Obama'dan Heybeliada düzeltmesi

Güncelleme Tarihi:

Obamadan Heybeliada düzeltmesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2012 23:31

ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Seul’de yaptıkları görüşmenin ardından, Ankara-Washington hattında küçük çaplı bir “Heybeliada krizi” yaşandı.

Haberin Devamı

Krizin nedeni, ABD Başkanı Obama’nın Seul görüşmesinden sonra Türkiye’nin dini özgürlükler konusundaki çabalarına değindiği açıklama oldu.

Obama’nın, “Türk hükümetinin dini özgürlükler konusundaki çabalarını memnuniyetle karşılıyorum” demesi, ardından da ABD yönetiminin Heybeliada Ruhban okulunun açılması konusundaki dileğini ifade etmesi, özellikle Rum ve Yunan basınını karıştırdı.

Yunan ve Rum basınına Obama’nın açıklaması “Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama’ya Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması konusunda söz verdi” yönünde haberlere neden oldu.

Bu durum da, Ankara’da rahatsızlık yarattı.

Seul görüşmesinin ardından son iki gündür Ankara ile Washington hattında gerginliğin aşılması için çabalar sürüyordu.

Nitekim, ABD yönetimi diplomatik temasların ardından, adına “düzeltme” demeden, bir “düzeltme metni yayınlamayı kabul etti.

Haberin Devamı

Düzeltme açıklaması, doğrudan Beyaz Saray tarafından, Başkan Obama adına yapıldı.

Açıklamada, Obama’nın Türk hükümeti tarafından dini özgürlükler adına atılan adımlardan duyduğu memnuniyeti ifade ettiği vurgulandı. ABD yönetiminin Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması konusundaki dileği de ifade edildi. Ancak bu konuda Türk hükümetinden bir taahhüt olmadığı da diplomatik bir dille ifade edildi. Ayrıca bu konuda “daha fazla bilgi edinmek isteyenlerin, Türk hükümetine başvurmaları” da salık verildi.

Beyaz Saray’ın Obama adına yaptığı, açıklama şöyle;

"ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de azınlık haklarını geliştirmek için gösterdiği çabaları memnuniyetle karşılıyor ve Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasının öneminin altını çiziyor.

Türkiye'nin bu eğitim konusundaki yaşamsal durumu açma kararının ülkede dini özgürlükleri değiştirmesi konusundaki taahhüdünün çerçevesinde anlamlı bir gösterge olacağına inanıyoruz.

 Ruhban Okulunun açılması konusundaki yorumlar için Türk hükümetine başvurmanız gerekiyor

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!