Ombudsman imzada

Güncelleme Tarihi:

Ombudsman imzada
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ombudsman Kanun Tasarısı, dün Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, kamuoyundan destek isteyerek tasarının derhel TBMM'ye götürüleceğini söyledi.

Ombudsman askerleri denetlemeyecek. İşkence şikayetlerine bakabilecek. Ombudsman'ın kararı yargı kararı gibi değenlendirilmeyecek, tavsuye niteliği taşıyacak.

Demirel, benim tercihimdi

HİKMET Sami Türk, Baş Ombudsman'ın 40 yaşını doldurmuş, hiçbir siyasi partiye kayıtlı olmayan, çalıştığı alanda en az 15 yıl tecrübeli bir isim olması şartları arandığını belirtti, Türk, ‘‘Baş Ombudsman olarak Sayın Demirel'in adını vermem, benim kişisel değerlendirmemdir. Bu konuda yetki Meclis'te’’ dedi.

VATANDAŞLA idare arasındaki sorunları çözmek, gerektiğinde hükümete ‘tavsiye’ niteliğinde önerilerde bulunup, Meclis'e yıllık, kamuoyuna ‘özel raporlar’ hazırlamak üzere kurulacak, ‘Ombudsman Kurumu Tasarısı’, dün Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Ombudsman askerleri denetlemeyecek, ancak işkence şikayetlerine bakabilecek. Vatandaşlar önce Ombudsman'a sonra yargıya gidebilecek. Ombudsman'a başvuru, yargıya gitmeyi engellemeyecek. Ombudsman'ın kararı kesinlikle yargı kararı gibi değerlendirilmeyecek.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Bakanlar Kurulu'nda ‘‘Varlık nedenim sayarım’’ diye rest çekecek kadar önem verdiği Ombudsman Kurumu ile ilgili olarak dün düzenlediği basın toplantısında, kamuoyundan destek istedi. Türk, tasarının en kısa sürede TBMM'ye gönderileceğini söyledi.

Türk, TBMM, Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu, Hákimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, yargı ve TSK'nın eylem ve işlemlerinin Ombudsman'ın görev alanı dışında olduğunu açıkladı. Türk, Yüksek Askeri Şûra kararlarının yargı denetimi dışında bulunduğunu belirterek, ‘‘Yargı denetimine açılmamış olan bu alanı Ombudsman'a açmakta yarar görmüyorum’’ dedi.

ASKERE MESAJ Türk, bazı ülkelerde askeri konularda bu tip uygulamalar olduğunu, ileride Ombudsman Kurumu'nun yetki alanının genişleyebileceğini söyledi. Türk, Ombudsman Kurumu'na ilişkin Anayasa'da da, yasanın çıkışı ile eşzamanlı düzenleme yapılması gerektiğini savundu.

İŞKENCEYE BAKACAK Türk, Ombudsman'ın işkence konularına da bakabileceğini ve sorunun giderilmesi için girişimde bulunabileceğini açıkladı.

YARGIYLA ÇATIŞMAZ Bu Kurum'un, idari yargıyla çatışma olasılığının bulunmadığını belirten Türk, Ombudsman sisteminin bugün dünyada 100'e yakın ülkede uygulandığını vurguladı. Türk, yargının, idari işlemleri hukuka uygunluk açısından denetlerken, kamu denetçilerinin hukuka uygunluk yanında, insan hakları, hakkaniyet ve yerindelik açısından inceleyeceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!