Obama: Romney savaşa sürükleyecek

Güncelleme Tarihi:

Obama: Romney savaşa sürükleyecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2012 00:00

ABD Başkanı Barack Obama, Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’nin İran ve Suriye konusunda savaş istediği imasında bulunarak, yeniden seçilirse ülkeyi bir maceraya sürüklemeyeceği taahhüdünde bulundu. Obama, ABD’nin Suriye’de pasif kalmakla suçlanan politikasının seçimle ilgisi olmadığını ve muhtemel ikinci döneminde bu çizginin değişmeyeceğini böylece ilk kez açıklamış oldu.

Haberin Devamı

Obama ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Romney, 6 Kasım’daki başkanlık seçimi öncesi Ekim’deki üç turlu münazara maratonuna henüz geçilmeden, pazar günü TV röportajlarıyla karşılıklı atışmayı başlattı.

Tartışma ekonomiden çok dış politikada düğümlenirken, Obama CBS televizyonundaki söyleşisinde Romney’yi ABD’yi savaşa sürükleyici bir çizgi izlemekle suçladı. Romney de yine aynı televizyonun “60 Dakika” programına verdiği mülakatta Obama’yı İsrail’e sırt çevirmekle eleştirdi.

Obama, Suriye ve İran konusunda Romney’nin pozisyonunu artık netleştirmesi gerektiğini savunarak, şöyle dedi:

“Irak’ta savaşı bitireceğimi söyledim. Yaptım. El Kaide’nin, Usame Bin Ladin’in peşine düşeceğimi söyledim. Bin Ladin gitti. Yani dış politika hedeflerimi yerine getirdim. Bu durumda eğer Vali Romney başka bir savaş daha başlatmamızı istiyorsa bunu öyle söylemeli.“

Haberin Devamı

Romney ise eleştirilerini Obama’nın İsrail politikası üzerine yoğunlaştırdı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için bugün New York’ta olması planlanan Obama’nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile buluşmamasının büyük bir hata olduğunu savunan Romney, “Bu bir hataydı ve bütün Ortadoğu’ya kendimizi bir şekilde dostlarımızdan uzaklaştırdığımız yönünde bir mesaj yolladı. Yapılması gereken bunun tam tersidir” diye konuştu.

İSRAİL YANLISI CEPHE KÖPÜRDÜ
Öte yandan Obama’nın söyleşisi, İsrail yanlısı gruplar arasında da yine büyük bir öfkeye nede oldu. Obama, kendisiyle söyleşiyi gerçekleştiren Steve Kroft’un “ İran’a karşı askeri güç kullanma konusunda Başbakan Netanyahu’dan ne kadar baskı görüyorsunuz?” sorusuna, “Bakın. Ben Başbakan Netanyahu ile her zaman konuşuyorum. İran’ın nükleer silah etmemesi konusunda Başbakan Netanyahu’nun ısrarını anlıyorum ve bunu paylaşıyorum. Ulusal güvenlik kararlarına gelince hissettiğim baskı sadece Amerikan halkı için neyin doğru olduğudur. Ve çıkan bütün gürültüye de engelleyeceğim” diye cevap verdi. İsrail yanlısı gruplar da Obama’yı İsrail’in kaygıları için ‘gürültü’ demekle suçladı. Aynı söyleşinin başka bir yerinde Obama İsrail’den bahsederken, bölgedeki en yakın müttefiklerimizden biri dediği için, ABD-İsrail ittifakını indirgediği iddiasıyla yine aynı çevrelerden tepki topladı.

Haberin Devamı

ROMNEY’DEN AÇIKLAMA
Romney Kampanyası da söyleşinin dökümünün basına dağıtılmasının hemen ardından bir açıklama yayınlayarak, ‘gürültü’ ve ‘en yakın müttefiklerimizden biri’ ifadelerinin Obama’nın Ortadoğu’da ABD’nin en yakın müttefikinin güvenliğini önemsemediğinin bir göstergesi olduğunu savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!