Olmayan Anzer Balı'nın kilosu 400 YTL

Güncelleme Tarihi:

Olmayan Anzer Balının kilosu 400 YTL
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2006 12:58

Rize’nin İkizdere ilçesi Anzer yaylasında üretimi yapılan ünlü Anzer balında, bu yıl tarihinin en düşük rekoltesi elde edildi. S.S. Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanı Şükrü Çatır, bu yıl sadece 2 kilo bal elde edilebildiğini söyledi.

Haziran ayında başlayan ve bir süre önce sona eren bal üretim sezonu sonunda yayladaki yaklaşık bin kovandan sadece 2 kilo bal elde edilebildiğini kaydeden Çatır, geçen yıl 170 kilo olan üretimin bu yıl uygunsuz hava şartları nedeniyle neredeyse sıfıra düştüğünü kaydetti.

Verimin düşük olması nedeniyle yurt içi ve dışından gelen taleplerin karşılanamadığını anlatan S.S. Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, elde edilen 2 kilo balın da kilosu 400 YTL’den satıldığını açıkladı.

HER DERDE DEVA

Rize’den 130 kilometre içerde bulunan 2 bin 100 rakımlı Anzer Yaylası’nda yükseklik ve iklim farklılığı nedeniyle yaklaşık 500 çeşit çiçeğin bulunduğunu anlatan Çatır şunları söyledi:

“Sadece Kafkas cinsi arıların yaşayabildiği bu ortamda bal üretiliyor. Anzer Balı, halen dünyanın en kaliteli ve şifalı balı olma özelliğini taşıyor. Anzer’de yılın 3 mevsiminde açan çiçeklerin polenleri bulunur. Bu özelliğe başka yerde rastlayamazsınız. Haccettepe Üniversitesi tarafından yapılan Anzer Balı tahlillerinde balın, kalp- damar rahatsızlıkları, ülser, bağırsak rahatsızlıkları, sarılık, anemi ve kanser gibi bir çok hastalık için önemli bir ilaç olduğu tespit edildi. Cinsel gücü arttırıcı özelliğinin bir çok ilaçtan daha etkili olduğu tıbbi olarak ispatlandı.” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!