Oh, bir pazartesi daha atlattık!

Güncelleme Tarihi:

Oh, bir pazartesi daha atlattık
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstatistiklere göre pazartesi, haftanın diğer günleri içinde kalp krizi geçirme riskinin en yüksek olduğu gün. Dün hem pazartesi hem de Sevgililer Günü'ydü; kalbimiz fazla mesai yaptı...

Birçok ülkenin sağlık kuruluşlarından gelen veriler, pazartesi günlerinin haftanın en tehlikeli günü olduğunu gösteriyor. İnsanların pazartesi günü kalp krizine yakalanma olasılığının haftanın öteki günlerine oranla daha yüksek olduğu bildiriliyor.

Yüzde 19 artıyor

İskoçya Ulusal Sağlık Hizmetleri’nin Bilgi ve İstatistik Bölümü’nde görevli James Chalmers ve arkadaşlarının 1986-95 yılları arasındaki ölüm istatistiklerinde yaptıkları inceleme sonuçlarına göre, pazartesi günleri kalp krizinden ölen 50 yaşın altındaki erkeklerin sayısı, haftanın öteki günlerindekilerden yüzde 19.2 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Kadınlarda ise bu oran yüzde 20’ye yükseliyor. Hastanede ya da hastane dışındaki hastalar arasında pazartesi geçirilen kalp krizleri açısından herhangi bir fark görülmüyor. Eğer yaş sınırı olmadan bir değerlendirme yapılırsa, kalp krizlerinin pazartesileri yüzde 3.1 daha fazla olduğu saptanıyor. Kalp krizindeki bu garip durumu açıklamaya çalışan bir varsayıma göre, insanlar hafta sonralarında, hafta içi günlere göre, daha çok içki içiyorlar. Pazartesi günü alkol alımı birden duruyor ve kalp daha fazla yoruluyor. Cuma ve pazar günleri hastanelerin acil servislerine alkolle ilişkili rahatsızlıklar yüzünden artış olması bu varsayımı destekliyor. Bu sonuçlar da Almanya, Rusya ve Amerika’da benzer istatistik sonuçları ortaya çıkıyor.

İntihar da yüksek

Öte yandan pazartesi yalnız sağlık açısından değil mutluluk açısından da haftanın en karanlık günü olarak nitelendiriliyor. Pazartesinin intihar girişimlerinin de sayıca en yüksek olduğu gün olarak tarihe geçtiği de kaydediliyor. (ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!