Ölüm orucunu ‘teşvik edene’ 20 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

Ölüm orucunu ‘teşvik edene’ 20 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2001 01:56

TCK ile cezaevleri yasasında değişiklik içeren tasarı Meclis'e sunuldu. Buna göre, açlık grevi ve ölüm oruçlarını teşvik edenler 4 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Eğer açlık grevi ölümle sonuçlanırsa teşvikçiye 20 yıla kadar hapis cezası verilecek. Cezaevine cep telefonu, uyuşturucu, silah, kesici alet sokana da 5 yıl öngörülüyor.

Hükümet, cezaevlerindeki açlık grevi ve ölüm oruçlarını önlemek amacıyla harekete geçti. Hükümetin önceki gün Meclis'e sunduğu, Türk Ceza Yasası ile cezaevlerinin yönetimine ilişkin yasada değişiklik içeren tasarısıyla, hükümlü ve tutukluları açlık grevi ya da ölüm orucuna teşvik edenler, 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Açlık grevinin ölümle sonuçlanması halinde teşvikçilere 20 yıla kadar hapis cezası verilecek. Tasarıya göre, hayati tehlikeye giren ölüm orucundaki hükümlü ve tutuklular için, isteklerine bakılmaksızın tedavi ve beslenme önlemleri de alınabilecek.

Tasarıya göre, ceza infaz kurumları ve tutukevlerine yasaya aykırı olarak ateşli silah, patlayıcı madde, kesici alet, yakıcı, boğucu, kör edici gaz, her türlü zehir ve ecza, uyuşturucu ve sarhoş edici madde, cep telefonu, telsiz ve sair elektronik haberleşme aracı sokanlar ile bunları bulunduranlar ya da kullananlar, 2’den 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacaklar. Yasaya uygun olarak yasaklanmış her türlü eşya, araç, gereç veya malzemeyi ceza infaz kurumları ve tutukevlerine sokanlar, bulunduranlar ile kullananlar da 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacaklar.

HAK ENGELİNE 3 YIL

Hükümlü ve tutukluların haberleşmelerini, ziyaretçileriyle görüşmelerini, kurum tabibince muayene ve tedavi edilmelerini, avukatlarıyla görüşmelerini, mahkemelere ya da cumhuriyet savcılıklarına gitmelerini, kurum görevlileri ile görüşmelerini, salıverilenlerin kurum dışına çıkmalarını engelleyenler, hükümlü ve tutukluları buna teşvik edenler, talimat verenler, mevzuatın hükümlü ve tutuklulara tanıdığı her türlü görüşme olanaklarını engelleyenler de 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacaklar.

Görevi ne olursa olsun, ceza infaz kurumları ve tutukevlerine giren herkes duyarlı kapıdan geçecek. Ayrıca, iç ve dış güvenlik personeli dahil herkesin üstü metal detektörle aranacak, eşyaları x-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirilecek. Sadece, avukatlarca, savunmaya ilişkin olduğu yazılı olarak bildirilen belge ve dosyalar aranmayacak. Ancak şüphe halinde hakimin, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de Cumhuriyet savcısının kararı ile arama yapılabilecek.

Kendini yakan 2 hükümlü öldü

Küçükarmutlu'da polisin düzenlediği operasyonu protesto için Tekirdağ ve Kandıra F Tipi Cezaevleri'nde kendilerini yakan, yasadışı DHKP-C örgütü üyesi Nail Çavuş ile Eyüp Samur tedavi gördükleri hastanelerde öldü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tedaviye alınan Kemal Ayhan'ın durumunun ise ağır olduğu bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!