O yakmış

Güncelleme Tarihi:

O yakmış
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2011 00:00

10 yıllık sürek avında tüm plan, Bin Ladin’in kuryeleri üzerine kuruldu.

Haberin Devamı

 CIA’in elinde, başta El Kaide’nin 3 numarası Halit Şeyh Muhammed, 11 Eylül şüphelilerinin Guantanamo sorgularında verdiği yüzlerce kurye ismi vardı. Bunların arasından Halit Şeyh Muhammed’in yerine atanan Ebu Faraj El Libi’ye Bin Ladin’in atama emrini kimin ulaştırdığına yoğunlaşıldı.

Burada Kuveytli Şeyh Ebu Ahmed’in ismi tespit edildi. Ve geçen yılın ortalarında Şeyh Ebu Ahmed’in yaptığı dinlemeye takılan bir telefon konuşmasından da önce Şeyh Ebu Ahmed’in yeri, oradan da bir dönem Ebu Faraj El Libi’nin de yaşadığı Bin Ladin’in kaldığı villaya ulaşıldı.

CIA uzmanları, 79 komando ve bir köpekle gerçekleştirilen operasyonun ardından ele geçirilen cesede önce fotoğraf analizi yaptı. Ve öldürülen kişinin yüzde 95 Bin Ladin olduğunu belirledi. Daha sonra Bin Ladin’in aile üyelerinden alınan örneklerle DNA testi yapıldı ve yüzde 100 Bin Ladin olduğu sonucuna ulaşıldı.

Buradan atmışlar

/images/100/0x0/55ea7cdbf018fbb8f883356c


ABD Başkanı Barack Obama’nın karşı terör danışmanı John Brendon’a göre Bin Ladin’in cenazesi şöyle gerçekleşti: Ceset Arap denizindeki Carl Vinson uçak gemisine götürüldü. Önceki gün Türkiye saati ile 07.10’da başlayan ve 08.00 sona eren cenaze törenini Suudi Arabistanlı bir imam yönetti. Ceset yıkandı, kefenlendi ve ceset torbasına konuldu. Ceset şişerek su yüzüne çıkmasın diye torbanın içine ağırlık konuldu. Suudi imam, bir subayın İngilizce hazırladığı duaları cenazenin başında Arapça okudu. Asansör ile uçak gemisinin alt katlarına indirilip, bir kızak üzerinden denize atıldı.

Cesedi hiçbir ülke istememiş

Pentagon, İslami kurallara göre 24 saat içinde ölünün gömülmesi gerektiğini iddia ediyor. Bir yetkili “Hiçbir ülke Bin Ladin’in cesedini kabul etmedi” dedi. Pentagon, Bin Ladin’e tek bir kişinin verdiği bilgiyle ulaşılmadığı için ödülün gündemde olmadığını söyledi. Birçok şüphelinin sorgusunda verdiği bilgilerden yararlanıldığı için tek bir kişi belirlemenin mümkün olmadığı belirtildi.

Fotoğrafı ürkütücü
/images/100/0x0/55ea7cdbf018fbb8f883356e

Beyaz Saray, Bin Ladin’in fotoğrafının “ürkütücü” olduğunu ve tahrik edici olabileceği düşüncesiyle basına verilip verilmeyeceği değerlendirmelerinin sürdüğünü açıkladı. Baskın sırasında Bin Ladin’in silahsız, çevresindekilerin çoğunun silahlı olduğu belirtildi. Daha önce öldüğü söylenen Ladin’in karısının ise bacağından vurulduğu ve yaşadığı vurgulandı.

Elleri arkadan bağlı 8-9 çocuk vardı

PAKİSTAN istihbarat örgütü ISI’nın üst düzey bir yöneticisi, İngiliz yayın kurumu BBC’ye yaptığı açıklamada operasyon sırasında evde bulunan Bin Ladin’in küçük kızının, babasının öldüğünü gördüğünü belirterek, şu bilgileri verdi: “Saldırı anında evde 17-18 kişi bulunuyordu. Muhtemelen Bin Ladin’in oğlunu sağ ele geçirdiler. Karısı, kızı ve başkalarına ait olduğunu tahmin ettiğimiz 8-9 çocuk elleri arkadan bağlanarak çıkartıldı. Bunları da helikopterle götüreceklerdi ancak biri imha olunca vazgeçtiler.”

DNA testi kız kardeşinden

ABD’nin geçen yıl kanser tedavisi görürken ölen Usame bin Ladin’in kız kardeşinin beyninden parça alarak DNA testi yaptığı ve ölü ele geçirilen El Kaide liderinin kimliğini, bu sayede kısa sürede kesinleştirdiği ortaya çıktı. FBI, DNA örneğini Boston’da Massachusetts Hastanesi’nde kanser tedavisi gören ancak hayatını kaybeden kız kardeşten aldı. Uzun yıllardır Bin Ladin ailesinden DNA örnekleri toplayan FBI, Pakistan’daki operasyonu düzenleyen komandolara da kız kardeşten alınan DNA bilgilerini verdi. Karşılaştırmanın nerede ve nasıl yapıldığı ise açıklanmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!