Obama Endonezya'da burnunu tutacak bebek arıyor

Güncelleme Tarihi:

Obama Endonezyada burnunu tutacak bebek arıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2010 14:21

Obama 7.7'lik deprem ve snrasındaki felaketlerle boğuşan Endonezya'ya gidiyor. ABD Başkanı'nın dünyanın en fazla Müslümanının yaşadığı ülkede İslam dünyasına önemli mesajlar vermesi bekleniyor. Resmi programında cami ziyareti var. Ancak Obama'nın tıpkı 1999, 17 Ağustos Depremi'nde Clinton'ın yaptığı gibi deprem bölgelerini de ziyaret ederek halkla kucaklaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Obama 5 Kasım tarihinde Hindistan, Endonezya, Güney Kore ve Japonya’yı kapsayacak 10 günlük bir ziyaret yapacak. 10 Kasım tarihinde Endonezya’nın başkenti Cakarta’da İstiklal Camii’ni ziyaret edecek olan Başkan, daha sonra açık havada, büyük bir kitlenin katılımıyla bir konuşma yapacak.

 

Beyaz Saray Ulusal GüvenlikDanışman Yardımcısı Ben Rhodes, düzenlediği basın toplantısında, “Başkan hem Endonezya’yla geliştirmekte olduğumuz ortaklık konusunda hem de demokrasi, kalkınma ve ABD’nin dünya genelindeki Müslüman toplumlarıyla diyalogu konusunda konuşacak” dedi.

 

Haberin Devamı

Obama’ya Cakarta’da eşi Michelle Obama da katılacak.

 

ABD Başkanı daha önce Mart ve Haziran aylarında da Endonezya’ya gitmeyi planlamış ancak ülke içindeki siyasi meselelerden dolayı her ki seferinde de ziyaretini iptal etmişti. Bu durum bazı Endonezyalılarda hayal kırıklığı ve öfkeye neden oldu.

 

OBAMA ENDONEZYA'DA ÇOK POPÜLER

Obama çocukken dört yılını geçirdiği, dünyanın en fazla Müslüman nüfusuna sahip ülkesinde hala çok popüler. Ancak Başkan’ın Haziran 2009’da Kahire’de yaptığı ve İslam dünyasıyla yeni bir başlangıç hedefini dile getirdiği meşhur konuşmasından bu yana Müslüman ülkelerde kendisine duyulan güvende bir gerileme yaşandı.

 

Bu gerilemenin en önemli nedenleri ABD’nin Afganistan ve Irak’taki savaşlarını sürdürmesi ve İsraillilerle Filistinliler arasındaki barış görüşmelerinde ilerleme kaydedilememesi.

 

Başkan’ın Asya İlişkileri Danışmanı Jeffrey Bader, Obama’nın Endonezya’yla güvenlik, ekonomi ve toplumsal ilişkiler alanında yeni bir “kapsamlı ortaklığın” da başlangıcını duyuracağını belirtti.

 

Haberin Devamı

ENDONEZYA'YA ÖVGÜ

Obama konuşmasında ortaklığın yanı sıra Endonezya’nın bir demokrasi ve gelişmekte olan ekonomi olarak yükselişinden, ABD’yle yakın ilişkilerinden ve çoğulculuktan da bahsedecek.

 

Rhodes düzenlediği basın toplantısında, “Bu camiyi ziyaret etmesi ve yapacağı konuşmayla, bence Obama dünyadaki Müslüman topluluklarla diyalog açısından ortaya koyduğu temaların altını çizme fırsatı bulacak” dedi.

 

Obama’nın Asya turu kapsamında bir diğer önemli dini nokta olan Hindistan’ın Amritsar şehrindeki Sihlere ait Altın Tapınak’ı ziyaret edecekti. Hindistan medyası ziyaretin Obama’nın danışmanları tarafından Başkan’ın tapınakta türban takmak zorunda kalacağı gerekçesiyle iptal edildiğini duyurdu.

 

Haberin Devamı

MÜSLÜMANLIK TARTIŞMALARI

Obama bir Hıristiyan ancak ABD’de kamuoyunun bazı kesimleri kendisinin Müslüman olduğu yönünde derin şüpheler taşıyor. Basında yer alan haberlerde, Başkan’ın danışmanlarının türbanlı fotoğrafların bu söylentileri yeniden canlandıracağından endişe ettiği belirtiliyor.

 

Beyaz Saray yetkilileri ise yaptıkları açıklamada Obama’nın ziyaretinin ertelenmesinin nedeninin türban değil planlama sıkıntısı olduğunu söyledi.

 

Obama yurtdışı seyahatlerinde çoğu zaman kültürel duraklara da uğruyor ve Müslüman ülkelere gittiğinde cami ziyaretleri yapıyor. Örneğin Türkiye ziyaretinde Başkan, Başbakan Tayyip Erdoğan’la birlikte Sultanahmet Camii’ne gitmişti.

 

Haberin Devamı

Reuters'ın internet sitesinde "Obama sets Muslim outreach for Indonesia trip" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:                          
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!