Öğretim üyesinin emeklilik yaşı 72'ye yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

Öğretim üyesinin emeklilik yaşı 72ye yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2000 00:00

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretim üyelerini ''üniversitelerde tutabilmek'' ve öğretim elemanı ihtiyacını karşılayabilmek için yeni düzenlemeler öngören yasa taslağı hazırladı. Taslak, öğretim üyelerinin görevle ilişik kesme yaşının 67'den 72'ye çıkarılmasını, yardımcı doçentlerin 1. dereceye kadar yükselebilmesini, yardımcı doçentliğe atama süresindeki sınırlamanın kaldırılmasını ve yabancı dil sınavının kişilerin alanıyla ilgili olmasını öngörüyor.

2547 sayılı YÖK Kanunu ile 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de değişiklik yapılmasını öngören yasa taslağının gerekçesinde "İyi eğitim almış öğretim üyelerinin üniversitelerde görevlerine devam etmelerinin sağlanmasının önemli olduğu" kaydedildi.

Neler değişecek?

Taslakla, YÖK Kanunu ile 78 sayılı KHK'da değişiklik yapılması öngörülüyor. Buna göre, YÖK Kanunu'nun 23. maddesinde yapılan düzenlemeyle, yardımcı doçentlerin bir üniversitede her seferinde 2'şer veya 3'er yıllık süreler için en çok 12 yıla kadar atanabileceklerine ilişkin hüküm kaldırıldı.

Ayrıca, yardımcı doçentlerin 1. derecenin 4. kademesine kadar yükselebilmelerine imkan tanındı.

YÖK Kanunu'nun 24. maddesinde yapılan değişiklikle, doçentlik için yapılan yabancı dil sınavının kişilerin alanlarıyla ilgili olması koşulu getirildi.

YÖK Kanunu'nun öğretim üyelerinin üniversitelerde 67 yaşına kadar görev yapabileceklerine ilişkin 30. maddesi de değiştirildi.

Yardımcı doçente 1. dereceye yükselme hakkı

YÖK tarafından belirlenecek üniversitelerde, ihtiyaç duyulan alanlardaki öğretim üyelerinin görevleri ile ilişiklerinin kesileceği yaş 72'ye yükseltildi.

Üniversitelerde görevli olup da emekliliğe hak kazanan ve 65 yaşını doldurarak emekliye ayrılan öğretim üyeleri, YÖK'ün belirleyeceği gelişmekte olan üniversite veya yüksek teknoloji enstitülerinde, söz konusu kurumların yönetim kurullarının kabul etmesi, YÖK'ün de uygun görmesi halinde, 72 yaşını dolduracakları tarihe kadar emekli maaşları kesilmeksizin görevlerini sürdürebilecekler. Bu öğretim üyeleri bütün özlük haklarından yararlanacak.

Taslakla, yardımcı doçentlerin 3. dereceye kadar yükselebilecekleri hükmünün yer aldığı 78 sayılı KHK eki cetvellerde de değişiklik yapıldı. Buna göre, yardımcı doçentler 1. dereceye kadar yükselebilecekler.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!