Okey’in ölümünden 7 yıl sonra ikinci soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Okey’in ölümünden 7 yıl sonra ikinci soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2014 14:43

BEYOĞLU İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltındayken 20 Ağustos 2007’de polis memuru Cengiz Yıldız’ın silahından çıkan kurşunla öldürüldüğü iddia edilen Nijeryalı Festus Okey’in ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’nun avukatı Alp Tekin Ocak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak Okey’in ölümünden sorumlu 5 emniyet görevlisi, Okey’in kaybolan gömleği ve kameralara ilişkin soruşturma başlatılmasını talep etti.

Haberin Devamı

Avukat Ocak’ın başvurusu üzerine savcılık, olaydan 7 yıl sonra “Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten adam öldürme” suçundan soruşturma başlattı.

SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN

Okey’in ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’nun avukatı Alp Tekin Ocak tarafından savcılığa verilen dilekçede şunlara yer verildi: Yaşanan olayla ilgili sadece tetiği çeken polis değil, Festus'un göz altına alınmasından, Polis Merkezine getirilişi, sorgulamasının yapılması ve amir sıfatıyla o dönemde görevli diğer kamu ajanlarının sorumluluğu vardır. Sayın Savcılığınızdan, yaşanan bu vahim olay karşısında kamu düzenimizin temelinin sarsılması, ırkçılık ve yaşam hakkı ve de işkence yasağına aykırılık sebebiyle derinlemesine bir şekilde soruşturma yürüterek, sorumluların kamu adına cezalandırılmasını talep ediyoruz. Atış mesafesi ve yönünün belirlenmesi açısından en önemli delil olan maktulün üzerindeki gömleğin kayıp oluşu, olay yerinde bulunan kameraların bozuk ve çalışmıyor oluşu bizde daha en baştan bu olayın meydana gelişine dair bazı şeylerin karartıldığı şüphesini uyandırmaktadır.

ÖLÜMLE BİTEN 19 DAKİKA

Olay 14.47'de Festus Okey'in polis merkezine girişi ve karga tulumba 18.06'da çıkışı arasında geçen zamanda arasında meydana gelmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığı olaydan 3 saat sonra konudan haberdar edilmiştir. Yani saat 21.10'da haber verilmiştir. Bu husus da meydana gelen olayda bir şeylerin gizlendiğine, aradan geçen bu kadar süre boyunca olayın faillerinin ört bas edilmeye çalışıldığına dair bir başka karinedir.
OKEY’DE DE YILDIZ’DA DA BARUT İZİNE RASTLANMADI: 29.8.2007 tarihli emniyet ekpertiz raporunda Festus Okey ve polis Cengiz Yıldız’ın el sivaplarinin her ikisinde de barut izine rastlanmamiştir. Cengiz Yıldız'ın el swaplarında barut izine rastlanmamış olmasını kabul etsek bile Festus Okey silahı alıp eliyle tutmuşsa, yaşamını yitiren bir kişinin elinin temizlemesi düşünülemeyeceği için, elinin sonradan mutlaka yıkanmış olması gerekir. Bu husus da işkence sonucu itibariyle ölümle bitmiş bir vaka açısından vahim derecededir. Kimse sorumlusunun, bulunması ve cezalandırılması gerekmektedir.”

MAHKEME ESKİ KARARINDA DİRENMİŞTİ

Festus Okey’in öldürülmesine ilişkin davada polis memuru Cengiz Yıldız, “Taksirle adam öldürmek” suçundan oy çokluğu ile 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Cumhuriyet savcılığının ve davaya katılma talebinde bulunan ve bu talebi yerel mahkemece reddedilen Okey’in ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’nun avukatının kararı temyiz etmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, Ogu ile Okey arasında akrabalık bağının bulunup bulunmadığının araştırılması ve bunun sonucuna göre davaya katılma talebine ilişkin karar verilmesi gerektiği gözetilmeyerek eksik inceleme sonucunda karar verilmesinin usule aykırı olduğunu belirterek kararı bozmuştu.

Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi’nin bozma kararının ardından davayı ikinci kez karara bağlayan mahkeme heyeti, Okey’in ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’nun avukatları ile diğer kurum ve kişiler adına yapılan katılma taleplerinin 13 Aralık 2011 tarihli kararlarında reddettiklerini hatırlatarak, katılma taleplerinin reddedilmesine ilişkin daha önce verdiği kararında oy birliği ile direnilmesine karar vermişti.

Mahkeme ayrıca polis memuru Cengiz Yıldız hakkında daha önce oy çokluğu ile verdiği cezayı da tekrarlayarak Okey’i taksirle öldürmek suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Verilen cezanın ve hükmün açıklanmasının ertelenmesine yer olmadığına karar vermişti. Mahkemenin eski kararında direnmesi nedeniyle dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderilmişti. Okey’in öldürülmesine ilişkin Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun incelemesi ise devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!