAL ve Karayalçın görüşmeden sonra basının karşısına çıktı. Baykal Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i kastederek, şöyle konuştu: "Bir korkunun, ifadesi olarak Sayın Karayalçın’ın adaylığını engellemeye yönelik, mevcut belediye başkanı tarafından bir kampanya yürütülmekte. Fakat kesin olan, Ankara’nın modern, çağdaş bir belediyecilik anlayışına ihtiyacı olduğudur. Bu son dönem belediyeciliği bir Karayalçın özlemini daha da yükselmesine neden olmuştur."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!