Öğretmen bilgisayarı meclisin gündeminde

Güncelleme Tarihi:

Öğretmen bilgisayarı meclisin gündeminde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2005 01:15

Duyurulduğundan bu yana pek çok farklı konuda tartışma yaratan ‘öğretmenlere taksitle dizüstü bilgisayar’ kampanyası hakkında Türkiye Büyük Milet Meclisi’ne soru önergesi verildi.

Önergenin sahibi olan CHP Uşak milletvekili Osman Coşkunoğlu, ABD ve AB’nin, güvenlik sorunu nedeniyle dışladığı Microsoft Windows işletim sisteminin, öğretmenlere ve yargı mensuplarına yönelik kampanyalar kapsamındaki bilgisayarlarda kullanılmasını eleştirdi. Coşkunoğlu, konunun bir ‘ulusal güvenlik sorunu’ olduğunu vurguladı.

Yaklaşık 650 bin öğretmene dağıtılması planlanan dizüstü bilgisayarda, ‘neden TÜBİTAK’ın geliştirdiği bir işletim sistemi değil de, Microsoft’un işletim sistemi kullanılacağını’ hazırladığı 6 soru önergesiyle Meclis gündemine getiren Coşkunoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergelerde, Microsoft’un peşinen tercih edilmesinin nedenini sordu.

Yaklaşık 650 bin bilgisayar alınacağı bilgisinin doğruluğunu da soran Coşkunoğlu, alınacak her bilgisayar için ABD’li Microsoft firmasına 2.5 dolar verilip verilmeyeceği sorusunun da yanıtlanmasını istedi. Bu tutarın toplamda 1.5 milyon dolara denk geldiğine dikkat çeken Coşkunoğlu’nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlamasını istediği soru önergesinde ‘Bill Gates’in ziyareti öncesinde, sırasında veya sonrasında kendisiyle veya Microsoft şirketi temsilcileriyle sözlü veya yazılı bir anlaşma veya işbirliği protokolü yapıldı mı? Yapıldıysa içeriği nedir?’ sorusu da yer aldı.

Coşkunoğlu, bilişim alanında atılacak adımların gizli anlaşmalar yoluyla değil, ulusal bir strateji çerçevesinde yapılması gerektiğine dikkat çekti. Öğretmenlere ve yargı mensuplarına bilgisayar dağıtılması gibi projelerin, ulusal teknolojinin gelişmesi için çok önemli fırsatlar olduğuna işaret eden Coşkunoğlu, konunun aynı zamanda bir ulusal güvenlik sorunu olduğunu vurguladı. ABD ve AB’nin, ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle Microsoft Windows işletim sistemini dışladığını vurgulayan Coşkunoğlu, Windows’un yoğun bir biçimde pazar arayışlarına yöneldiğini, bu çerçevede Türkiye’de de görüşmeler gerçekleştirildiğini ifade etti.


16.02.2005


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Cemil ÇİÇEK tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını dilerim.

Saygılarımla.



Osman COŞKUNOĞLU
CHP Uşak Milletvekili

1. Dünya Bankası destekli Ulusal Yargı Projesi bağlamında hakimlere kaç dizüstü bilgisayar verilmişti? Bu bilgisayarlar hangi firmadan, nasıl tedarik edilmişti? Bu bilgisayarlar için yapılan toplam ödeme ne kadardı ve nereden finanse edilmişti?

2. Dünya Bankası veya herhangi bir diğer uluslararası kuruluş, hangi bilgisayarların alınacağı kararını etkiledi mi? Etkilemediyse, hangi bilgisayarların alınacağına kim ve nasıl karar verdi?

3. Bu bilgisayarların ne kadarı hala kullanılabilir durumdadır ve kullanılmaktadır? Bilgisayarların satın alındığı kuruluş herhangi bir bakım veya güncellemeyi de taahhüt etmiş miydi? Etmediyse, bakım ve güncellemeler nasıl yapılmaktadır?

4. Dizüstü bilgisayarlar masa üstü bilgisayarlara göre çok daha pahalı olduğu, donanımlarını yenilemek mümkün olmadığı veya kolay olmadığı ve yararlı ömürleri de daha kısa olduğu halde neden masa üstü bilgisayarlara tercih edilmiştir? Neden masa üstü bilgisayar seçeneği sunulmadı?

5. Dizüstü bilgisayarları masa üstü bilgisayarlara tercih etmek, sayın başbakanın 30 Ocak 2004 günü, Bill Gates’in ziyareti sırasında söylediği şu sözlerle
"Yazılımı, donanımı ve işletim sistemi ömürsüz olan bilgisayara yatırım yapılmayacak"
bir çelişki yaratmış mıdır?

16.02.2005


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını dilerim.

Saygılarımla.



Osman COŞKUNOĞLU
CHP Uşak Milletvekili



1. Bill Gates’in Türkiye’yi ziyaret ettiği 30 Ocak 2005 günü yaptığınız konuşmada "Yazılımı, donanımı ve işletim sistemi ömürsüz olan bilgisayara yatırım yapılmayacak" dediğiniz doğru mu?

2. Doğruysa, genellikle ömrü daha kısa olan veya ancak çok pahalı bir şekilde güncellenebilen dizüstü bilgisayarların geçmişte Ulusal Yargı Projesi kapsamında Adalet Bakanlığı’nca hakimlere verilmesini, yakın gelecekte de öğretmenlerin satın almasını hükümetinizin desteklemesini yukarıdaki sözünüzle tutarlı görüyor musunuz?

16.02.2005


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin ÇELİK tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını dilerim.

Saygılarımla.



Osman COŞKUNOĞLU
CHP Uşak Milletvekili


Hükümet, öğretmenlerimizin dizüstü bilgisayar satın almalarına yardımcı olmak için Vakıflar Bankası tarafından uygun faizle kredi verilmesine karar verdiğine göre:

1. Dizüstü bilgisayarlara göre hem fiyatı hem de bakımı ve güncellenmesi çok daha ekonomik olan masa üstü bilgisayar seçeneği öğretmenlere neden sunulmadı?

2. Bu şekilde, yaklaşık 600 bin bilgisayar alınacağı öngörüsü ile ihaleye çıkıldığı doğru mudur?

3. Bu amaçla, Vakıflar Bankası’nın cari faiz oranının altında bir faiz oranı ile kredi vereceği doğru mudur? Doğruysa, bunun Vakıflar Bankası’na getireceği parasal yük nedir ve bunu kim finanse ediyor?

4. Öğretmenlerin alacağı her bir bilgisayar için Microsoft’un Windows işletim sistemini ikibuçuk Amerikan Doları karşılığında vereceği doğru mudur? Bu doğruysa ve 650 bin bilgisayar alınacağı da doğruysa, Microsoft’a toplam olarak (650,000 x 2.5) yaklaşık birbuçuk milyon dolar ödeneceği doğru mudur?

5. İşletim sistemleri için Microsoft Windows dışı seçenekler daha ekonomik olmaz mıydı? Neden açık kaynak kodlu (örneğin, TÜBİTAK tarafından geliştirilmiş olan) bir işletim sistemi yerine Microsoft Windows seçildi? Bu seçim ile bundan sonra Microsoft’a bağımlı kılınmış olunmuyor mu? Bunun sakıncaları dikkate alındı mı?




6. Bir yıl içerisinde Microsoft’un Windows XP işletim sistemini yeni bir versiyon ile (Longhorn) değiştirmesi bekleniyor. Böyle bir durumda öğretmenler işletim sistemini bir üst versiyona yükseltmek için ne kadar para ödeyecektir? Bu konuda bir teminat alındı mı?

7. Öğretmenleri bilgisayar sahibi yapmak ile bilgisayar kullanıcısı yapmak arasında sizce bir fark var mıdır? Varsa, bu fark nedir ve bu proje hangisini nasıl desteklemektedir?

8. Öğretmenlere yardımcı olabilecek (örneğin, ders anlatımında kullanılabilecek yazılımlar, iş takip sistemi gibi) hangi yazılımlar verilecek ve bunların maliyeti ne olacaktır?

9. Öğretmenlerin kullanması gereken en önemli araç olan internete erişim, bilgisayar alacak olan öğretmenlere ücretsiz sağlanacak mı?

10. Bakanlığınızın belirlediği özellikler, söz konusu bilgisayarların en yeni teknoloji olmasını sağlamasına yeterli olmayacağına göre ve MEB ihale sürecinden kendini çektiğine göre, öğretmenlerin alacağı bilgisayarların eski model olma veya kalite sorunu olma gibi durumların denetleyicisi ve takipcisi hangi kurum(lar) olacaktır? İhale şartnamesinde bu konuda nasıl bir garanti yer almıştır?

16.02.2005


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını dilerim.

Saygılarımla.



Osman COŞKUNOĞLU
CHP Uşak Milletvekili



Ülkemizde gerek e-Dönüşüm (veya e-Devlet) bağlamında gerekse de eğitim bağlamında, çok sayıda bilgisayar ilişkili projelerin yürüdüğü ve çok geniş bir pazarın oluşacağı ortamda:

1. Bu projelerde kullanılacak ve geliştirilecek yazılımların, kullanıcıları tek bir platforma (örneğin, Microsoft Windows) mahkum bırakmaması gerektiği hükümet politikası olarak kabul ediliyor mu?

2. Bill Gates’in ziyareti öncesinde, sırasında veya sonrasında kendisiyle veya Microsoft şirketi temsilcileriyle sözlü veya yazılı bir anlaşma veya işbirliği protokolü yapıldı mı? Yapıldıysa içeriği nedir?

3. Bill Gates İstanbul’da kurulması planlanan teknokentin ilk kiracısı olma şeklinde bağlayıcı bir taahhütte bulundu mu? Bulunduysa, bu taahhüdün ayrıntıları nelerdir? Microsoft, somut olarak, ne zaman, hangi koşullarda, ne karşılığında ve ne tür faaliyetler amacıyla bu teknokentte yer alacak?

16.02.2005


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin ÇELİK tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını dilerim.

Saygılarımla.



Osman COŞKUNOĞLU
CHP Uşak Milletvekili


1. 30 Ocak 2005 günü Başbakanlık Resmi Konutu’nda yapılan bir toplantıda, Bill Gates’in 30 milyon dolarlık e-Eğitim Projesi portalının Microsoft tarafından ücretsiz olarak hayata geçirme sözü verdiği doğru mudur?

2. Daha önce, 5 Mayıs 2004 tarihinde İzmir İktisat Kongresi sırasında Türkiye'ye gelen Microsoft CEO'su Steve Ballmer ile Milli Eğitim Bakanı arasında toplam 50 milyon dolara denk gelen bir destek projesi protokolü imzalandığı doğru mudur?

3. Microsoft ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılmış sözlü veya yazılı başka anlaşmalar var mıdır? Varsa bunların içeriği nedir?

16.02.2005


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını dilerim.

Saygılarımla.



Osman COŞKUNOĞLU
CHP Uşak Milletvekili



1. 30 Ocak 2005 tarihinde Bill Gates’in Türkiye’yi ziyareti sırasında, başbakanlık konutunda yapılan bir toplantıda, Türk Telekom AŞ ile Microsoft yetkilileri arasında sözlü veya yazılı bir anlaşma yapıldı mı? Yapıldıysa bunun içeriği nedir?

2. e-Devlet portalı geliştirmekle görevlendirilen Türk Telekom AŞ, yazılım olarak açık kaynak kodu yerine Microsoft ürünlerine angaje olmuş mudur, yoksa çeşitli platformlar arasında sağlıklı bir rekabet ortamı olacak mıdır? Eğer bir rekabet ortamı olacaksa, bu nasıl ve hangi kurum(lar) tarafından denetlenecektir? Üniversitelerin, TÜBİTAK’ın ve konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının bu denetim sürecine katılma olanağı olacak mıdır?
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!