Öğretmenim neredesin

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenim neredesin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Okullar açılalı bir ay oldu ama, öğretmeniyle hâlâ tanışamayan öğrenciler var. Pek çok okulda, pek çok ders boş geçiyor. Ama daha vahimi, okula ilk kez adım atan yüzlerce minik, henüz öğretmen yüzü görmedi. Buna karşılık yüzlerce öğretmen de, ‘‘başvurduğu halde’’ atamaları yapılmadığı için öğrencileriyle buluşamadı.

Okulların açılmasının üzerinden bir aydan fazla zaman geçti. Ancak, hâlâ birçok okulda öğretmen açığı bulunuyor. Okula ilk adım atan öğrencilerin birçoğu henüz öğretmenleriyle tanışamadı. Çünkü, bazı okulların özellikle birinci sınıflarında dersler maalesef boş geçiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde atadığı birçok öğretmen de görevine başlayamayınca, binlerce öğrenci mağdur oldu.

SÖZDE PİLOT OKUL

Bakırköy Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda birinci sınıfa başlayan yaklaşık 90 öğrenci, henüz öğretmenleriyle tanışma zevkine erişemeyenlerden. 30 kişilik sınıflarıyla ideal okul olduğu gerekçesiyle çocuğunu kurayla buraya yazdıran birçok aile, hayal kırıklığı yaşadı.

Pilot okul seçilen, 30 kişilik sınıflarda iyi eğitim alacağı düşüncesiyle çocuklarını bu okula gönderen aileler, ‘‘Buraya kayıt yaptırmak için çok zorlandık. Kuralara girdik. Ancak, şimdi öğretmen göremiyoruz. Bir hafta müdür yardımcısı derslere girdi. Ancak, o da gitti. Bir öğretmen gelecek dendi, o da devamlı rapor alıyor. Her sabah, öğretmen gelir diye çocuklarımızı okula gönderiyoruz, ancak hayal kırıklığına uğruyoruz. Çocuklara okul sevgisi böyle mi aşılanır? Yaşıtlarının birçoğu okumaya başladı, bizimkiler çizgi bile çizemiyor’’ diye yakındı.

DERSLER BOŞ

Binlerce öğrencinin girmek için yarıştığı ve yoğun çabalar sonucunda kayıt yaptırdığı Anadolu liselerinde bile öğretmen açığı bulunuyor. Hürriyet, yüksek puanlı okullardan biri olan Nişantaşı Anadolu Lisesi'nde bile edebiyat ve matematik derslerinin boş geçtiğini belirledi.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, her okulda birer ikişer olmak üzere toplam bine yakın öğretmen açığı bulunduğunu belirterek, ‘‘En çok Edebiyat ve İngilizce dersinde öğretmen açığımız var. Görevlendirilen öğretmenler de belgelerini tamamlamak için bekliyorlar. Bazıları güvenlik soruşturması, bazıları sağlık raporlarını tamamladıktan sonra görevlere başlayacaklar. Ancak, yüzde 80'i başladı. Sınıf öğretmeni açığımız eskiden çok fazlaydı. Şimdi azaldı. Branş öğretmeni gelirse, bunu tamamlarız’’ diye konuştu.

ATAMA BEKLEYENLER

Oysa gazetemizi arayan çok sayıda öğretmen adayı ve emekli öğretmen, başvuruları olduğu halde atamalarının yapılmamasından yakındı. Emekliler, başvurularının geri çevrildiğini belirtirken, üniversite mezunu öğretmen adayları, ‘‘Birçok bahanelerle başvurularımız geri çevriliyor. Madem öğretmen açığı var, biz her koşulda öğretmen olmaya hazırız. Türkiye'nin her tarafında severek görev yaparız‘‘ diyorlar.

Bazı okullar, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan umudunu kesince, velilerle işbirliğine girerek, ücretli öğretmen görevlendirdi. Kadıköy Bahariye ve Gündoğdu İlköğretim Okulları bu okullardan. Velilerden para toplayarak ücretli öğretmen görevlendiriyorlar.

18 bin 410 kadro için başvuru başladı

Milli Eğitim Bakanlığı yeni öğretmen alımlarına bugün başlıyor. İngilizce ve Türk Dili ve Edebiyatı branşlarından isteyen emekli öğretmenler yeniden başvuruda bulunabilecek. Toplam 18 bin 410 öğretmen alınacak. Bakanlığın verdiği bilgiye göre, ilk defa, açıktan, kurumiçi ve kurumlararası atama yoluyla gerçekleştirilecek öğretmen alımları için başvurular, 25 Ekim'e kadar sürecek. Öğretmen alınacak branşlar şöyle:

‘‘İngilizce, Türkçe-Türk Dili ve Edebiyatı, Beden Eğitimi, Bilgisayar, Besin-Gıda-Ev Yönetimi, Beslenme, Elektrik, Elektronik, Felsefe, Giyim, İş Eğitimi, Kuaförlük, Mobilya-Dekorasyon, Motor, Müzik, Okul Öncesi, Özel Eğitim Öğretmenliği, Rehberlik, Resim, Resim-Grafik, Sınıf Öğretmenliği, Tekstil, Ticaret Lisesi Meslek Dersleri, Trikotaj ve Türk Halk Oyunları.’’

Bakanlık, 5 bin 945 İngilizce, 4 bin 364 Sınıf Öğretmeni, bin 843 İş Eğitimi, bin 617 Türk Dili ve Edebiyatı, bin 100 felsefe ve bin 28 Okul Öncesi öğretmen kontenjanı belirledi.

100 bin öğretmene ihtiyacımız var

Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, öğretmen açığı bulunduğunu gizlemiyor. Bu konudaki sorulara şöyle yanıt veriyor: ‘‘İstanbul'a bu yıl 7 bin 878 öğretmen atadık. 77 olan sınıf ortalaması açılan dersliklerle 50'nin altına düştü. Bu yüzden öğretmen açığı büyüdü. Şu anda 190 bin öğretmene ihtiyacımız var. 15 ay içinde Türkiye genelinde 80 bin öğretmen atadık.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!