Okur Temsilcisi'ne mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Okur Temsilcisine mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2005 01:15

Kaynağı gizli tutulan haberler

WASHINGTON’daki muhabiriniz Kasım Cindemir, bir haberinde ‘Türk yetkililerin Irak’la ilgili açıklamaları Washington’da rahatsızlık yaratmaya devam ediyor’ diyordu. Haberin ayrıntılarında da şunlar yer alıyordu: ‘Son olarak, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Irak’taki gelişmelere ilişkin yaptığı ‘Hiç kimsenin bizi huzursuz etmeye hakkı yok’ açıklamasına tepki gösteren bir ABD yetkilisi, Hürriyet’e şunları söyledi:

Türkiye, Irak’ın sahibi olmadığını ve bir başka ülke olduğunu anlamalıdır. Türkiye, Irak’ın geleceğini belirleyemez. Irak’ta başlayan bir demokratik süreç var. Türkiye bu sürece yardımcı olmalı ve Irak’ı yöneten Iraklılar ile diyalog içinde olmalıdır. Irak’ın geleceğini demokratik ve anayasal süreçler içinde bizzat Iraklılar belirleyecektir.’

Kimdir bu ABD yetkilisi?

Bu ne biçim gazeteciliktir ki kaynak belirtmeden yazılan bir yazı yayımlanıyor. Bunun kışkırtmacılık olduğunu düşünmüyor musunuz? Adam gibi yazılan haberleri ne zaman göreceğiz?

Erol AKALIN

erolab@hotmail.com


Özel durumlarda saklanabilir

TEMSİLCİNİN NOTU: Gazetecilikte, asıl olan, yazılan her şeyin kaynağının açık açık belirtilmesidir. Ancak bazı özel durumlarda haberlerde kaynağın gizli tutulması gerekebilir. Haber kaynağı, işten atılma korkusu ve başkalarını rahatsız etme endişesi gibi kişisel nedenlerle veya başka gerekçelerle adının gizli tutulmasını isteyebilir. Kendi adının verilmemesi şartıyla önemli bazı bilgiler vermiş de olabilir. İşte böyle durumlarda, muhabir kaynağını, sadece kendi bağlı olduğu müdürüne veya yayın yönetmenine açıklayarak haberini yazar. Bu durumda ilk şart haberin doğru olmasıdır. Ve haber kaynağının bir manipülasyonunun bulunmadığından emin olunmalıdır. ABD’de Başkan Nixon’un istifasıyla sonuçlanan ünlü Watergate Skandalı, adı hiç bir zaman açıklanmayan bir kaynağın verdiği bilgilerle patlamıştı. Aradan 30 yılı aşkın süre geçtiği halde Washington Post Gazetesi, "deep throat-derin gırtlak" adıyla bilinen bu haber kaynağını hálá açığa vurmadı; ama kaynağın verdiği bilgiler doğruydu ve başkan gitti. Hürriyet’in Washington Muhabiri Kasım Cindemir de, kendisinin ve Dış Haberler Müdürü’nün bildiği ABD yönetiminden bazı önemli kaynaklarla sık sık konuşup Türkiye’yle ilgili görüşlerini yansıtıyor. ABD’li yetkililerin görüşleri rahatsız edici diye bu tür haberleri görmezden gelmek doğru olmaz. Kaldı ki, son günlerde yaşanan gelişmelere bakılınca, ABD yönetimine böyle düşüncelerin hakim olduğu ortaya çıkıyor.

Muhabir: Aydınlatmak görevim

Washington Temsilcimiz Kasım Cindemir de, okurumuzun bu eleştirisi üzerine şunları söyledi: ‘Washington muhabiri olarak biz gazetecilerin görevi ABD yönetiminin ne düşündüğünü, olaylara tepkilerinin ve politikalarının ne olduğunu kamuoyuna aktarmak. Bunu yaparken yetkililerle konuşup görüş ve düşüncelerini alıyoruz. Bu kişiler, olayları çok yakından bilen ve kararlarda etkili olan ‘önemli’, yetkili kişiler.

Eğer konuştuğumuz kaynak, ‘kimliğimi ya da çalıştığım kurumu açıklamayın’ derse buna uymak zorundayız. Aksi takdirde zaten konuşmazlar. Aslında Washington’da ya da Moskova’da kimliği belirtilmemesi şartıyla konuşan yetkili kişilerin söylediklerini Ankara’daki ‘etkili ve yetkili kişiler’ zaten bilir, sadece kamuoyu bilmez. Bizim görevimiz de kamuoyunu aydınlatmak.’


Hastane düzeltmesi

7 Şubat tarihli Kelebek’te ‘Medicana Adıyla AB Yolunda’ başlıklı haberinizde, Hayat Grubu’nun Bahçelievler Ömür Hastanesi’ni de bünyesine katarak adını Medicana olarak değiştirdiği yazılmaktadır. Bu doğru değildir.

Hayat Grubu’nun kurucusu olan bizler, Esenler Hayat Hastanesi ve Hemodiyaliz Merkezleri’yle sağlık hizmeti sunumuna devam etmekteyiz.

Uz. Dr. M.Hakan YILMAZTÜRK

Teşekkür ediyorum

BEN Hürriyet’i ziyarete gelip toplantılarınıza katılan okuyucularınızdan biriyim. İstanbul’da değildim, daha önce yazamadım. O güzel günün belgeleri olan fotoğrafları da ancak dün elime alabildim. Bu ince düşünceniz için sizlere çok teşekkür ederim. İnanın çok mutlu oldum. Fotoğrafları evimin en güzel köşesine yerleştirdiğimden emin olabilirsiniz.

Sibel AYDOĞAR

Yazarlara e-posta

KENDİMİ bildim bileli Hürriyet okuruyum. Benim bir iki sorum veya eleştirim var; yazarlara direkt e-posta atabilmenin bir yolu var da ben mi göremiyorum? Ekleriniz sıkacak kadar çok, Amerika’daki gibi dergi şeklinde olamaz mı? Bölge ekleri sanki çok etkisiz, bir sayfada amatör okur haberleri köşesi olabilir mi? (Öneriler, eğlenceli amatör resimler, serbest kürsü vs.)

Bir de eklerinizin birinin arka sayfasında yer alan fıkranın zemini hem çok koyu hem de göz bozuyor.

Ümit ERDOĞAN

umite@ozkural.com


Büyükelçi: Bilgi notu şahsıma mal edildi

23 Ocak tarihli gazetenizde ‘Elçi’den PKK’lıya Destek Verin Gafı’ ifadeleri şahsıma ve görevime hakarettir. Geçerli dayanağı olmayan ağır suçlama, kasıtlı olarak Danimarka’da vatandaşlara vermek istediğimiz hizmetin kötü niyetle tahrif edilmesidir.

KİŞİLİĞİME SALDIRI

Haberdeki bilgi notu, Danimarka’da entelektüel bir iletişim ortamı yaratma amacıyla gençler arasında kurulan gayri resmi Yahoogroup’ta çıkmıştır. Büyükelçinin imzasını taşımayan bu gayri resmi bilgi notunu şahsıma mal edip fotoğraflarla yayımlanması, gerçeği yansıtmadığı gibi haysiyet, şeref ve mesleki itibarımı ihlal ederek kişilik haklarıma saldırı teşkil etmiştir.

DESTEK TALEBİ YOK

Danimarka’da adayları partiler belirler, büyükelçiliğimizle bunun ilgisi yoktur. Adayların büyükelçilikçe desteklenmesi de hukuken ve fiilen söz konusu değildir. Bu bilgi notunda da ‘destek talebi’ yoktur. Bilgi verme amacı vardır. Büyükelçiliğimizin amacı, Danimarka’daki vatandaşları ortak menfaatler için bir araya getirmek, 55-60 bin vatandaşımızın Danimarka Parlamentosu’nda temsillerini sağlamaktır.

Fügen OK

Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi


Haberdeki yanlış

29
Ocak’ta iç sayfada çıkan ‘Bulgar Bakan’dan Yasak Bölge Gezisi’ başlıklı haberde şu ifade yer almaktadır:

‘Meriç Nehri’nin ortasında yer alan üçte ikisi Türkiye, üçte biri Yunanistan, üçte biri de Bulgaristan’a ait olan Kavak Adası...’

Haberdeki adanın paylaşım oranlarında bir sorun yok mu sizce de?

(2/3 + 1/3 + 1/3 = 4/3)

M. KOLAY.

OKURLARIMIZDAN KISA KISA...

ÜMRAN KARABULAK İmam nikáhını meşru gösteren bir haberi sürmanşete taşımanızı anlamıyorum. Ben bir emekli öğretmenim. Başka haber mi yok? Bu günleri görmeseydim de ölseydim.

SAADET ÇINAR Küresel ısınmayla ilgili insanları bilinçlendirici daha çok haberler yapılmasını istiyorum. Lütfen çevrenin ve bizim geleceğimiz için elinizdeki medya gücünü kullanın ve takibini yapın.

ARİF AVCI Bir öğretmen olarak gözlerim gazetenizde ‘eğitim sayfası’ aradı fakat bulamadı. Bu eksikliği en kısa zamanda gidereceğinize inanıyorum.

ERTAN ACAR YILMAZ Türk polisinin iyi yönlerini konu edinmenizi rica ediyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!