Okkan’ı katleden 4 kaleş

Güncelleme Tarihi:

Okkan’ı katleden 4 kaleş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2001 00:00


Naci SAPAN-Şeyhmus ÇAKAN-Kadir ERCAN /DİYARBAKIR, DHA
Haberin Devamı

Diyarbakır Valisi Cemil Serhadlı, 1 Haziran'da yapılan operasyonda 11 Hizbullahçı'nın yakalandığını ve ‘‘Okkan Suikastı’’nda kullanılan 4 Kaleşnikof'un bulunduğunu açıkladı.

Diyarbakır'da Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikastıyla ilgili Hizbullah terör örgütüne yönelik sürdürülen operasyonda, 1'i kadın 10 kişi yakalandı. Hizbullahçılarla birlikte 5 Kaleşnikof tüfek ve 4 tabanca ile bu silahlara ait çok sayıda mühimmat ve örgütsel malzeme ele geçirildi.

Silahlardan 4 Kaleşnikof'un Okkan ve 5 polisin şehit edilmesi olayında kullanıldığı ve birinin, suikastta bizzat silah kullandığını itiraf eden terörist Mehmet Fidancı'ya ait olduğu belirlendi. Diyarbakır Valisi Cemil Serhadlı, 24 Ocak 2001 tarihinde Okkan ve 5 koruma polisinin şehit edildiği suikastın büyük ölçüde aydınlandığını söyledi.

Bağlar Beldesi Fatih Mahallesi 19'uncu Sokak'ta bulunan Işıklar Apartmanı'nın 3'üncü katının Okkan suikastıyla ilgili Hizbullahçı militanlarca kullanıldığının tespit edilmesi üzerine 1 Haziran tarihinde gece yarısı operasyon gerçekleştirildi. Evde bulunan 1'i kadın 10 Hizbullahçı yakalandı. Yakalanan 2 kişinin üzerinde Ali Gümüş ve Yılmaz Özer adına düzenlenmiş sahte kimlik bulundu.

Evde ve yakalanan kişilerin kullandığı bir kamyonette yapılan aramada, 5 Kalaşnikof tüfek ve Makarov, Vizör, Browning, CZ 4 tabanca ile 6 Kaleşnikof şarjörü, 8 tabanca şarjörü, 741 çeşitli çaplarda fişek, 7 el bombası, 1 bomba fünyesi ve tapası, 41 mermi çekirdeği, 41 kovan, 5 Kaleşnikof tüfeklere ait seyyar dipçik, 14 Kaleşnikof marka tüfeklere ait parça, 3 hücum yeleği, 2 sahte kimlik ele geçirildi. Gözaltına alınanların adları açıklanmadı.

Vali: Suikast büyük ölçüde aydınlandı

Vali Serhadlı, ele geçirilen silahların ateşe hazır vaziyette olduğunu açıkladı. Serhadlı, ‘‘Yapılan bu operasyonlar Gaffar Okkan suikastında önemli mesafe katedildi, büyük ölçüde aydınlandı. Son operasyonda ele geçen silahlarla birlikte suikastta kullanılan ve ele geçen silah sayısı 7'ye yükseldi. Elimizde önemli ipuçları var’’ dedi.

‘‘Yakalanan 10 kişi arasında suikasta katılan var mı?’’ sorusunu da Serhadlı, ‘‘Şu an kesin birşey yok. Soruşturma ve incelemeler sürüyor. Şahıslar sorgulanıyor, silah ve mermilerin balistik incelemeleri devam ediyor’’ diye yanıtladı.

Silahların, kriminal incelemesinde 3 ayrı olayda kullanıldığı tespit edildi. 5 Kaleşnikof'tan 4'ünün Okkan ve 5 polis memurunun şehit edilmesi, 5 polis memurunun da yaralanması olayında kullanıldığı kesinleşti. Balistik inceleme ve ifadelerden, silahlardan birinin suikasta bizzat katılarak silah kullandığını itiraf eden Mehmet Fidancı'ya ait olduğu ortaya çıktı. Silahların, polis memuru Adem Bayrakçı, korucular Vedat Keser, Mehmet Tura, Ş.İsmail Altındağ'ın öldürülmesinde de kullanıldığı belirlendi.

21 tetikçi daha aranıyor

Emniyet yetkilileri, gözaltına alınan 10 kişi arasında Hizbullah'ın aranan 21 tetikçisinden kimse olmadığını söyledi.

Okkan, suikasttan 9 gün önce 15 Ocak 2001 tarihinde 26 kişilik Hizbullah tetikçi listesi açıklamıştı. Bu listede yer alanlardan Nizamettin Gökçe ile Şahin Çeribaşı İstanbul'da düzenlenen operasyonla yakalanıp Diyarbakır'a getirilmiş ve haklarında idam istemiyle DGM'de dava açılmıştı. Okkan suikastına katıldığını itiraf eden Mehmet Fidancı sağ olarak, Hasan Sarıağaç ise güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada ölü ele geçirilmişti. Son olarak da Abdulvahap Ekinci yakalanmıştı. Aranan diğer 21 Hizbullahçı şunlar: Nurullah Gülsever, M.Guli Kınay, Ahmet Yeşil, Ahmet Bozkır, Adem Ceylan, M. Sait Fidancı, Murat Aktaş, Hizbullah Girişen, Kemal Kızar, Kemalettin Şanlı, Necmettin Şanlı, Mehmet Çiçek, Haydar Solmaz, Ferit Kudat, Edip Balık, Kazım Azarkan, Yasin Aydın, Ramazan Elmas, Muzaffer Abdukaya, Haşim Alabalık ve Hüseyin Sarıağaç.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!