Öğrenci yemeğinde vurgun iddiasına Bakan el koydu

Güncelleme Tarihi:

Öğrenci yemeğinde vurgun iddiasına Bakan el koydu
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2010 11:26

MUĞLA genelinde, taşımalı eğitim veren okullardaki yemek ihalesini kazanan firmalara, devamsızlığı olan öğrencilerin de yemek yemiş gibi gösterilerek fazladan ödeme yapıldığı, bu yolla devletin son 7 yılda 2 milyon TL’yi aşkın tutarda zarara uğratıldığı iddiaları, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya ulaştı.

Bakan Çubukçu, konunun araştırılması için Teftiş Kurulu'na talimat verdi. Yemek firması yetkilisi ise, ihale şartnamesinde ‘okula gelmeyen öğrencilerin 24 saat önceden yükleniciye bildirilmesi’ hükmünün yer aldığını, ancak okul idarelerinin kendilerine böyle bir bildirimde bulunmadığını öne sürdü. Aynı yetkili, “Bu nedenle faturalar öğrenci sayısına göre gönderilmiştir. Bunda firmaların bir kabahatı söz konusu olamaz” dedi.

Muğla Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderilen isimsiz şikayet mektubuyla ortaya çıkan iddialar siyasilerin gündemine girdi.İlköğretim eski Genel Müdürü olan AK Parti Muğla Milletvekili, TBMM Milli Eğitim Komisyonu Sözcüsü Yüksel Özden, söz konusu ihbar mektubunun kendisine de ulaştığını belirtti. Mektupta yer alan iddiaların son derece ciddi, dikkate alınması gereken konular olduğunu kaydeden Özden, “İddiaları okuyunca gerçekten asabım bozuldu. Konuyu Milli Eğitim Bakanımız sayın Nimet Çubukçu ile paylaştım ve araştırılması için Teftiş Kuruluna talimat verdiler. Kesinlikle konunun üzerine gidip takipçisi olacağız, sorumlular ortaya çıkartılacak” dedi.

‘FİRMALARIN KABAHATİ YOK’

İddialarla ilgili açıklamalarda bulunan Muğla'daki okullara yemek dağıtan şirketlerden Sultan Yemek Ltd. Şti. Sorumlu Müdürü Eser Mazı ise yemek firmalarını savundu. Muğla, Milas, Yatağan ve Ula'daki toplam 2 bin öğrencinin yemeklerini veren Sultan Yemek Ltd. Şti. Sorumlu Müdürü Eser Mazı, 2005 yılından beri milli eğitim müdürlerinin açmış olduğu ‘taşımalı eğitim merkezli okulların sıcak yemek ihaleleri’ne katıldıklarını belirtti. Okullara gönderdikleri yemek sayısının, ihallerde belirtilen öğrenci sayısı kadar olduğunu kaydeden Mazı, bu nedenle faturaları bu sayılar üzerinden hazırlayarak, ödemeleri tahsil ettiklerini söyledi. Yaklaşık bir ay önce valiliğe gönderilen bir mektup sonrasında hakedişlerinde kesinti yapıldığını kaydeden Mazı şöyle konuştu:

“İtiraz ettik. Çünkü biz okullara yemek sayılarımızı tam olarak gönderiyoruz. Sıcak yemek ihalesi şartnamesinin 33/1 maddesinde ‘devamsızlık gibi nedenlerle okula gelmeyen öğrencilerin 24 saat önceden yükleniciye bildirilmesi’ hükmü okul idarelerince ihlal edilmiştir, bunda firmaların bir kabahati söz konusu olamaz. Bu arada bir ihmal varsa İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin konunun üzerinde hassas davranmalarından kaynaklandığı inancındayım.”

‘DOMUZ GRİBİ DEVAMSIZLIĞI ARTIRDI’

Bu eğitim yılının ilk yarısında domuz gribi salgını nedeniyle okullarda devamsızlık sayılarının had safhaya ulaştığını, ancak hiçbir okul yöteminin kendilerine devamsızlık bildirmediğini ileri süren Eser Mazı, yaklaşık bir aydan bu yana günlük değişen öğrenci sayılarının bildirilmeye başlandığını açıkladı. Mazı şöyle devam etti:

“Yatağan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 3 Şubat 2010 tarihinde resmi bir yazı gönderildi. 2009 Kasım ayı tutanaklarının incelenmesi sırasında, puantajlarda öğrenci devamsızlıklarının düşülmeden ödeme yapıldığı ve bu nedenle fazladan ödenen 4 bin 720 liranın müdürlük hesaplarına geri yatırılması istendi. Aksi halde bu bedelin sonraki aylarda yapılacak ödemelerden mahsup edileceği bildirildi.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!