Ofer, ABD’nin kara listesine alındı, İsrail’i karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Ofer, ABD’nin kara listesine alındı, İsrail’i karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 00:00

Türkiye’de de yatırımları bulunan Ofer Kardeşler firması, İsrail’de krizin yeni adı oldu.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz haftalarda ABD tarafından yaptırımlar listesine alınan firmaya karşı neden böyle bir önlem alındığı anlaşıldı. İsrail’de yayın yapan Haaretz gazetesi, Ofer’in en az 13 gemisinin, son 10 yılda, İran limanlarında dolum yaptığını öne sürdü. Denizcilikle ilgili en büyük veritabanı kuruluşu olan Equasis tarafından yayımlanan bilgilere dayandırılan habere göre, bu süre içinde Ofer Kardeşler Grubu bünyesindeki Tanker Pacific gemileri, İran’ın Bender Abbas Limanı ile Basra Körfezi’ndeki Kharg Adası’ndan petrol dolumu yapmış.
Haberi şu âna kadar doğrulayan yok; ancak İsrail kamuoyunun tepkisi yine de büyük. İran, “Siyonist rejimle ve onun işlettiği gemilerle herhangi bir ticari işbirliği yasalara aykırıdır” tepkisi verirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ofer’e İran’la ticaret yapması konusunda gözyumulduğuna ilişkin iddiaları yalanladı. Haaretz yazarı Yossi Melman’a göre ise Ofer Kardeşler’e, “yabancı şirket” şapkasını giydikleri zaman İran’ın birçok bölgesinde petrol alım satımı dahil ticaret yapmasına izin veriliyor. Ancak kara listede bulunan IRISL şirketine tanker satmaları yasak.

Haberin Devamı

İptal edilen ihalelerin kralı

İSRAİL’in en zenginleri listesinde ikinci sırada bulunan Sami ve Yuli Ofer kardeşler, Forbes’in yaptığı uluslararası sıralamanınsa 188. basamağında. Ofer Kardeşler, Tüpraş’ın yüzde 14.76 hissesini 2005 yılında satın almış, ancak ihale daha sonra, Ankara 12. İdare Mahkemesi’nce iptal edilmişti. Benzer şekilde Galataport ve Kuşadası limanları için yapılan olaylı özelleştirme ihalelerini de Ofer kazanmıştı. Bu son iki ihale de yargı tarafından iptal edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!