Okur Temsilcisi'ne Mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Okur Temsilcisine Mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2003 02:12

Tayland’da seks yazısı

1 Eylül tarihli gazetenizin Tüketici Köşesi'nde ‘‘Uzakdoğu'ya Seks Turizmi’’ başlıklı yazı ile tüketici sorunları arasında bir bağlantı bulamadım. Yazı baştan sona Tayland'daki seks ticaretini anlatıyor. Bu tür bir konunun ballandıra ballandıra anlatılmasına bir anlam veremedim. Bir tek, yazının altında, ‘‘Koş vatandaş, 1500 dolara bu seks kaçmaz’’ türünden bir ifade eksik kalmış. Tüketici problemleri denince işin içine cinsel problemler de giriyor da, ben mi olayı idrak edemiyorum. Yaptığınız şeyin gazetecilikle ilgili olduğunu da sanmıyorum. Bu yazının Hürriyet'te yayımlanmasına da anlam veremedim.

İlker TOKTAŞ

ilker_toktas@mynet.com

TEMSİLCİNİN NOTU

Bu konuda Adnan Genç adlı okurumuz da ısrarlı eleştirilerde bulundu. Adnan Genç, ‘‘Tayland'daki seks turizmine övgüler düzülmesinin üzerinden neredeyse iki ay geçti. Size daha önce yazdım ancak henüz bir sonuç alamadım. Tayland'da yapılan seks turizmine ilişkin yazı, tüketiciyi hiçbir nedenle ilgilendirmeyecek bir tanıtım haberiydi’’ diye yazdı. Yazıyı yazan Erkan Çelebi, kendisinin de ‘‘Bu yazı uyarıcı değil, tanıtım yazısı gibi olmuş’’ şeklinde birkaç eleştiri daha aldığını, bunlara hak verdiğini ve bir hafta sonra başka yazı kaleme alıp, bu turların tüketiciyi ilgilendiren olumsuz yanlarını vurguladığını hatırlattı ve şöyle dedi: ‘‘Bu yazıdan bir hafta sonra Tüketici Köşesi'nde ‘TÜRSAB'dan Seks Turlarına Vurgun Uyarısı' başlığıyla ikinci bir haber yayımladık. Bu haberde, yurtdışı seks turlarının yasal güvencelerinin olmadığı, bu turlara katılan tüketicileri, otelde rehin, havaalanında ise mahsur kalma tehlikesinin beklediği açık açık belirtiliyordu.’’


Güreşe de yer verin

ESKİ bir spor yazarı olarak görüşümü belirtmek istiyorum. Geçtiğimiz günlerde Grekoromen Genç Milli Takımımız, iki altın madalya alarak takım halinde dünya şampiyonu oldu. Gazetenizde kısa haber olarak 1.5 sütun yer aldı. Serbest stilde Ersin Çetin dünya şampiyonu oldu, haberi yine 1.5 sütuna verildi. O tarihli gazetelere bakarsanız, örnek olarak Avusturya’nın plaj voleybolunda Avrupa şampiyonu olması fotoğraflı yer alıyor, benzeri her gün yayımlanan ‘‘Avrupa Alkışlayacak’’ başlıklı Beşiktaş haberi 9 sütuna manşetten veriliyor. Bu mu spor haberi değerlendirmesi? Ata sporumuz güreşe karşı bir tavır olmasın sakın.

Altuğ İSTANBULLUOĞLU

Derya Arbaş’ın fotoğrafı

DERYA Arbaş'ın tabutta çekilmiş fotoğrafının gazetenizde ‘‘kocaman’’ kullanıldığını gördüğümde donup kaldım. Fakat o da ne, aynı fotoğraf ertesi gün birinci sayfadan yayımlanmıştı. İnanılmaz kalp çarpıntıları eşliğinde gazeteyi katladım ve görmeyeceğim bir yere kaldırdım.

Anlıyorum, Derya Arbaş güzel bir kadındı. Cesedinin fotoğrafı bile çok güzel. Ayrıca ölüm hayatın bir gerçeği... Genç insanların ölmesi daha da üzücü. Üstelik Derya Arbaş'ın annesini tabutun başında ağlarken gösteren fotoğraf da çok dramatik.

Hepsini anlıyorum da, bu fotoğrafın bu kadar ısrarla üst üste iki gün yayımlanmasını gerçekten anlayamıyorum. Ben de yazı işlerinde çalışıyor olsaydım bu fotoğrafları kullanırdım ama okur olarak kendimi kötü hissettim.

Nazan MENGÜ

TEMSİLCİNİN NOTU

Başka bazı okurlarımız da, geçtiğimiz günlerde yaşanan bir trafik kazasında ölenlerin cesetlerinin fotoğrafından rahatsız olduklarını ifade ettiler. Burcu Topçuoğlu adlı okurumuz, ‘‘Bu fotoğrafları trafik terörünün boyutlarını göstermek için yayımlıyoruz demeyin, bu anlamsız’’ dedi. Ceset fotoğrafı yayımlama hep tartışılagelen bir konu. Ancak dünyanın hemen hemen tüm gazetelerinde, haber değeri oldukça ceset fotoğrafları yayımlanıyor.


Ülkücü adam kaçmaz demedim

7 Ekim tarihli gazetenizde, ‘‘Savcıdan Adam Ezip Kaçan Ülkücüye Soru: Ülküyüce Yakışır mı’’ başlığı ile verilen haberde Murat Çakmak'a hitaben, ‘‘Neden kaçıyorsunuz? Ülkücüye yakışır mı kaçmak’’ şeklinde beyanda bulunduğum yazılmıştır.

Murat Çakmak'a karşı kesinlikle bu şekilde bir beyanda bulunmadım.

Mustafa AKYOL

C. Savcısı


Playboy önemli bir ayrıntı mı

29 Eylül tarihli gazetenizde ‘‘Playboy Binasında Mücevher Beğendiler’’ haberindeki bir ayrıntının manşete konulup ana habermiş gibi gösterilmesi ve bu ayrıntının yazının üç farklı yerinde vurgulanması, asıl haberin yerini alacak kadar önemli midir?

Gazetenizin bu baskısını, İstanbul'un bir semtinde bulunan ‘‘seks shop’’ binasının girişindeki bayiden satın aldım. Şimdi ben de ‘‘Seks shop binasında satılan gazete’’ mi demeliyim?

Cem ASEYO

Çakmak değil Karabekir Paşa

1 Kasım günkü gazetenizin 21. sayfasında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yanındaki komutan Mareşal Fevzi Çakmak değil, Kazım Karabekir Paşa'dır.

Prof. Dr. Yılmaz ALTUĞ - İSTANBUL

TEMSİLCİNİN NOTU Sayfanın editörü de hataya çok üzüldü ve okurlarımızdan özür diledi.


OKURLARIMIZDAN KISA KISA

İLHAN KALAY 22 Ekim tarihli ‘‘Otoyaşam’’ ilavesinde ‘‘Megane’’ ile ilgili haberin altındaki küçük fotoğrafta baskı hatası mı var, yoksa Megane'in İngiltere ya da Kıbrıs için imal edilmiş sağdan direksiyonlu versiyonu mu var?

RIFAT YÖRÜK 28 Ekim'de yayımladığınız ‘‘Gayrimüslim Aday’’ başlıklı haberde Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan'dan ‘‘Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı’’ olarak bahsediliyordu.

SELMİN ERGÜDEN 29 Ekim tarihli gazetenizde ‘‘İneklere AB Vatandaşlığı’’ haberinin alt başlığında, ‘‘İnekler hijyen ortamda besleniyor’’ cümlesi yer alıyordu. Bunun ‘‘hijyenik’’ olması gerekirdi, Türkçesi olan ‘‘sağlıklı’’yı kullanmanın üzerinde düşünmekte fayda var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!