´Ölüm orucu´na müdahale

Güncelleme Tarihi:

´Ölüm orucu´na müdahale
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Doğan Haber Ajansı

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, biri Çanakkale'de biri Ümraniye'de iki jandarma erinin cezaevi operasyonu sırasında mahkumların açtığı ateşle şehit olduklarını, 5 jandarma erinin de yaralandığını açıkladı. Adalet Bakanı Türk, cezaevlerine yönelik operasyonlar sırasında Bayrampaşa'da 2, Bursa'da 1 mahkumun kendisini yakarak öldüğünü, Ümraniye'de de bir mahkumun kendisini yaktıktan sonra güvenlik kuvvetlerinin üzerine yürümesi nedeniyle görevliler tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, bazı mahkumların Sincan F Tipi Cezaevi'ne taşındığını da açıkladı.

F tipi cezaevlerini protesto için çeşitli illerdeki cezaevlerinde başlatılan ´ölüm orucu´ eylemine 61. gününde müdahale edildi. Eylem yapılan cezaevlerine sabaha karşı sahur vakti giren jandarmalar, iki ay önce başlattıkları açlık grevini ´ölüm orucu´na dönüştüren ve sağlık durumları kritik safhada olan tutuklu ve hükümlüleri teker teker hastanelere kaldırdı ve tıbbi müdahalelere başlandı.

Emeğin Partisi Çanakkale İl Başkanı Suat Demir, Çanakkale E Tipi Cezaevi´ndeki müdahale sırasında ´ölüm orucu´ndaki DHKP - C´li Fidan Kavşen´in kendini yakarak yaşamına son verdiğini açıkladı. Ancak bu bilgi yetkililerce doğrulanmadı.

´Ölüm orucu´ eylemine müdahale, İçişleri, Adalet ve Sağlık bakanlıklarının koordinasyonuyla başarıyla gerçekleştirildi. Müdahale kararından hemen sonra, illerde olağanüstü güvenlik önlemi alındı. Polisler, acil tebligat yapılarak evlerinden çağrıldı, Çevik Kuvvet ve robocop timleri hemen cezaevlerine sevkedildi. İçişleri Bakanlığı´nın sevk ve idare ettiği operasyondan önce, tüm illerde cezaevlerine giden an yollar trafiğe kapatıldı, güvenlik kontrolü başlatıldı, şüpheli kişiler gözaltına alınarak sorgulandı. Müdahale yapılacak cezaevlerinin çevresi jandarma birliklerince ablukaya alındı.

Gece yarısından itibaren alarma geçirilen hastanelerde, ´ölüm orucu´ndaki tutuklu ve hükümlülere acil müdahale için her türlü önlem alındı. Cezaevlerine tam donanımlı ambulanslar ve sağlık ekibi sevkedildi. Yurt dışından getirilen yüksek besin değeri bulunan malzemeler ve bunların vücuda düzenli verilmesini sağlayan elektronik cihazlar hazır bekletildi.

ULUCANLAR´DAN HABER UÇURULDU

İlk müdahale Ankara Ulucanlar Cezaevi´ne yapıldıktan hemen sonra, buradan ´ölüm orucu´ yapılan diğer cezaevlerine haber ulaştırıldı ve oralarda kargaşa başladı. Bu gelişme üzerine bazı illerde cep telefonuyla haberleşmeyi önlemek için Telsim ve Turkcell şebekeleri bu bölgelerde kapatıldı.

Ulucanlar´dan sonra güvelik güçleri Uşak ve Buca cezaevlerine girdi. Müdahaleyi öğrenen çok sayıda tutuklu ve hükümlü yakını cezaevlerinin önünde toplanırken, basın mensupları ve televizyonların canlı yayın araçları 1- 2 kilometre uzakta bekletildi.

DHA muhabirlerinin verdiği haberlere göre ´ölüm orucu´ eylemi yapılan cezaevlerine müdahale şöyle gerçekleşti:

BUCA E TİPİ CEZAEVİ

İzmir´deki Buca Cezaevi´nde 14 tutuklu ve hükümlünün 61 gün önce başlattığı ´ölüm orucu´ eylemini sona erdirmek için güvenlik güçleri saat 04.00´de harekete geçti. Çok sayıda polis ve jandarma Buca Cezaevi çevresindeki yolları panzerler ve barikatlarla kesti. Cezaevi çevresine kimse yaklaştırılmazken çok sayıda ambulans, itfaiye ve zırhlı araç da önlem aldı. İzmir Emniyet Müdürü Hasan Yücesan, cezaevi çevresinde alınan önlemleri denetlemek üzere bölgeye gelerek, yardımcılarından bilgi aldı.

Saat 06.00 sıralarında da ölüm orucu eylemlerinin yapıldığı, DHKP-C´li tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu, 4, 5 ve 6. koğuşlara giren jandarma müdahale etti. İçeriden slogan sesleriyle birlikte dumanlar da yükseldi. Jandarma içeriye girmeye çalışırken, tutuklu ve hükümlüler direndi. Bu arada gazeteleri arayan ve tutuklu yakını olduğunu söyleyen bir kişi protesto için eylemcilerin kendilerini yaktığını ileri sürdü.

Koğuşlara giren jandarma, 61 gün önce açlık grevine başlayıp, eylemi 25 Kasım´da ölüm orucuna dönüştüren DHKP/C´li hükümlülerden Mesut Avcı, Serhat Karadumanlı, Abdullah Bozdağ ve TKP/ML´li Celal Alpay ile 5 Aralık´ta ölüm orucuna başlayan DHKP/C davasından yargılanmaları süren Ümit Kanlı ile Barış Yıldırım zorla dışarıya çıkarıldı.

Saat 07.30 sıralarında ambulanslarla dışarıya çıkarılan eylemciler Atatürk Eğitim Hastanesi´ne götürüldü. Ambulanslar Hastane´nin acil durumlarında kullanılan ikinci kapısından sokuldu. Eylemciler daha önce hazırlanan özel koğuşa alındı ve tedavilerine başlandı. Tıbbi müdahaleyi yapan bir doktor, eylemcilerin slogan attıklarını ayakta durabildiklerini ve yaşamsal tehlikelerinin bulunmadığını açıkladı.

Aliağa Jandarma Komando Taburu´ndan gelen ve cezaevindeki operasyonu gerçekleştiren askerler, komutanlarının operasyonun başarıyla bittiği açıklamasını alkışlarla karşıladı. Daha sonra komandolar cezaevi bahçesinden marş söyleyerek çıktı.

UŞAK E TİPİ CEZAEVİ

Uşak´ta 10 kadın tutuklu ve hükümlünün ölüm orucu eylemi yaptığı cezaevinde jandarma sabah saat 06.00´dan itibaren koğuşlara girdi. Ölüm orucundaki ilk grupta yer alan DHKP-C´li Sevgi Erdoğan, Vicdan Şahin, Berrin Bıçkılar ve TKP- ML üyesi Gönül Aslan, ambulansla Uşak Devlet Hastanesi´ne kaldırıldı.
Uşak E Tipi Cezaevi´nde 26 Ekim´de açlık grevi başlamış 25 Kasım´da da ölüm orucuna dönüştürmüştü. 5 Aralık´ta eyleme DHKP/C´li Özgür Güdenoğlu, Özlem Taş ve Şükriye Can ile 15 Aralık´ta da DHKP/C´li Hülya Gürlek, Yeliz Kılıç ve Gülcan Öztürk katılmıştı.

AYDIN E TİPİ CEZAEVİ

Aydın´da Vali Emir Durmaz, Başsavcı Mustafa Adagül, Emniyet Müdürü Tekin Akın, Sağlık Müdürü Eyüp Doyuran, Jandarma Alay Komutanı Albay Ferit Sucuka´nın gece geç saatte yaptığı toplantının ardından Devlet Hastanesi müdahaleye hazırlandı. Personel alarma geçirildi. Yollar tutuldu. Müdahale yapılacağını farkeden mahkumların barikat kurarak direnişe geçtiği haberi geldi. Polis, Devlet Hastanesi çevresinde kuş uçurtmazken, cezaevinde de içeride jandarma, dışarıda polis geniş önlem aldı. Çok sayıda itfaiye aracı ve ambulans hazır bekletildi.

Operasyonu gerçekleştiren güvenlik güçleri ´ölüm orucu´ eylemindeki 6 mahkum, jandarmaya direndi. Bunun üzerine cezaevinin 1 ve 3´ncü koğuşlarının, bahçeye bakan duvarları iş makinalarıyla yıkılarak içeriye girildi. Ölüm orucundaki DHKP/C´li mahkumlara müdahale edilerek sayıma başlandı.

Bu arada sabahın erken saatlerinde bir grup tutuklu ve hükümlü ailesi ÖDP il binasında toplandı. Polis burada da geniş önlem aldı, cezaevine gitmek isteyen mahkum yakınlarına izin vermedi.

Aydın´da 20 Ekim´de açlık grevine başlayan mahkumlardan DHKP/C´li Sinan Eren, Burhan Gardaş ve Suat Karabulut, 20 Kasım´da ölüm orucuna dönüştürmüştü. Bu üç mahkuma 29 Kasım´da Barış Kaya, Murat Çoban ve İlhan Demirel katılmıştı.

ÇANAKKALE E TİPİ CEZAEVİ

Çanakkale E Tipi Cezaevi´nde de 05.00´ten itibaren eylemci mahkumların kaldığı koğuşların elektrik ve suyu kesildi. 26 tutuklu ve hükümlünün 63 gündür sürdürdüğü ´ölüm orucu´ eylemine saat 06.00´dan itibaren müdahale edildi. Polis ekipleri cezaevine 2 kilometre kala Balıkesir Kavşağı, Jandarma Kavşağı, Çan Köprüsü ve Yeni Sanayi girişlerinde tüm yolları ve kavşakları tutup, taşıtların geçişine izin vermedi.

Saat 06.10´da jandarma telsizlerinden geçen anonsta, ölüm oruçlarının sürdüğü koğuşlara, eyleme son verilmesi için iki kez anons yapılacağı, yanıt gelmediği takdirde müdahale edileceği duyuruldu. Çağrıya yanıt gelmeyince saat 06.15´te robocoplar cezaevine girdi.

İstanbul´dan gelen jandarma özel operasyon timleri de cezaevine giren ekipte yer aldı. Eylemcilerin direnmesi üzerine göz yaşartıcı bomba kullanıldı. Jandarmalar gaz maskesi taktı. Mahkumların direnişe geçmesi üzerine 07.30´da da itfaiye merdiveni kullanılarak çatıdan müdahale edildi.

Bu sırada C Blok çatısındaki askerlere mahkumlar tarafından 3- 4 el ateş edildi. Jandarma Haraket Merkezi´nden gelen talimat üzerine ateşe karşılık verilmedi. Cezaevine 137 göz yaşartıcı bomba getirildi, ancak telsizlerden bombaların son kullanım tarihinin geçtiği duyuruldu.

Daha sonra jandarma çatıyı delerek koğuşlara girdi. Gaz maskelerinin gevşemesi üzerine bazı askerler etkilendi. Saat 06.50´de, D/1 bloğunun alt katındaki mahkumlar etkisiz hale getirildi. Mahkumları getirmek üzere, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı´nın Deniz Hastanesi´nde hazırlık yapıldı. Ekipler bu bölgede güvenlik önlemi aldı. Cezaevinde iki el silah sesi duyuldu. Cezaevinin Çanakkale yönüne 100 metre kadar ilerisindeki Sümerbank Sentetik Fabrikası işçilerinin mesaiye başlaması, zor anlar yaşanmasına neden oldu. İşçileri taşıyan minibüsler, durdurularak kimlik kontrolünden geçirildikten sonra fabrikalara giriş sağlandı.

Çanakkale E Tipi Cezaevi´nde 18 Ekim´de açlık grevi başlatıldı. DHKP/C´li Fidan Kavşen, Ayşe Baştimur, Semra Askeri, Fatma Ersoy, Ayşe Eren, Nazan Yılmaz, Kemal Altıngül, Daimi Ateş, Muharrem Güzel, Tuncay Berber ile TKP/ML´li Berna Saygılı, 21 Kasım´da ölüm orucuna dönüştürmüştü. Eylemcilere 3 Aralık´ta DHKP/C´li Hanım Ülker Erman, Hatice Yazgan, Ali Seçik, Murat Bahçeli, Oğuz Durmuş, Fatma Sarısoy Horosan ve Zeynep Erdoğan ile TKP/ML´li Dursun Önder, 15 Aralık Cuma günü de DHKP/C´li Tuna Doğan, Gülseven Öztürk, Nuray Gezici, Leyla Alp, İlker Babacan, Feti Ateş ve Caner Kılınç katılmıştı.

CEYHAN E TİPİ CEZAEVİ

17 mahkum ve tutuklunun ölüm orucu eylemi yaptığı Ceyhan E Tipi Cezaevi´nde 54. günde saat 05.00 sıralarında müdahale gerçekleşti. Adana Numune Hastanesi'ne getirilen mahkumlar Oktay Tarhan ve Şevki Çetinkaya'ya ilk müdahaleleri acil serviste yapıldı. Mahkumların müdahaleye tepki göstermelerine rağmen kollarına serum bağlandı. Ceyhan Özel Tip Cezaevi'nde operasyonun tamamlandığı öğrenildi. Cezaevinden Adana Numune Hastanesi'ne 31 tutuklu ve hükümlünün sevk edildiği öğrenildi. ADANA E TİPİ CEZAEVİ

2 mahkumun ölüm orucu eylemi yaptığı, 6 kişinin de önceki gün bu eyleme katıldığı Adana Kürkçüler E Tipi Cezaevi´nde müdahale için tüm hazırlıklar tamamlandı. Sabah saat 07.00´de cezaevine giren Cumhuriyet Başsavcısı Cemal Sahir Gürçay, eylemcilerle görüştü. Gürçay yaptığı açıklamada, ``Müdahale edilmeyecek, sağlık durumları iyi'' dedi.

NİĞDE E TİPİ CEZAEVİ

6 kişinin ´ölüm orucu´ eylemi yaptığı Niğde E Tipi Cezaevi´nde de müdahale gerçekleştirildi. Buradan da toplam 13 mahkum Devlet Hastanesi´ne nakledildi. Cezaevi ve hastane çevresinde barikatlar oluşturularak güvenlik altına alındı. Kahramanmaraş ve Elbistan cezaevlerinde de denetimin sağlandığı açıklandı.

Elbistan Cezaevi´nde açlık grevi ve ´ölüm orucu´ eylemi yapan 13 kişiden biri hastaneye kaldırıldı, diğerleri revirde tedavi altına alındı. Kırşehir´de 12 hükümlü ve tutuklu da koğuşlarda alınarak Devlet Hastanesi´nde tedavi altına alındı.

Kırşehir, Niğde ve Elbistan´da müdahale sonrası hastanelerde tedavi altına alınan eylemciler, ´ölüm orucu´nun operasyonla da olsa bitirilmesinden memnun olduklarını belirterek, yetkililere teşekkür ettikleri açıklandı.

BURSA ÖZEL TİP CEZAEVİ

Yasadışı TKP- ML ve DHKP- C örgüteni mensup 27 hükümlünün ´ölüm orucu´ eylemi yaptığı Bursa Özel Tip Cezaevi´ne müdahale saat 05.20´de başladı. Gece yarısından itibaren cezaevi çevresi ve içinde önlem olan yaklaşık 1500 polis ve jandarma, göz yaşartıcı bomba attıktan sonra koğuşlara girdi. Ölüm orucundaki hükümlülere önce cezaevi revirinde tıbbi müdahale gerçekleştirildi. Operasyon sırasında göz yaşartıcı bombadan ekilenen 3 asker de hastaneye kaldırıldı.

Ölüm oruçlarının yapıldığı cezaevlerinden Bursa Özel Tip Cezaevi'nde saat 15.30 sularında jandarmanın yaptığı müdahalenin sona erdiği, eylemdeki tutuklu ve hükümlülerin, ambulanslarla hastaneye götürüldükleri bildrdirildi.

Operasyonda, ilk müdahaleleri yapılarak serum takılan ölüm orucu ve açlık grevi yapan tutuklu ve hükümlüler, ambulanslarla Bursa Devlet Hastanesi'ne taşınmaya başlarken, cezaevinden çıkış yapan 11 ambulansa, cezaevi nakil araçları ve polis eskortları eşlik etti.

Bursa Devlet Hastanesi'ne şu ana kadar ölüm orucu ve açlık grevindeki 20 tutuklu ve hükümlünün getirildiği, ancak bu kişilerin muayene ve tedavi olmayı reddettikleri öğrenilirken, yaralanan 3-4 hükümlünün alnına dikiş atıldığı kaydedildi.

KARAMAN ERMENEK CEZAEVİ
Karaman'ın Ermenek ilçesinde 20 tutuklu ve hükümlünün başlaştığı açık grevi, güvenlik kuvvetlerinin müdahalesiyle sona erdirildi. Yaklaşık 230 hükümlü ve tutuklunun bulunduğu Ermenek E Tipi Cezaevi'nde, 20 kişinin başlattığı açlık grevi, güvenlik kuvvetlerinin gerçekleştirdiği operasyonla olaysız sona erdi. Açlık grevine giden 20 kişi daha sonra Ermenek Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak sağlık kontrolünden geçirildi. Açlık grevi yapanlarda ciddi bir sağlık sorunu bulunmadı.

BARTIN ÖZEL TİP CEZAEVİ
Bartın Özel Tip Kapalı Cezaevi'ne güvenlik güçlerinin düzenlediği müdahale devam ederken, ''ölüm orucu''nda bulunan ve vücudunda ağır yanıklar nedeniyle hastaneye kaldırılan 1 mahkum yoğun bakıma alındı. Hastaneye kaldırılarak tedavisi yapılan 1 mahkum cezaevine gönderildi.

Bartın Özel Tip Kapalı Cezaevi'nde bu sabah başlatılan müdahale sonrasında hastaneye kaldırılan mahkum sayısı 26'ya, gözyaşartıcı bombadan etkilenen jandarma sayısı ise 15'e yükseldi.

GEBZE ÖZEL TİP CEZAEVİ

Gebze Özel Tip Cezaevi'ndeki ölüm orucuna öğlen saatlerinde müdahale edildi. Ölüm orucundaki 7 mahkumdan 4'ü güvenlik güçlerince tedavi için çeşitli hastanelere kaldırıldı. Güvenlik güçleri, saat 14.45 sıralarında koğuşlara girdi. Ölüm orucundaki Düzgün Zengin, Nurettin Peker, Kenan Kaybara ve adı henüz tespit edilemeyen 1 kişi SSK Gebze Dispanseri'ne götürüldü. Kenan Kaybara ile adı öğrenilemeyen bir mahkum durumunun ağır olması nedeniyle Kartal Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Adı öğrenilemeyen eylemcinin şuurunun kapalı olduğu, Zengin ve Peker'in ise tedaviyi reddettikleri bildirildi. Bu arada, ölüm orucundaki 3 kişinin cezaevi dışına çıkarılması çalışmaları da sürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!