Okulda küfürlü ant

Güncelleme Tarihi:

Okulda küfürlü ant
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ata'ya Andımız'ı okuyan Çanakkale Ömer Mart İlköğretim Okulu öğrencisi 11 yaşındaki G.Ü. ilginç bir skandala neden oldu. G.Ü., ‘‘Ülküm yükselmek’’ diye devam eden bölümü, ‘‘Ülküm, ananızı s........’’ diye küfürlü okuyunca, diğer öğrenciler ve öğrenciler donup, kaldı.

ÇANAKKALE'nin en başarılı eğitim kurumları arasında gösterilen Ömer Mart İlköğretim Okulu, küfür yüzünden karıştı. Bir kız öğrenci, okulun tüm öğrencilerine ‘‘Ata'ya Andımız’’ı okuturken, bir bölümünü küfürlü uyarlamayla söyledi. Şok etkisi yaratan olayın ardından Milli Eğitim Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü inceleme başlattı. Okulun bahçesinde her sabah sıraya giren öğrencilere okutulan ‘‘Andımız’’a, önceki gün beşinci sınıf öğrencisi 11 yaşındaki G.Ü. önderlik etmek istedi. Öne çıkıp, ‘‘Günaydın arkadaşlar’’ diye söze başlayan G.Ü., ‘‘Türküm doğruyum’’ diye başlayan andımızı okurken, arkadaşları da peşinden tekrarladı. G.Ü. andın ‘‘Ülküm yükselmek’’ diye devam eden bölümünü, ‘‘Ülküm, ananızı s........’’ diye küfürlü söyledi. Okul Müdürü Mehmet Keskin başta olmak üzere, tüm yöneticiler, öğretmenler ve öğrenciler donup kaldı.

SORUŞTURMA

Olay kulaktan kulağa yayılırken, Milli Eğitim Müdürü Nihat Tarakçı inceleme başlattı. Tarakçı müfettişlerin yanısıra rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlar da görevlendirdi. Çanakkale Emniyet Müdürlüğü de olayın adli yanı olup olmadığını belirlemek üzere okulda inceleme başlattı.

AİLE ÜZGÜN

G.Ü.'nün market işletmecisi babası Erdinç Ü., olaydan üzüntü duyduğunu belirterek, ‘‘Bu olay büyütülmemeli. Ne söylediğini kendi bile anlamamış. Bana 'Baba ağzımdan çıkıvermiş. Şu an bile hatırlamıyorum' dedi. Olayın yatışmasını, kızımın sakinleşmesini, şu anki ruh halinden kurtulmasını bekliyorum’’ dedi.

ANDIMIZ

İlköğretim okullarında her sabah öğrencilerin toplu olarak söylediği ‘‘Atamıza Andımız’’ şöyle: ‘‘Türküm, doğruyum, çalışkanım. İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk. Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime and içerim. Varlığım, Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türküm diyene.’’

Birdenbire

ağzımdan kaçtı

G.Ü.'nün kendisine küfürün nedenini soran okul yöneticileri ve rehber öğretmenlere, ‘‘İsteyerek söylemedim. Birdenbire ağzımdan kaçtı. Nasıl oldu bilmiyorum’’ dediği öğrenildi. Okulda öğrencilerin bu andı ‘‘Türküm doğruyum, babamın oğluyum’’ diye tekerleme şeklinde ve bazı ifadeleri de küfürle değiştirerek söyledikleri, G.Ü.'nün de heyacanlanarak bu argo sözleri sarfettiği ileri sürüldü.

Eğitim bilimci görüşü

Çocuk bu

kasıt yok

Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Turgut, bu olayda G.Ü.'nün, yaşının tipik özelliklerini yansıttığını belirtti, şunları söyledi: ‘‘Bu yaştaki çocuklar kelime, cümle ve kavramları değiştirerek sürpriz yapmak ister. Kelimenin burada genel kabul görmeyecek ölçüde cinsel içerikli anlama çekilmesinde kasıt olamaz. Sorunu büyütüp, çocuğun geleceğini tehlikeye atmamak gerekir. Çocuğa Atatürk sevgisi vermek isterken, düşman yapmamalıyız. Çağdaş ülkelerde her sabah böyle yemin ettirilmez. Çocuğa bıkkınlık gelmiş olabilir. Konu pedegojik yöntem içinde ele alınmalıdır. Bizim zamanımızda da bunlar yapılırdı. Çocukla konuşulup, hangi duygu ve koşullar altında bu sözleri sarfettiği anlaşıldıktan sonra öğretmenler ve ailesiyle konuşulabilir. Bir disiplin cezası yaşamında iz bırakır. Çocuk her türlü şakayı yapabilir. Bu yaştaki çocuklar, yaygın olarak kendisini kanıtlama ihtiyacı duyar. Kendisini dışa vurmak için farklı ifadeler kullanılabilir. Burada da aynı durum sözkonusu olabilir.’’

Müdür: Çok iyi öğrenci

Olayın meydana geldiği Ömer Mart İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Keskin de, G.Ü.'nün başarılı bir öğrenci olduğunu, bu davranışına anlam veremediklerini söyledi. G.Ü.'nün okul içi davranışlarıyla uyumlu bir kişi ve kibar bir öğrenci olarak bilindiğini kaydeden Müdür Keskin, ‘‘Sabahları iyi havalarda andımızı dışarıda söylüyoruz. G.Ü. çok ısrar etti. Kendisine izin verdik. Sonra olay meydana geldi. Ardından kendisiyle yaptığımız ikili görüşmede, ağzından yanlışlıkla başka sözler çıktığını söyledi. Utancı ve üzüntüsü sürüyor. Bunda kasıt ya da benzeri birşey aranmamalı. Nitekim rehberlerimiz ve psikolojik danışmanlar da bu öğrencimizle yaptığı görüşmede aynı kanaate vardı’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!