Obama'yı öldürmek isteyen Özbek gence 15 yıl

Güncelleme Tarihi:

Obamayı öldürmek isteyen Özbek gence 15 yıl
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2012 10:32

Geçtiğimiz yıl ABD Başkanı Barack Obama'yı öldürmek için bir muhbirden silah ve el bombası satın alırken yakalanan Özbek genç, dün Alabama'da 15 yıla mahkûm oldu.

Haberin Devamı

22 yaşındaki Özbekistan vatandaşı Uluğbek Kadirov, ABD'ye 2009 Haziran'ında öğrenci vizesiyle geldi. Ancak vizenin süresi Nisan 2010'da dolduğu ve vizesini yenilemesi gerektiği halde ayrılmadı. Ülkede kaçak olarak çalışmaya başladı.

Bu sırada, internette El Kaide bağlantılı Özbekistan İslami Hareketi (ÖİH) mensubu, "Emir" lakaplı biriyle iletişime geçti. İnternette cihat sitelerini takip edip ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından terörist örgütler listesinde sayılan ÖİH mensubuyla Obama'yı öldürmenin yollarını konuşmaya başladı.

Emir, Kadirov'dan önce bir keskin nişancı silahı edinmesini istedi. Ancak Kadirov itiraz etti. Çünkü hem pahalı olacağını hem de bir keskin nişancı silahını kullanmayı beceremeyeceğini düşündü. Bunun üzerine Başkan'a yakın mesafeden ateş edebileceği bir silah almaya karar verdi. Ve daha sonra FBI muhbirine dönüşen bir silah satıcısından geçen yılın 13 Temmuz'unda Sendra M115A1 marka bir otomatik tüfek aldı. Ayrıca dört de el bombası edindi. Alışverişin hemen ardından da Alabama'da bir otel odasında yakalandı.

Haberin Devamı

İTİRAF ETMİŞTİ

Kadirov, Şubat ayında suçlamayı kabullenmiş ve 30 yılla yargılandığı mahkemeye Başkan'a suikast planladığını itiraf etmişti. Mahkeme de dün kararını açıklayarak Kadirov'a 15 yıl hapis cezası verdi.

Kadirov'un avukatı Lance Bell, kararın ardından Kadirov'un "büyük, kötü bir terörist" olmadığını, sadece hayatını yolunu koymaya çalışan bir genç olduğunu savundu. Ayrıca internette Emir ile kurduğu bağlantı ve YouTube'da izlediği videolar, girdiği cihat forumlarına ilişkin, Kadirov'a bir kurban demediğini ama bir ölçüde Kadirov'un sosyal medyanın kurbanı olduğunu söyledi. Savcı Michael Whisonant da bu davanın bir gencin internetteki propaganda ve yalanlarla nasıl radikalleştirilebildiğinin bir kanıtı olduğunu savundu. Savcı Joyce White Vance ise "Bu dava mutlu sonla bitti. Çünkü Kadirov 15 yıllığına hapse gidiyor ve kimse zarar görmedi" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!