ODTÜ Rektörü: YÖK yasalaşırsa istifa ederim

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ Rektörü: YÖK yasalaşırsa istifa ederim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2004 11:20

TBMM Milli Eğitim Komisyonu, Yükseköğretim Kanunu (YÖK) tasarısının görüşmelerine başladı. Komisyon, görüşme başlamadan CHP ve AKP milletvekillerinin tartışmasına sahne oldu. Toplantıyı izleyen ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, tasarı yasalaşırsa, görevinden istifa edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Komisyona ilk önce AKP, daha sonra da CHP milletvekilleri geldi. CHP Grup BaÅŸkanvekilleri Ali Topuz ve Haluk Koç da toplantıya katıldı. Toplantıyı ayrıca Ãœniversitelerarası Kurul (ÃœAK) BaÅŸkanı Prof. Dr. Ayhan Alkış, Ankara Ãœniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras ve ODTÃœ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut ile EÄŸitim-Sen Genel BaÅŸkanı Alaattin Dinçer de izledi.Â

 

MÄ°LLETVEKÄ°LLERÄ°NÄ°N KONUÅžMALARI

 

CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce salona gelince, AKP Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz ellerini sıkarak, ''Bu ne ciddiyet'' diye espri yaptı.Ardından CHP Bursa Milletvekili Mustafa Özyurt, Gazeteci Oktay Ekşi'nin AB ülkelerindeki meslek liselerinin durumunu anlatan yazısınımilletvekillerine dağıttı.

Haberin Devamı

  Â

Daha sonra milletvekilleri arasında şu diyaloglar yaşandı:

   Â

  Â-AK Parti KahramanmaraÅŸ Milletvekili Avni DoÄŸan: Bu iÅŸi biz mi bileceÄŸiz, Oktay EkÅŸi mi bilecek?

  Â-CHP'li Muharrem Ä°nce: Menderes de ''biz mi bileceÄŸiz, 3 tane profesör mü?'' demiÅŸti.Â

  Â-CHP'li Mustafa Özyurt: Dünyanın hiçbir yerinde üniversiteye giriÅŸ katsayılarını parlamento belirlemez. Bu dünyada ilk kez yaÅŸanıyor.Â

  Â-AK Parti'li DoÄŸan: Ä°ktidar olunca siz de deÄŸiÅŸtirirsiniz.

  Â-CHP'li Özyurt: Ä°ktidar olmasak bile sizi Irak'a gitmekten alıkoyduk. Yoksa ÅŸimdi o rezaletlere biz de ortak olacaktık. Ä°mza toplayan AK Parti milletvekiline ''tezkereye oy verirken ne yapıyordun?'' dedim.Â

  Â-AK Parti'li Ä°lyas Çakır: Bu ülkeyi kurtarıcılardan kurtaralım.Â

  Â-AK Parti'li Hacı Biner: Ä°ÅŸi sulandırmayalım hocam. Size yakışıyor mu?

   Â

MANÄ°KÃœR-PEDÄ°KÃœR

   Â

  Â-AK Parti'li Avni DoÄŸan: Muhalefette stres yok. Kilo veriyorsunuz herhalde.

Haberin Devamı

  Â-CHP'li Berhan ÅžimÅŸek: Ä°ktidar partisi milletvekilleri ''çok yiyor'' anlamı mı çıkıyor buradan.

  Â-AK Parti'li Avni DoÄŸan: Biz 28 Åžubat'ta muhalefet yaptık.

  Â-CHP'li ÅžimÅŸek: Siz 28 Åžubat'ta ne gördünüz? Biz 12 Mart'ları, 12 Eylül'leri yaÅŸadık. Biz iÅŸkencelerden geçerken, sizlere manikür pedikür yapılıyordu.Â

  Â-AK Parti'li DoÄŸan: Ben yazılarımla yapılanlara karşı çıktım ve gençlere yapılanların haksızlık olduÄŸunu söyledim. Bu yüzden de çok ifade verdim.

  Â-CHP'li Muharrem Ä°nce: Sizin ifadelerinizi makam odalarında, bizim ifadelerimizi hücrelerde alıyorlardı.

  Â-CHP'li ÅžimÅŸek: Bize 28 Åžubat'ı söylemeyin. Biz daha ağır acılar yaÅŸadık o dönemde. Hatta Necmettin Erbakan'ı getirip MSP'yi kurdurdular.

Haberin Devamı

  Â-AK Parti'li DoÄŸan: Erbakan Hoca'yı yurtdışına göndermiÅŸlerdi.

  Â-CHP'li ÅžimÅŸek: Hayır göndermemiÅŸlerdi, o kaçmıştı. Åžimdi de Erbakan'ın ''rektörler bize selam duracak'' yasasını görüşeceÄŸiz.Â

  Â-AK Parti'li DoÄŸan: Millete raÄŸmen siyaset yapılamaz.

    Â

BAŞKAN'IN AÇIKLAMASI

   Â

Daha sonra Salona gelen Komisyon Başkanı Tayyar Altıkulaç, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ''yüzde 100 eğitime destek kampanyası'' dolayısıyla toplantıya geç geleceğini söyledi.

 

CHP'li Berhan Şimşek'in bugün bir gazeteye manşet olan demecini hatırlatması üzerine Altıkulaç, böyle bir açıklama yapmadığını söyledi.

Altıkulaç, ''Habere (yalandır) demiyorum. Ama arkadaşlar kendilerince bir değerlendirme yapmışlar. Ben de haberde geçtiği şeklinde meslek liselerine ilişkin bilgiler yok'' diye konuştu. Altıkulaç, konunun sadece İmam-Hatip liselerine indirgenmesinin de yanlış olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

  Â

AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, ''İmam-hatip mezunları da size oy veriyor. Onlara da sahip çıkın. Onlar da bu ülkenin evladı'' dedi.

  Â

CHP Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı, Çiçek'e ''siz onları sömürüyorsunuz'' diye karşılık verdi. Çiçek de ''asıl siz sömürüyorsunuz'' diye tepki gösterdi.

  Â

Bunun üzerini CHP Grup BaÅŸkanvekili Haluk Koç, Mehmet Çiçek'e ''kutuplaÅŸma yaratmaktan vazgeçin ve ortamı germeyin'' diye seslendi.Â

  Â

REKTÖR'ÜN TEPKİSİ

 

Komisyonda söz alan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Akbulut, Başbakan Erdoğan ile yaptıkları toplantı hakkında bir açıklama yaptı. Toplantıya Komisyon Başkanı Tayyar Altıkulaç'ın da katıldığını belirten Akbulut, şunları söyledi:
  Â
''Meslek liseleri konusu ortaya çıktığında bunun zorluklar yaratacağını, Hükümet ve Sayın Başbakan sıcak bakarsa bir ara formülün bulunabileceğini, bunu Rektörler Komitesi'ne götürebileceğimizi, arkadaşlarımızı ikna edebileceğimizi, yasaya gerek kalmayacağını söyledik.

Haberin Devamı

 

Komisyon Başkanı da şahittir Sayın Başbakan'a, (Örneğin meslek liseleri kendi alanlarındaki bölümlere girebilseler sorun çözülecek, makine makineye, imam hatip ilahiyata) dedik. Bu mantık hep kafamızda kaldı. Ben yasa taslnı da basından gördüm. Bunu bilmediğim için de kendimden utanıyorum. Çünkü üniversitelerarası kurula gittim, Başbakan'a söylediğim gibi herkes kendi dalında (Elektrik elektriğe, makine makineye) ifadesini savundum rektörler komitesinde. Fakat bu kabul görmedi. Bizim görevimiz o kadardı. Toplantıda da hiçbirimizin YÖK'ün yapısı ile tek kelime sarfettiğini hatırlamıyorum. (YÖK'ün yapısı değiştirilsin) gibi de bir tabir kullanmadım. Bu sonuçtan utanıyorum, ben bu yasa kanunlaştığı, uygulamaya geçtiği gün rektörlükten istifa ediyorum. Rektörlüğe devam etmek istemiyorum. Utanıyorum, ben ülkem için o toplantıda bulundum. Böyle bir işin parçası olduğum için utanıyorum, yalancı duruma düştüm arkadaşlarım nezdinde.''
  Â
Akbulut, bu konuşmayı yaptıktan sonra komisyon toplantısını terketti.

 

İTÜ: "YÖK YASA TASARISI'NDAKİ DEĞİŞİKLİKLER KABUL EDİLEMEZ"

 

İTÜ Yönetim Kurulu ve Senatosu, 11 maddelik YÖK Yasa Tasarısı'nın yükseköğretimde tasfiyeyi hedef alan düzenlemeler içermesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Senato, "Üniversitelerin gelişmesine katkı sağlamayacak, kısıtlı özerkliğini daha da daraltacak, ortaöğretimdeki dengeleri bilimsel olmayan, popülist yaklaşımlarla bozacak,
toplumda ve üniversite camiasında gerginliğe yol açacak bu kanun tasarısı değişikliğinin kabul edilemez" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!