Okullar ne zaman açılacak? Başbakan Ahmet Davutoğlu açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Okullar ne zaman açılacak Başbakan Ahmet Davutoğlu açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2015 07:17

Herkes bu soruyu soruyor: Okullar ne zaman açılacak? 'Okullar Kurban Bayramı'ndan sonra açılsın' isteği sonuç buldu ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, okulların açılacağı tarihi açıkladı, okulların açılışı ertelendi. Tüm Türkiye'de 2015-2016 eğitim-öğretim yılında okullar 28 Eylül'de açılacak.

Haberin Devamı

'Okullar ne zaman açılacak' sorusu yanıtını buldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 14 Eylül’de açılması planlanan okulların turizimcilerin talebi ve Kurban Bayramı nedeniyle 28 Eylül’de açılmasına karar verdiklerini açıkladı. Davutoğlu partisinin MYK toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında şöyle konuştu:

2015 - 2016 Eğitim-Öğretim Yılı ne zaman başlıyor? Okullar ne zaman açılıyor?

"TELAFİSİ İÇİN TALİMAT VERDİM"

“Öngörülen planlama 14 Eylül’de okulların açılmasıydı ancak 24 Eylül’de yani bir hafta sonra, arifeyi de içine alırsak neredeyse bir hafta sonra, Kurban Bayramı tatiline giriyoruz. Kurban Bayramı da bu yıl tam hafta ortasına denk geliyor. Dolayısıyla bütün bir haftayı etkileyebiliyor. Bu sebeple turizm şirketlerimizin Kültür ve Turizm Bakanımıza bir başvurusu oldu, özellikle geri dönüşler ve diğer konular da dahil olmak üzere, Kurban Bayramı sonrasına eğitim yılının başlaması için. Bu sene turizmde yaşanan daralmalara Şubat ayında tedbir almaya başlamıştık. Hem onlara bir teşvik ama onun kadar önemlisi Kurban Bayramı’nın da bütün öğrencilerimiz, görevli olan öğretmenlerimiz, başlamış olsa bir ilden bir ile gidecek olan öğretmenlerimizin de Kurban Bayramı’nı o ulviyet içinde geçirebilmelerini teminen her iki bakanımıza da dün akşam talimat verdim ve okulların açılışını 28 Eylül Pazartesi gününe erteledik. Dolayısıyla bütün vatandaşlarımız huzurla Kurban Bayramı’nı idrak etsinler, yollarda bir göreve giderken bir de Kurban Bayramı’na dönerken trafik kazası gibi risklerle de kimse karşılaşmasın. Bir öğretmen olarak öğrencilerden, bu bayram hediyesinin gereğini yapmalarını ve o zamana kadar daha fazla kitap okumalarını istiyorum. Karar eğitimin temposunu veya mahiyetini, kapsamını etkilemeyecek. Milli Eğitim Bakanımıza ayrıca bu dönem içinde kayıp olacak günlerin ve derslerin telafisi için ayrı bir düzenleme yapma talimatını da verdik.”

Haberin Devamı

Okullar ne zaman açılacak Başbakan Ahmet Davutoğlu açıkladı

Haberin Devamı

YARI YIL TATİLİ NE ZAMAN?

Birinci kanaat dönemi, 28 Eylül 2015 Pazartesi günü başlayacak ve 22 Ocak 2016 Cuma günü sona erecek. Yarı yıl tatili, 25 Ocak-5 Şubat 2016'da yapılacak.

İkinci kanaat dönemi, 8 Şubat 2016 Pazartesi günü başlayacak ve 10 Haziran 2016 Cuma günü sona erecek.

KARAR, TURİZMCİLERİ SEVİNDİRDİ

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, kararın sektör açısından önemli olduğunu söyledi. Kararı çok iyi olarak nitelendiren Ayık, "Biz bu yöndeki taleplerimizi TÜROFED olarak Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOBB aracılığıyla ilgili diğer kurumlar ve sayın Başbakanımıza ilettik. Sağ olsun sayın Başbakanımız duyarlılık, anlayış gösterdi. Böyle bir dönemde taleplerimize olumlu yanıt verdi" dedi.

Haberin Devamı

'DIŞ PAZAR KAYBINI İÇ PAZARLA TELAFİ EDECEĞİZ’

Sektörün çok kritik bir dönemden geçtiği, özellikle dış pazarda ciddi sıkıtılar yaşandığını anlatan Osman Ayık, "İç pazarda iyi bir dinamizm var ve bu olumlu hareketlilik devam edecek. Dış pazardan muhtemelen kaybetme durumunda olduğumuz misafir kitlesini de iç pazarla telafi edeceğiz" dedi.

Turizm sektörünün önerisinin dikkate alınmış olmasından dolayı mutlu olduklarını belirten Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, "Ülkemizin ekonomik hareketliliğine turizm sektörü bu şekilde devam edecek. Teşekkür ediyoruz, bütün sektörlere katkı sağlayacak bir uygulama oldu. İç pazar hareketliliğini uzatacak. Turizmin yarattığı ekonomiden etkilenen diğer sektörlere de büyük katkı sağlayacak bir karar oldu" dedi.

Haberin Devamı

BÖLGESEL TATİL ÖNERİSİ

TÜROFED Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır, alınan kararı normal olarak değerlendirerek şunları söyledi:

"Okullar açılıp üstüne tekrar tatile girilmesi hem öğrenciler hem tatilciler açısından zor olabilirdi. Tatilin bu şekilde planlaması iç turizm hareketliliği için olumlu. Avrupa ülkelerinde yaşayan insanlar bu tür tatillerin, izinlerini bir yıl önceden bilir ve planını yapar. Gönül ister ki böyle şeyler bizde de daha rahat planlanabilsin ve bütçeleri oluşturulsun. Ayrıca gerek AKTOB gerek TÜROFED’in söylediği gibi bölgesel tatillerin de oluşturulması gerekiyor. Çünkü okulların tatil sürelerinin farklı zamanlarda oluşturulması turizm ve turizme bağlı tüm sektörler için ciddi katkı sağlayacaktır."

Haberin Devamı

Sektör açısından yararlı bir karar olduğunu belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, "Beklediğimiz bir şeydi ama maalesef ülkemizin içinde olduğu bu sıkıntılı durumda bizim için kötü. Eylül-Ekim ayları özellikle Batı Avrupalı turistin Antalya’ya seyahat ettiği aylar. Tatilin uzatılması iç pazarda bayramla birlikte daha fazla fayda sağlayacaktır ama terör olayları yabancı turist açısından sıkıntılı bir durum" diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!