Ödeneksizlik Türk mumyalarını çürütecek

Güncelleme Tarihi:

Ödeneksizlik Türk mumyalarını çürütecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2006 13:08

Amasya Müzesi’nde bulunan ve Dünya’da iç organları çıkartılmadan mumyalanan ilk Türk ve Müslüman olan 6 mumyanın elverişsiz koşullar içerisinde sergilenmesi, ziyaretçilerin tepkisini çekiyor. Amasya Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tektaş, ödenek yetersizliğinden mumyaların yapılan yeni odalarına alınamadığını söyledi.

14'üncü yüzyılda İlhanlılar Dönemi’nde, Amasya’da Vali olarak görev yapan Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar, Amasya Emiri İşbuğa Noyin, Pervane Bey, eşi ve çocuklarına ait olan mumyaların bulunduğu müze, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradıkları yerlerin başında geliyor. Ancak 7 bin 500 yıllık tarihi ve birçok medeniyete yaptığı ev sahipliğiyle Türkiye’de kültür turizminin önde gelen yerleşim yerlerinden olan, dünyanın en iyi mumya koleksiyonuna sahip Amasya’da, ödenek yetersizliği nedeniyle mumyaların olumsuz koşullarda sergilenmesi turistlerin de tepkisi çekti.

ZİYARETÇİLER TEPKİLİ

Mısır mumyalarının aksine iç organları çıkartılmadan mumyalanan ilk Türk ve Müslüman olma özelliğini taşıyan 6 mumya, Amasya Müze Müdürlüğü bahçesi içerisinde bulunan Selçuklu Sultanı 1'inci Mesud’a ait türbe içerisinde sağlıksız ortam ve hava koşulları altında her geçen gün giderek bozuluyor. Mumyaların bulunduğu odada hiçbir görevlinin bulunmaması ve ziyaretçilere mumyalar hakkında bilgi verilmemesine de ziyaretçiler tepki gösteriyor.

Elverişsiz koşullarda sergilenen tarihi öneme sahip mumyaların kaderine terk edilmesine tepki gösteren 28 yaşındaki Aydın Keleş, “Amasya’yı gezmeye geldim. Ancak mumyaların bulunduğu müzeye girerken kapıda hiçbir görevli ile karşılaşmadım. Mumyalar hakkında bilgi sahibi de değilim. Ancak bu kadar önemli mumyaların korumasız ve elverişsiz bir ortamda olması, tarihimize önem vermediğimizi gösteriyor” dedi.

Amasya Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tektaş ise, “Ödenek yetersizliğinden yeni bina müteahhitten teslim alınamadı. Mumyaların odası hazır fakat, sağlıklı ortam sağlayacak havalandırma cihazları olmadığı için naklini yapamıyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!