Öğretmenlere müjde paketi

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenlere müjde paketi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, Kasım 97 celbiyle yedeksubay veya er olarak askere alınacak öğretmenlere, ‘‘sevk durduruldu’’ müjdesi verirken, bütün öğretmenlerin maaşlarında artış öngören yasa tasarısının Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu da bildirdi. Uluğbay, dün, Devlet Bakanı Hasan Gemici ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, ‘‘müjde paketi’’ açtı. 8 yıllık eğitimde, ‘‘bazı çevrelerin yoğun propagandasına’’ rağmen önemli başarılar sağlandığını rakamlarla anlatan Uluğbay, öğretmen alımları ve gereksinimle ilgili de bilgi verdi. Uluğbay, eğitim reformunca öngörülen 30'ar kişilik sınıflar için duyulan öğretmen gereksinimini gidermek üzere hükümetin 158 binlik kadro verdiğini anımsattı. Uluğbay, sonuçlandırılan çalışmaları özetle şöyle açıkladı:

KASIM CELBİNE ERTELEME

Bakanlığımız ile Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arasında yapılan görüşmeler sonunda, Kasım 97 celbi ile yedeksubay ve er olarak askere gidecek olan öğretmenlerimizin sevkleri, er statüsünde olanların Mayıs 1998, yedeksubay statüsündekilerin de Temmuz 1998'e ertelenmesi uygun görüldü. Buna göre, fiilen öğretmenlik yapanlar, il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinden alacakları belgeleri, sevk tarihi bitimine kadar askerlik şubelerine verirlerse, askere alınmaları ikinci emre kadar durdurulacak. Ancak, Kasım 97 celbiyle askere gitmek isteyen öğretmenlerimiz ise dilekçeleri alınarak sevkedilecekler.

MAAŞLAR ARTIYOR

Bakanlar Kurulu'na sunulan tasarıyla, ek ders ücretleri ve eğitim-öğretim tazminatlarının artırılması, halen 1-4. derecede bulunan öğretmenlere verilen ek göstergeden, 5-8. derecedeki öğretmenlerin de yararlandırılması öngörülmüştür. Tasarı Bakanlar Kurulu'nda onaylandıktan sonra ayrıntılı bilgi sunacağım.

FEN-EDEBİYATLILAR DA ÖĞRETMENLİĞE

Yeni öğretmen kadrosu tahsisine ilişkin tasarı TBMM'de görüşülüp yasalaştıktan sonra 1998'den başlayarak öğretmen alımları hızlandırılacak. Önümüzdeki yılların öğretmen gereksinimi eğitim fakültelerinin dışında fen-edebiyat fakültelerinden karşılanacak. Halen kısıtlı olan uygulama genele yayılmış olacak. Bu çerçevede, YÖK bu öğretim yılında öğretmenlik formasyonu veren programlar uygulamaya koyuyor. Bu programlara bu yıl, 40 bin öğrencinin devam etmesi beklenmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!